חודש עבר מפתיחת כביש חוצה ישראל, או ליתר דיוק 18 ק"מ ממנו - אחד הכבישים האיכותיים שנבנו בארץ. על פי התוכניות, בשבועות הקרובים יפתח קטע כביש נוסף, שיחבר את הקטע הראשון עם כביש מס' 1. גביית האגרה צפויה להתחיל כבר בחודש נובמבר.
"הקטע הראשון של כביש חוצה ישראל (כביש מס' 6), בין צומת נחשונים שליד ראש העין לצומת אייל שליד כוכב יאיר, הוכיח את עצמו", אמר ל"גלובס" מנכ"ל דרך ארץ, אהוד סביון. לדבריו, האנשים קיבלו את הכביש בצורה חיובית ביותר. "מתגובות שקיבלנו מהציבור הרחב, אנשים נהנים לנסוע בכביש החדש, הוא יפה, נקי, ישר והנסיעה בו ממש חלקה. מדובר במהפכה תחבורתית, שעלתה על הפסים הנכונים לעת עתה".
כביש חוצה ישראל הוא כביש האגרה הראשון בארץ, ופרויקט ה-BOT הראשון שהוקם עד כה. הכביש הוקם על ידי קבוצת דרך ארץ, בה שותפות אפריקה-ישראל בשיתוף חברת אלון, תאגיד CHIC הקנדי ושיכון ובינוי.
אורכו של הכביש כולו 86 ק"מ, המחולקים לתשעה קטעים מחדרה בצפון ועד גדרה בדרום. אורך הקטע שנפתח הוא 18 ק"מ כאמור, והוא מתחבר לכביש הרוחב חוצה שומרון (5), המוביל לצומת גלילות. הקטע השני שיפתח, מנחשונים לבן-שמן, יתחבר לכביש ירושלים-תל-אביב (1), וכאן למעשה תחל להיבחן איכותו כעוקף גוש דן.
לדברי סביון, קצב ההתקדמות משביע רצון, והעבודות בכביש מתבצעות לאורך כל התוואי המתוכנן. "אנחנו פועלים בצורה מסיבית מאוד באיזור של מחלף נשרים ומחלף דניאל, וככל הנראה נקדים אף את לוחות הזמנים המתוכננים לגבי פתיחת קטע זה, השלישי, והוא יפתח כנראה לקראת סוף השנה, בין מחלף בן-שמן ומחלף נשרים (רמלה), ויאפשר לתנועה מאשקלון, באר-שבע וקרית גת לעקוף את גוש דן צפונה".
הקטע הצפוני של הכביש, מחדרה עד ליקנעם, נמצא בהליכי תכנון, וטרם הוחלט מי יסלול אותו, מע"ץ או חברת כביש חוצה ישראל. באשר לקטע הדרומי, מגדרה עד לבית קמה, הודיע משרד האוצר שהוא ייסלל מתקציב המדינה.
בהתייחס להרגשת חוסר הנעימות בנסיעה בקטע שליד קלקיליה, שבו הוקמה חומת מגן, אומר סביון, שככל הנראה הציבור הפנים לפי שעה את הנוף המוזר במקום. "כולי תקווה שלא יהיה לחומה שימוש מהותי, אבל עושה הרושם שבשלב זה היא מבצעת את תפקידה היטב. באיזור ניצני עוז, מול טול-כרם, תתחיל להיבנות חומה כבר בחודש הקרוב, והכוונה היא לסיים את בנייתה עד פתיחת המחלף באיזור, בחודשים אפריל-יוני בשנה הבאה".
עלותו הכוללת של הכביש כ-800 מיליון דולר. הזיכיון לתפעול הכביש ניתן לחברת דרך ארץ למשך 30 שנה מיום תחילת העבודות, לפני למעלה משנתיים. באם תחזיות הנסיעה בכביש לא יתאמתו, והזכיינים יסבלו הפסדים, התחייבה המדינה לשלם להם 72% מהפער שבין התחזית לבין כמות המכוניות בפועל. בכל חודש עובדים על הכביש כ-1,400 עובדים, וההוצאות מסתכמות ב-110-100 מיליון שקל בחודש.
לדברי סביון, עצם חשיפתו של הכביש לציבור בחינם, ללא גביית אגרה, מועיל. למרות שהקטע הראשון הוא לא משמעותי מבחינת עוקף גוש דן "אמיתי", אומר סביון, כי מתברר מתגובות שמקבלים בחברה, כי כבר עכשיו אנשים מבינים ומכירים ביתרונות שהכביש מספק, ובקיצור לוחות הזמנים באופן משמעותי.
בשבועות הראשונים להפעלתו לא ניגבת מהנהגים אגרה על השימוש בו, וזאת כדי לאפשר לחברת דרך ארץ לבחון את מערכת הגבייה האלקטרונית שתופעל לאורכו. לדברי אריה שבתאי, דובר חברת חוצה ישראל, קיימת כבר התעניינות ברכישת המנויים לכביש עצמו, והציבור מטמיע את הצורך לשלם עבור השירות שהוא מקבל.
בנושא זה אומר סביון, כי דרך ארץ ביצעה שני סקרים, וחברת כביש חוצה ישראל ביצעה שניים נוספים, והתוצאות הראו שהנכונות לשלם אגרה בישראל גבוהה מהממוצע המקובל בעולם. "הנתון המעניין שנבדק הוא, כמה הציבור מוכן לשלם עבור חסכון של שעת עבודה - ובארץ התוצאה היתה סביב 32 שקל לשעה".
שבתאי מסר ל"גלובס", כי "בימים אלה מתחילים בעבודות על הקטע הדרומי של הכביש, מאיזור גדרה, שבשלב זה הן בנפח קטן יחסית, אבל זו הצהרת כוונות של הממשלה, שהקציבה 200 מיליון שקל לעבודות בקטע זה. במקביל, אנו ממתינים להחלטת הממשלה לגבי כל הקטע הדרומי והשיטה לפיה הוא יבנה, תקציבי או PFI".
לגבי הקטע הצפוני אומר שבתאי, כי עדיין לא הסתיים המו"מ עם חברת דרך ארץ, האם היא זו שתסלול את הקטע המדובר, בין נחל עירון לנחל יוקנעם, או שקטע כביש זה ימומן וייסלל באופן שונה - ממשלתי, פרטי או מעורב. ההחלטה בנוגע לקטע זה צפויה לדבריו להתקבל עד סוף השנה.
הכביש תוכנן לפני למעלה מ-25 שנה, ונחשב לפתרון שאמור לחלץ את המדינה מהפקקים, ולחבר בין המרכז לפריפריה. ב-1998 זכתה דרך ארץ במכרז, והחלה להקים אותו במשך כשנתיים, לאחר סידרה של משאים ומתנים להפקעת קרקעות ממושבים, קיבוצים ויישובים ערביים, שברובם קיבלו קרקע חלופית.
לכביש מתנגדים רבים, בעיקר מבין הארגונים הירוקים, שמחו נמרצות נגד הרס הסביבה והפרבור הרב שיביא איתו הכביש. הארגונים טענו, שעל המדינה להשקיע משאבים בפיתוח רכבות ותחבורה ציבורית, ולא בכבישים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.