בג"ץ, בהרכב השופטים אהרון ברק, דליה דורנר ואשר גרוניס, הוציא היום (א') צו ביניים, המעכב את יישום הסעיף בחוק תוכנית החירום הכלכלית, המתנה את גובה קיצבאות הילדים המשולמות על-ידי הביטוח הלאומי בשירות בצבא.
השופטים הוציאו את הצו לאחר שבא-כוח המדינה, עו"ד אסנת מנדל, הסכימה להוצאתו. עו"ד מנדל, מנהלת מדור בג"צים בפרקליטות המדינה, הודיעה במהלך הדיון הקצר שהתקיים בבג"ץ, כי עד היום לא יישמה הממשלה את החוק. שכן על-פי ההערכה הראשונית של הביטוח הלאומי, קיימות בארץ 230 אלף משפחות שבני הזוג בהן לא שירתו בצבא. לפיכך הן עלולות להיפגע מהחוק.
מנדל אמרה, כי עתה מהנתונים שהעביר הצבא לפרקליטות ולביטוח הלאומי מתברר, שיש 375 אלף משפחות העונות לקריטריונים של קיצוץ בקיצבאות הילדים.
לפיכך, לאור המצב, קיבל הביטוח הלאומי הוראה שלא ליישם את ההחלטה. הנושא יועבר לדיון בממשלה, על-מנת לקבל החלטה בעניין.
הנשיא ברק שאל את מנדל, האם ייתכן שההסדר יבוטל לאור האמור. מנדל ענתה: "לא". ברק הודיע: "מתעוררת פה בעיה חוקתית. החלטנו להעביר את הנושא להרכב מורחב".
הדיון התקיים ב-8 עתירות של גופים ואנשי ציבור המייצגים קבוצות שעשויות להיפגע מהחוק. על-פי החוק, יקוצצו קיצבאות הילדים למי שאחד מהוריהם או אחיהם שירת בצבא. הקיצוץ הוא בשיעור של 4%. קיצבאות לילדים שאף אחד מהוריהם או אחיהם לא שירת - יקוצצו ב-24%.
העותרים - חברי כנסת ערבים, ועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות, האגודה לזכויות האזרח, מטה מאבק הנכים, המועצה לשלום הילד וכמה חברי כנסת יהודים - טענו, כי החוק מפלה בין ילדים על בסיס של שירות בטחוני של הוריהם או אחיהם.
בג"ץ יקיים בתוך חודש דיון בהרכב מורחב בנושא. השאלה שתישאל היא, האם לבטל את החוק בשל האפליה שבו, או לקבל את עמדת המדינה, כי הקיצוץ סביר, ואם יש פגיעה בשוויון - הפגיעה היא מידתית. המדינה טוענת, כי היא רשאית לשקול שיקולי מדיניות, כדוגמת עידוד השירות בצה"ל.
המדינה ציינה את האפשרות להתנדב לשירות לאומי, ובכך לקבל זכאות לקיצבת ילדים ללא קיצוץ. אותו הרכב שופטים קיים דיון גם בעתירתו של צביקה הרבסט, חייל מילואים חרדי, שטען לאפלייתו לרעה בהשוואה לעולים החדשים ולחילונים שאינם עושים כלל שירות מילואים.
הרבסט טען, כי בעקבות הפסקת לימודיו בישיבה, התגייס לצבא בגיל 28, ושירת שירות מקוצר של ארבעה חודשים, כפי שדורש החוק. מאז שחרורו הוא משרת במילואים 25 יום מדי שנה. לדבריו, למרות שהוא משרת במילואים יותר מחילונים רבים, הוא איננו זכאי כמוהם לקיצבה מלאה לפי חוק קיצבאות ילדים.
בג"ץ נענה לבקשתו, והוציא צו על-תנאי, המורה למדינה לנמק בתוך 15 יום את טענתו לאפליה.
דיון נוסף שהתקיים היום היה העתירה שהגישו הגימלאים כנגד הקיצוץ בגובה של 4% מקיצבאות הזיקנה.
עו"ד גדעון בן-ישראל אמר, כי זו פגיעה במאות אלפי גימלאים, ש"הקיצוץ עשוי לגרום להם לבחור בין תרופות לאוכל". בג"ץ הודיע, כי ייתן את החלטתו בנושא במועד מאוחר יותר. (בג"ץ 4822/02).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.