מחלוקת מקצועית עקרונית בין רכבת ישראל לחשב הכללי באוצר, ניר גלעד, לדרך מימון פרויקטים רכבתיים באמצעות הסקטור הפרטי. ועדת המכרזים הבינמשרדית אמורה לקבל הכרעה באיזה אופן יבוצע המימון - בשיטת ה-BOT או בשיטת ה-PFI. בסיס המחלוקת נוגע לעניין ההפעלה, כלומר - האם להעביר את ההפעלה לידי הזכיין הפרטי, או להשאיר אותה אך ורק לרכבת ישראל.
בדרך כלל, שיטת ה-BOT כוללת את שלה ההקמה האחזקה והתפעול. ברכבת ישראל מתנגדים באופן נחרץ להעברת ההפעלה לידי הסקטור הפרטי. מנכ"ל הרכבת, יוסי שניר, אמר ל"גלובס": "האוצר מתעקש במקום שכל העולם נכשל. במידה והאוצר יתעקש על ה-BOT, אני לא אשתף פעולה. שיעשו מה שהם רוצים בלי שיתוף הפעולה של רכבת ישראל".
לשניר ביקורת נוקבת על השיטה: "זה פשוט לא ישים. הפעלת רכבת זה אומר בקרה מערכתית, תיאום בין כל הקווים, בטיחות. העברת קווים לזכיין פרטי לא תעבוד. לא מדובר בכבישים ולא מדובר בחברות אוטובוסים. ניסיון מכל העולם מלמד, ש-BOT ברכבות זה כישלון, ושנגרמו בסופי של דבר נזקים כלכליים בהיקפים עצומים. אי אפשר להפריט את הרכבת. לא בישראל ולא בשום מקום בעולם". שניר מותח ביקורת גם על ההתנהלות באוצר: "מנסים להכניס לי את ההפרטה של הרכבת בדלת האחורית. הם לא יודעים על מה הם מדברים ולא מבינים ברכבות. זה להכניס ראש בריא למיטה חולה". ברכבת מוסיפים, כי אין להם התנגדות למימון פרויקטים ציבוריים בשיתוף הסקטור הפרטי, אלא רק להתאמה של ה-BOT לרכבת בגלל שלב ההפעלה. לדבריהם, שיטת ה-PFI מקובלת ברכבת כישימה הרבה יותר. שניר: "זה כמו לקחת הלוואה לטווח הארוך. אני אפילו מוכן שהיזם יתחזק - אבל לא יפעיל. לא אסכים להוציא את ההפעלה של הרכבת לידי זכיינים פרטי".
באוצר אומרים, כי הם מבינים שמדובר בעסק לא פשוט אבל ישים. לדבריהם, הוועדה בוחנת מודלים שונים בשיתוף עם הרכבת, ורק בסוף תהליך של בחינה ולמידה תכריע הועדה לגבי המודל המועדף. בכל מקרה, אומרים באוצר, אין התנגדות מראש לשום מודל, ושיתוף הפעולה עם הרכבת חשוב לקידום הפרויקטים. לטענתם, ההגיון הכלכלי העומד מאחורי הרעיון להעביר את ההפעלה לידיים פרטיות הוא ליצור תחרות.
ועדת המכרזים לשיתוף הסקטור הפרטי בוחנת את המודלים למימון שני פרויקטים של הרכבת: קו רכבת תל-אביב-ירושלים A1 וקו ראשל"צ מערב. בשנה הבאה אמורה הרכבת לפתוח ארבעה קווים חדשים: ת"א-כפר סבא, נתב"ג-ת"א, בית שמש-ת"א, ראשון לציון-ת"א וחיבור מסילתי לרמלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.