בחודש הבא, ליתר דיוק ב-15 לאוקטובר, אמור להסתיים המועד להגשת המסמכים למכרז המוקדם (PQ) לקו הראשון, "הקו האדום", של הרכבת הקלה במטרופולין ת"א. אין זו הפעם הראשונה בו מועד זה מתקרב, שכן הוא נדחה פעמיים בעבר לבקשת החברות המתעניינות בפרויקט. ההסבר הרשמי היה בקשת אורכה נוספת להערכות מתאימה מבחינת היזמים, אך מקורבים לפרויקט טענו, כי כולם בוחרים לשבת על הגדר, עד שיסתמן מפנה חיובי כלשהוא במצב הכלכלי-ביטחוני.
פרויקט הרכבת הקלה נכלל ברשימת 11 הפרויקטים הלאומיים שהועברו לאחריות ועדת התשתיות הלאומיות החדשה, בתור פרויקטים אותם מעוניין שר התשתיות לקדם. החלוץ יהיה הקו האדום, הקו הראשון של הרכבת הקלה בגוש דן, שמרביתה עילית ומקצתה תחתית. זהו פרויקט BOT ל-32 שנה, בהיקף של יותר ממיליארד דולר.
מדובר בפרויקט גדול גם במונחים בינלאומיים. המחיר כולל רכש רכבות ביותר מ-200 מיליון דולר, ועבודות תשתית בהיקף של 800 מיליון דולר. הערכת מחיר התשתית מתבססת על עלות של 130-100 מיליון דולר לק"מ אחד של מערכת תת-קרקעית (מנהרה, תחנה וציוד), ו-35-25 מיליון דולר עלות לק"מ מערכת שמעל פני הקרקע.
בין רשימת החברות שרכשו את מסמכי המכרז לקו הראשון של הרכבת הקלה, ניתן למצוא שלוש חברות שהביעו בעבר התעניינות בפרויקט. בומברדייה הקנדית, המתמחה בעבודת הנדסה ואירו-ספייס, אלסטום הצרפתית, המתמחה בהנדסה ותשתיות, וקבוצת האלקטרוניקה וההנדסה הגרמנית, סימנס.
שלוש החברות הן המובילות בשלושה קונסורציומים, שמוקמים לצורך הפרויקט. לקבוצה של אלסטום שותפות דרגדוס הספרדית, המתמחה בעבודות הנדסה ותשתית, קונקסט הצרפתית, אשטרום פרויקטים הישראלית וחברת פולאר, לשעבר פועלים השקעות, מקבוצת שרפק.
קבוצת סימנס מורכבת מחברת הרכבות הקנדית צ'יק, וככל הנראה חברת הוכטיס הגרמנית, העוסקת בעבודות הנדסה ותשתית. כמו כן שותפה לקונסורציום קבוצת אפריקה-ישראל, בשליטת לב לבייב, ששותפה למספר רב של פרויקטים תשתיתיים בארץ ובעולם.
הקבוצה בראשות בומברדייה כוללת לעת עתה את בואיג הצרפתית, לשעבר החברה הקבלנית הגדולה בעולם, וחברת ARPT, העוסקת בעיקר בתפעול תחנות. ככל הידוע, אין לקבוצה זו שותף ישראלי בשלב זה, והיא נמצאת במו"מ עם מספר חברות גדולות במשק על מנת שתוכל לקחת חלק במכרז.
עובדה מעניינת היא, כי אף חברה אמריקנית מאלו שהתעניינו בפרויקט לא רכשה את מסמכי המכרז, אך מספר חברות יפאניות הביעו לאחרונה התעניינות בפרויקט, אם כי טרם רכשו את המסמכים וכן נפוצו שמועות, כי חברה פולנית גדולה המתמחה בייצור קרונות רכבת מתעניינת בפרויקט.
ועדת המכרזים הבינמשרדית נענתה כאמור פעמיים בעבר לפנייתן של החברות המתמודדות במכרז לדחות את מועד הגשת מסמכי המיון המוקדם (PQ). מקורבים לפרויקט מסרו ל"גלובס", כי ככל הנראה המועד הפעם הוא הסופי והאחרון, שכן בעבר החברות שהתעניינו בפרויקט ביקשו את הדחייה כחודשיים לפני מועד הסיום.
אם התוכנית תתקדם על-פי לוח הזמנים שנקבע על ידי ראשי נת"ע, החברה האחראית על הפרויקט, הרי שב-2010-2009 נשמע את שקשוק הרכבת החשמלית, הקלה, השקטה והנקייה בגובה המדרכה, במדרחוב נאה, עם חנויות משגשגות.
לדברי צבי לשם, מנכ"ל נת"ע עד לאחרונה, הדחיות במועד הגשת ההצעות לא פגעו במסלול הקריטי של הפרויקט, ונכון לימים אלה הכל עומד בלוח הזמנים. בימים אלה מחפשים בנת"ע אחר מנכ"ל חדש, ועל-פי מקורות שונים במשרד התחבורה, עד היום הציעו את מועמדותם לתפקיד יותר מ-200 איש.
"הקו האדום" נחשב לפרויקט האזרחי הגדול בישראל. המדינה תשקול
הבטחת הכנסה לזכיין שייבחר, בין השאר על-ידי קביעת היקף הנוסעים החזוי בקו. על-פי
הערכות, תרומתו לכלכלת המדינה תגיע ליותר מ-7 מיליארד שקל, והוא יגייס יותר מ-8,000
עובדים. מסלול הקו, שאורכו 22 ק"מ, יתחיל מהתחנה המרכזית בפתח-תקוה, ויעבור דרך
בי"ח בילינסון (ראו הדמיית רחובות ז'בוטינסקי/קפלן), רחוב ז'בוטינסקי
בבני-ברקרמת-גן, ימשיך לתחנת הרכבת ארלוזורוב בת"א, ומשם לדרך פ"ת ליד מרכז
עזריאלי, דרום הקריה עד שכונת מנשיה בת"א. משם תמשיך הרכבת לכיוון יפו, ותעבור דרך
שדרות ירושלים ועד לדרום בת ים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.