עד עכשיו זו היתה המחצית המלאה של השנה

שי קמין, אנליסט הנדל"ן מבנק הפועלים: אם במחצית הראשונה נהנו חברות הבנייה משחיקת התחייבויותיהן השקליות בהשפעת המדדים הגבוהים, הרי שבמחצית השנייה המגמה תתהפך, והדבר יבוא לידי ביטוי בתוצאות הרבעון השלישי, על רקע הריבית הגבוהה ושורת של מדדים נמוכים ואף שליליים הצפויים עד סוף השנה

הרבעון השלישי עומד להסתיים, ואנו נמצאים כחודש לאחר שנגמרה עונת הדו"חות של החברות הישראליות לרבעון השני. שי קמין, אנליסט ענף הנדל"ן ביחידת המחקר של בנק הפועלים, ערך סקירה על חברות הנדל"ן הגדולות במשק, שמניותיהן נסחרות במסגרת רשימת מניות תל-אביב 25.

קמין מציין, כי דו"חות מרבית חברות הנדל"ן לרבעון השני והמחצית הראשונה של 2002 מאופיינות בהומוגניות יחסית. לדבריו, המגמות הבולטות הן: שיפור בהכנסות המצרפיות של החברות, מול שחיקה חדה ברווח הגולמי וברווח התפעולי.

יחד עם זאת, מציין קמין את ההבדל בין החברות השונות, כשלכל אחת מהן גורמים שונים שהביאו למגמה משותפת אחת. קמין מביא את החברות הגדולות בתחום, כשכל אחת מייצגת למעשה מגזר פעילות אחר.

מבני תעשיה (שמנייתה נכללת ברשימת מניות המעו"ף): החברה דיווחה על גידול של כ-7% בהכנסות הרבעוניות. הצמיחה בהכנסות מיוחסת בעיקרה למגזר הנכסים המניבים בישראל, עם איכלוסם של מספר מבנים והצטרפותם למעגל הנכסים המניבים של הקבוצה, למשל מגדלי אקרשטיין בהרצליה פיתוח.

למרות השיפור האמור בהכנסות, מציין קמין, שמבני תעשיה דיווחה על שחיקה ברווח הגולמי מרמה של 58.34% אשתקד, ל-50.69% ברבעון השני, וברווח התפעולי שלה מכ-50% אשתקד ל-42.67% ברבעון השני השנה, ירידה המיוחסת בעיקר לעלייה בהוצאות הפחת ולהתייקרות תעריפי הביטוח. שחיקה זו ניכרה גם בשולי הרווח הנקי מסך ההכנסות, שירדו מרמה של 23.54% לרמה של 21.77%.

שיכון ובינוי: בשיכון ובינוי הייתה זו הפעילות בחו"ל (באמצעות סו"ב ארצות חוץ), שהובילה לשיפור של כ-8% בהכנסות המצרפיות, כשמנגד, פעילותה הקבלנית של הקבוצה בארץ (באמצעות סולל בונה), הביאה לפגיעה ברווח הגולמי והתפעולי, ובשולי הרווח מסך ההכנסות, שנשחקו בשיעור חד מרמה של 4.92% ברבעון השני אשתקד, לרמה של 1.36% ברבעון השני של 2002.

אזורים: החברה הצליחה להציג גידול מרשים של כ-40% בהכנסות המצרפיות, המיוחס למגזר הבנייה למגורים. זאת, נוכח הזינוק החד בנתוני המכירות של יח"ד, מרמה של כ-170 יחידות דיור ברבעון השני של 2001, לכ-270, יחידות דיור ברבעון השני השנה.

קמין מציין, כי בדומה לחברותיה בענף, דיווחה גם אזורים על שחיקה חדה ברווח הגולמי והתפעולי (מ-22.56% ל-12.61% ומ-12.77% ל-5.39%, בהתאמה). ובשולי הרווח הנקי (מ-8.07% ל-1.92%), למרות העלאת מחירים בפרויקטים המובילים של החברה, וזאת בשל שורה של השפעות חד פעמיות, ברבעון זה ובמקבילו.

