משקיעות באנגליה בלי הרבה רעש: תום וגירון שותפות ברכישת מבנה להשכרה ב-97 מיליון ליש"ט

תום אחזקות מחזיקה ב-15 נכסים באנגליה בעלות של 236 מיליון ליש"ט, כולל בניין בשטח 16 אלף מ"ר המושכר למריל לינץ' * גירון מתמחה ברכישה ושיפוץ של יחידות דיור, ורכשה בחודש פברואר פרויקט בשווי 6 מיליון ליש"ט

רכישות הנדל"ן של חברות ישראליות בחו"ל לא נפסקות, אלא מתגברות ככל שהמצב הכלכלי בארץ ממשיך להיות לא ברור. כך גם בכל הקשור לשוק האנגלי. בשוק זה כבר פועלות מספר חברות, כאשר אחת הבולטות שבהן, אלוני חץ, הצליחה בתקופה האחרונה לבצע מימון מחדש לנכסיה, בתנאים טובים הרבה יותר, יש לומר. אחזקות החברות הפועלות בשוק הבריטי מתמקדות רובן ככולן בתחום הנדל"ן המניב להשכרה, כאשר הלקוחות הן בעיקר גופים עסקיים, ואפילו משרדי ממשלה.

גם החברות גירון פיתוח ותום אחזקות לא טומנות ידן בצלחת בכל הקשור לפעילות בשוק זה. ההודעה האחרונה שיצאה מטעם שתי החברות יודעת לספר, כי שתיהן נכנסו לשותפות ברכישת מבנה באנגליה תמורת 97 מיליון ליש"ט. תחילה הודיעה תום, כי חברה זרה, המוחזקת על ידה בשיעור של 25%, רכשה את זכויות החכירה של בניין משרדים בשטח של 17.5 אלף מ"ר בסיטי של לונדון. יום למחרת הודיעה גירון, כי חברה-בת שלה התקשרה בהסכם לרכישת 25% מאותו בניין, בתמורה כוללת של כ-24 מיליון ליש"ט. גירון השקיעה ברכישה 1.7 מיליון לירות שטרלינג. זו העיסקה הראשונה שמבצעת גירון לאחר העברת השליטה בה לחברות דסטיני ודוראה (בשליטת בצלאל איגר, אריה עובדיה ואבי רויכמן).

הנכס הנרכש מושכר כולו לאחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים באנגליה, עד יולי 2015. שכר הדירה השנתי נטו (בניכוי דמי החכירה) הינו 7.35 מיליון ליש"ט, וכפוף לשינוי כל חמש שנים. דמי החכירה מעודכנים אף הם מדי חמש שנים, והינם 7.5% ממחיר השוק של דמי השכירות. כאמור, מחיר רכישת הנכס (כולל הוצאות רכישה) הינו 97 מיליון ליש"ט. החברה הרוכשת קיבלה מימון לרכישה בסך 88.5 מיליון ליש"ט. ההון העצמי שהושקע בחברה הרוכשת מסתכם ב-6.8 מיליון ליש"ט. אורך ההלוואה הוא עד אוקטובר 2014, והיא נלקחה בריבית של 6.07%.

גירון עוסקת בייזום נדל"ן ובהשכרתו, כאשר בבעלות החברה עשרה מרכזים מסחריים ברחבי הארץ, המושכרים ומנוהלים על ידי חברות הקבוצה. מאז תחילת השנה הגבירה החברה את פעילותה בשוק האנגלי, כאשר התקשרה עם צד שלישי בהסכמי השקעה ושיפוץ של בתים למגורים באנגליה, לשם השכרתם. בהתאם להתקשרות, כבר רכשה החברה ושיפצה 18 בניינים בעלות כוללת של כ-5 מיליון שקל. עם זאת, בשלב כלשהוא הופסקה ההתקשרות, והחברה עברה לרכישה ישירה של מקרקעין באנגליה. כך למשל, בחודש פברואר התקשרה גירון בהסכם לרכישת מקרקעין ובניית יחידות דיור באנגליה. ביצוע הפרויקט צפוי להימשך כשנה וחצי עד שנתיים, והיקפו עומד על 6 מיליון ליש"ט.

הכנסות גירון פיתוח הסתכמו ברבעון השני של השנה ב-8.6 מיליון שקל, לעומת 8.9 מיליון שקל ברבעון הקודם ו-8 מיליון שקל ברבעון המקביל. החברה רשמה רווח של 2.6 מיליון שקל ברבעון, לעומת הפסד של 1.1 מיליון שקל ברבעון הקודם ורווח זהה ברבעון המקביל.

