עוקף קריות: לא כביש ולא אגרה

ראשי הערים בקריות טרפדו את התוכנית לקידום כביש עוקף קריות ככביש אגרה, והחזירו לסדר היום הציבורי את הנושא השנוי במחלוקת

ועדת המכרזים הבינמשרדית לפרויקטים בשיתוף הסקטור הפרטי הקפיאה את פרסום המכרז לסלילה, הפעלה ואחזקה של כביש עוקף קריות בצפון. זאת על רקע התנגדות ראשי הערים בקריות להפעיל את הכביש ככביש אגרה. מסמכי המכרז, שאמור להתבצע בשיטת ה-BOT הושלמו, והמכרז אמור היה להתפרסם בתוף חודשיים. אולם לאור ההתנגדות הנחרצת, החליטה הוועדה להקפיא כל פעילות הקשורות בקידום הכביש, שעלותו כמיליארד שקל. דיונים בוועדת המכרזים שנקבעו לשבועות הקרובים נדחו עד להודעה חדשה.

בשבוע האחרון נערכו מגעים בין ראשי הערים לבין נציגי האוצר והתחבורה בניסיון - שנכשל - ליישב את המחלוקות.

ראשי הערים (קרית אתא, ביאליק וים) נפגשו בשבוע שעבר עם מנכ"ל משרד התחבורה, סלמן בן-ציון והודיעו לו מפורשות, כי יתנגדו לקידום התוכנית כל עוד הכוונה להפעילו ככביש אגרה. בן-ציון ביקש מועדת המכרזים להקפיא את הפעילות. גם ועדת הפנים של הכנסת המליצה, לאחר דיון קולני, שלא לקדם את הפרויקט ככביש אגרה.

בדיון בכנסת הביעו ראשי הערים עמדה נחרצת נגד קידום הכביש ככביש אגרה. לדבריהם, מדובר בכביש חיוני להתפתחות האורבנית של הקריות וחיפה ולכן לא ייתכן שכביש משמעותי כל כך יהיה כביש אגרה. בנוסף ציינו, כי לא מדובר בכביש בינעירוני אלא כביש פרברי. הרעיון לטענתם, הוא בלתי נסבל: "לא ייתכן שאדם שנוסע בתוך העיר יאלץ לשלם אגרה".

מנגד אמר בדיון רכז תחבורה במשרד האוצר, אופיר קרני כי "ועדת המכרזים החליטה על קידום כבישים ככבישי אגרה כדי לווסת תנועה ולא כדי לממן פעילות. אגרה איננה הטלת מס, אלא דרך להתמודד עם עומסי התנועה".

סמנכ"ל משרד התחבורה, אלכס לנגר, אמר בדיון: "האגרה היא כלי להתמודד עם הביקושים לכבישים בעיקר בכניסות לערים הגדולות".

במשרדי האוצר והתחבורה מעריכים, כי ללא תמיכת ראשי הערים לא ניתן יהיה לקדם את הפרויקט. על אף שהתוכנית כמעט הושלמה מבחינת סטטוטורית, יכולים ראשי ערים לעכב את מתן האישורים ולהקשות בפינויים. בכל מקרה מעריכים, כי כל עוד לא תהיה הסכמה הכביש יעוכב, וכי אם הכביש יעבור למסלול מימון תקציבי הוא לא ייסלל בעשור הקרוב.

מנכ"ל חברת יפה נוף, ד"ר דורון בלשה ל"גלובס": "נדמה לי שברור היום גם במשרד התחבורה וגם באוצר, שאי אפשר ללכת נגד ראשי הערים. בשבועות הקרובים יתקיימו דיונים כדי לנסות לגשר על החלוקות ולאפשר את קידום הפרויקט. מדובר בכביש בעל חשיבות תחבורתית עצומה לחיפה והקריות. עוקף קריות המכונה נתיבי מפרץ הוא למעשה חוט השדרה התחבורתי בחיפה. הוא המקבילה החיפאית לנתיבי איילון".

הקפאת המכרז מחזירה לסדר היום את נושא כבישי האגרה. עד היום היתה התנגדות נחרצת של שר התחבורה היוצא, אפרים סנה, לכבישי האגרה בכלל ואגרת גודש בכלל. על אף ההתנגדות הרחבה עומדים כיום על הפרק שלושה פרויקטים :נתיבי האגרה לירושלים (ממוצא עד הכניסה לעיר); נתיב אגרה לתל-אביב (נתב"ג עד מחלף קיבוץ גלויות) וכביש עוקף קריות. כעת ייאלצו משרדי האוצר והתחבורה לבחון מחדש את השיטה ולהכריע האם לקדם את כבישי האגרה חרף הביקורת. כביש עוקף קריות, שאורכו כ-12 ק"מ, מחבר את כביש 4 בצפון במחלף כרי נעמן דרך הקריות ועד לדרך קישון בדרום. הכביש מתחיל בלב העיר התחתית ונגמר בסמוך לעכו. במידה והכביש יקודם ככביש האגרה, הזכיין שייבחר אמור להקים את הכביש, לתפעל לתחזק ולגבות אגרה. בתמורה יקבל הזכיין מענק הקמה חד פעמי ותשלום שנתי קבוע.