נכסים ובניין: נכסים ובנין הייתה חריגה בקרב החברות המובילות, עם שחיקה של כ-19% בהכנסותיה המצרפיות. אמנם במגזר הנכסים המניבים דיווחה הקבוצה על שיפור של כ-3%, בעקבות תוספת הכנסות מנכסים שהושלמו ואוכלסו, כדוגמת המבנה הרביעי במרכז גב ים בהרצליה פיתוח, שני מבנים 'בפארק המכון' ברחובות, ובית IBM באוניברסיטת חיפה, אולם במגזר הבנייה למגורים לא קיבל הגידול במספר יח"ד שמכרה הקבוצה בפועל, ביטוי כבר בדוחות הרבעון השני, מאחר וכללי החשבונאות לא מאפשרים להכיר במכירות של יח"ד בשלבים מוקדמים של הפרויקט.

קמין מזכיר, כי העקרונות החשבונאים יוצרים תמסורת בין היקפי הפעילות בפועל והנתונים המוצגים בדוחות, דהיינו, הם 'מחליקים' למעשה את התנודות בתוצאותיהן של חברות הבנייה היזמיות.

מרבית החברות דיווחו בסעיף המימון על שיפור ניכר, כצפוי. להערכתו של קמין, שיפור זה נובע בעיקר משחיקת התחייבויותיהן השקליות של החברות, נוכח המדדים הגבוהים שנרשמו במהלך חודשי הרבעון. נתון זה ניכר בהשפעתו על ענפים רבים במשק, אולם לדברי קמין הוא מהותי בענף הנדל"ן, שבו מאופיינות החברות ברמת מינוף גבוהה. גם באשראי הצמוד נרשמה השפעה חיובית של הפער החיובי בין מדד 'בגין' למדד 'ידוע'.

ברבעון השלישי צופה קמין שיפור בהכנסות בהשוואה לרבעון המקביל, המשך השחיקה ברווחיות הגולמית והתפעולית, וגידול ניכר בהוצאות המימון, הנובע הן מהריבית הריאלית הגבוהה במשק והן מהשפעת הפער הצפוי בין מדד 'בגין' ל'ידוע'. בשורה התחתונה קמין אינו צופה מגמה אחידה בשיעור צמיחת רווח הנקי של החברות.

במהלך הרבעון הראשון של השנה נהנו חברות הבנייה מתנופה יחסית בהיקף המכירות של יחידות הדיור, כתוצאה מהירידה החדה בשיעור הריבית במשק, החששות מקריסתו של השקל אל מול הדולר, וריבית השפל על המשכנתאות. מאמצי שיווק אגרסיביים ופרויקטים הממוקמים באזורי ביקוש הובילו לכך, שהמומנטום החיובי במכירת הדירות, שהחל בראשית השנה (בהשפעת הורדת הריבית בשלהי דצמבר אשתקד הפיחותים החדים בשקל, והירידה בריבית על המשכנתאות), נמשך בחברות המובילות גם לתוך הרבעון השני. זאת, למרות השפעות המצב הביטחוני, שיעורי האבטלה הגבוהים, העלאת הריבית, נתוני שפל של עלייה לארץ ויתר האינדיקטורים הכלכליים השליליים.

קמין מעריך, כי במחצית השניה של השנה כבר ניתן יהיה לראות ירידה ניכרת בקצב המכירות של הדירות החדשות, במקביל להמשך השחיקה בשיעורי הרווחיות של החברות השונות.

בנוגע לסעיף המימון מציין קמין, כי אם במחצית הראשונה נהנו חברות הבנייה משחיקת התחייבויותיהן השקליות בהשפעת המדדים הגבוהים, הרי שבמחצית השניה צפויה מגמה זו להתהפך. השפעה זו צפויה לבוא לידי ביטוי בתוצאות הרבעון השלישי, על רקע הריבית הגבוהה במשק, ושורה של מדדים נמוכים ואף שליליים הצפויים עד סוף השנה.

לשם השוואה מציין קמין, כי הריבית הריאלית החזויה לסוף הרבעון צפויה לעמוד על כ-8.5%, וזאת בהשוואה לכ-2.85 בלבד ברבעון המקביל. להערכתו, גם הפער הצפוי בין מדד בגין למדד ידוע, צפוי להשפיע לשלילה על סעיף המימון.

להערכת קמין, מגמה זו צפויה לבלוט בחברת מבני תעשיה, כשמנגד בחברת אזורים הובילה מכירתן של החברות הבנות איטונג ונכסי אזורים, במהלך המחצית השניה של השנה שעברה, לגידול ביתרות המזומנים ולצמצום האובליגו. לכן מעריך קמין, כי אזורים אף עשויה להציג שיפור בסעיף המימון ביחס לרבעון המקביל.