הבנקים למשכנתאות מוכנים לאפשר ללווים לבחור את יום הפירעון החודשי מתוך אחד משלושה מועדים: 1, 10 או 15 בחודש. זאת, ברוח הצעת חוק פרטית, של ח"כ חיים כץ (עם אחד), שאושרה היום (ג') בוועדת הכספים לקריאה ראשונה.
עם זאת, התגלה פער בין עמדת כץ לעמדת הבנקים בשאלה - מי אמור לשאת בעלות השינוי של מועד הפירעון. כץ מתנגד להטיל את העלות על הלווים. סוגיה זו תתברר במהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית.
סגן המפקח על הבנקים, מרדכי פיין, הציג היום לוועדת הכספים את תנאי ההסדר שעליו הסכימו הבנקים למשכנתאות עם נציגי בנק ישראל ומשרד האוצר לפני כחודש:
* ההסדר יחול על לווים שמקבלים משכורת בתאריך שונה מ-1 בחודש (מספיק שתנאי זה יתקיים רק אצל אחד מהשותפים להלוואה, במקרה של יותר מלווה אחד).
* ההסדר לא יחול על הלוואות בפיגור. אולם ללווים תהיה אפשרות לסגור את הפיגור ולהצטרף להסדר.
* ההסדר יחול על כל כספי ההלוואה כמקשה אחת. לא תהיה אפשרות לשנות את מועד הפירעון החודשי, רק של חלק מההלוואה.
* האפשרות לשינוי מועד הפירעון החודשי תינתן במשך תקופה קצובה של ארבעה חודשים, בין 1 במארס ל-30 ביוני. הודעה על כך תימסר ללווים בדף הפירוט השנתי של ההלוואה.
* ההתחשבנות הפיננסית על דחיית התשלומים או הקדמתם, תיעשה בריבית פריים 1%, לפי ריבית הפריים הממוצעת של חמשת הבנקים הגדולים. לדוגמה: דחיית מועד הפירעון של הלוואה ביתרה משוערכת של 300 אלף שקל, בתשעה ימים מ-1 בחודש ל-10 בחודש, תעלה 813 שקל (בהנחת ריבית פריים של 10.6%).
* שינוי מועד הפירעון על פני החודש יהיה כרוך גם בעמלה תפעולית, בסך 200 שקל, להסכם ההלוואה. במקרה שיש ללווה מספר הלוואות בבנק, שנחתמו בתאריכים שונים, העמלה על ההסכם הראשון תהיה 200 שקל, ולכל הסכם נוסף, 50 שקל. בכל מקרה היא לא תעלה על 300 שקל. עמלה זו נמוכה מהעמלה שנקבעה בתעריפונים לשינוי תנאי ההלוואה.
פיין ציין, כי חלק מנציגי הבנקים חששו במהלך הדיון, כי מתן אפשרות לשינוי מועדי ההלוואה תהיה עילה לערבים להשתחרר מערבותם, בשל שינוי תנאי ההלוואה, ולכן, עלול להיווצר צורך בהחתמת הערבים על שינוי מועד הפירעון החודשי.
סוכם שנקודה זו תיבדק על-ידי משפטנים. אם כי לדעת משפטני בנק ישראל ניתן לערוך את השינוי ללא פנייה נוספת אל הערבים.
פיין הוסיף, כי משרד האוצר יהיה שותף להסכם שיתגבש, ובתנאי שההתייחסות לכספי האוצר תהיה זהה לזו של כספי הבנק, בכל הנוגע למשכנתאות לזכאים.
יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב ליצמן, הציע לדון במהלך הכנת החוק לקריאה השנייה והשלישית בהרחבת התקופה שבה יוכלו הלווים לשנות את מועדי הפירעון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.