ואם חשבנו שגירון פעילה מאוד בשוק האנגלי, ראוי להציץ בסקירת המנהלים לרבעון השני של השנה של חברת תום אחזקות, העוסקת בין השאר בהשקעה בנדל"ן בישראל ובחו"ל, ומימון פרויקטים בתחום הנדל"ן, אך גם בתחום ההשקעה בחברות טכנולוגיה. על פי אותה סקירה, מחזיקה תום, באמצעות חברות נכדות, ב-15 נכסי מקרקעין בבריטניה, בשווי של 236 מיליון ליש"ט. שכר הדירה הכולל מהמבנים הללו עומד על 18.1 מיליון ליש"ט, ותקופת השכירות הממוצעת הנה 14.5 שנים. חלקה של תום בעלות רכישת הנכסים עומדת על 71.7 מיליון ליש"ט, כאשר חלקה של תום בשכר הדירה השנתי עומד על 5.6 מיליון ליש"ט, והשקעת הבעלים ברכישת נכסי הנדל"ן עמדה על 9.5 מיליון ליש"ט.

כדי ללמוד על התנאים הטובים השוררים עדיין בשוק זה ניתן להסתכל על מספר עסקאות שביצעה החברה השנה. כך למשל, בחודש מאי רכשה חברה-בת של תום 20% מחברה זרה אשר חתמה על הסכם לרכישת בניין משרדים בשטח של 16 אלף מ"ר בלונדון. הבניין מושכר למריל לינץ' אירופה עד לספטמבר 2015, בשכר דירה שנתי של 6.2 מיליון ליש"ט. מחיר רכישת הנכס הסתכם ב-79 מיליון ליש"ט, כאשר החברה הרוכשת קיבלה הלוואה למימון הרכישה בסך 74.5 מיליון ליש"ט, לתקופה של כ-13 שנה, בריבית שנתית של 6.6%. ההון העצמי שהושקע בחברה הרוכשת מסתכם ב-4.3 מיליון ליש"ט, וחלק החברה בהון העצמי הנו כ-900 אלף ליש"ט.

חודש מאוחר יותר עשתה חברה נכדה, המוחזקת בבעלות מלאה של תום, מימון מחדש לנכס שהיא מחזיקה בבריטניה. טכנית, אומרת תום, נמכר הנכס לחברה אחות, אשר קיבלה הלוואה בסך 2 מיליון ליש"ט, ואילו החברה שרכשה במקור את הנכס פרעה את ההלוואה המקורית, שיתרתה היתה 1.4 מיליון ליש"ט. כתוצאה מכך, נוצר לחברה עודף תזרימי של כ-600 אלף ליש"ט. תום הצליחה להשיג במסגרת המימון מחדש גם תנאי ריבית טובים יותר מההלוואה הראשונה, כאשר שיעור הריבית בהלוואה החדשה היה נמוך ב-2.1% מאשר בהלוואה המקורית. עם זאת, העיסקה הנ"ל לא באה לידי ביטוי בדו"ח רווח והפסד של החברה.

תום כאמור לא נחה, ובחודש אוגוסט שוב רכשה חברה נכדה, המוחזקת על ידה בשיעור של 30% בניין משרדים בשטח של 6,700 מ"ר בעיר דרבי באנגליה. הנכס מושכר כולו לחברת AEA עד לינואר 2027, כאשר לשוכרת אופציה לסיים את תקופת השכירות בשנת 2017. שכר הדירה השנתי מהפרויקט עומד על 800 אלף ליש"ט. מחיר רכישת הנכס הסתכם ב-10 מיליון ליש"ט, כאשר החברה הרוכשת קיבלה הלוואה למימון הרכישה בסך 8.7 מיליון ליש"ט לתקופה של 14.5 שנה בריבית של 6.5%. ההון העצמי שהושקע בחברה הרוכשת מסתכם בכ-1.2 מיליון ליש"ט, וחלק החברה בהון העצמי הנו כ-400 אלף ליש"ט.

בסך הכל הניבה פעילותה של החברה בנדל"ן מניב באנגליה רווח של 3.7 מיליון שקל ברבעון השני של השנה ו-6.7 מיליון שקל מתחילת השנה, והוסיפה להונה העצמי של החברה 1.3 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה וכמיליון שקל ברבעון השני של השנה. הכנסות החברה הסתכמו ב-9.7 מיליון שקל, לעומת 7.5 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה ו-4.3 מיליון שקל ברבעון המקביל. רווחי תום ברבעון הסתכמו ב-2.3 מיליון שקל, לעומת 5 מיליון שקל ברבעון הקודם והפסד של 1.4 מיליון שקל ברבעון המקביל.