הונגריה: פנינת מזרח אירופה חוזרת לכותרות

חילופי השלטון במאי הביאו לרפורמה ולהקלות בכל הנוגע לרכישת נדל"ן על ידי זרים

לאחר שנתיים של לחצים פוליטיים וחסמים אדמיניסטרטיביים מסוגים שונים, נראה כי משקיעים זרים יכולים סוף סוף לרכוש מעט נדל"ן בבירה ההונגרית.

הבעיות עבור המשקיעים הזרים החלו בשנת 2000, כשראש ממשלת הונגריה לשעבר, ויקטור אורבאן, קרא לחשיבה וניסוח מחודש של חוקי המקרקעין, בד בבד עם הצגת כללים "בעייתיים" יותר, הנוגעים לבעלות זרה על נדל"ן מקומי.

אורבאן טען בשעתו, כי גישה בלתי מוגבלת של זרים לשוק ההונגרי תהפוך את ההונגרים עצמם לזרים במדינתם, בשל ה"התלהבות" הרבה של אותם זרים. למען הסר ספק, עד עתה רק כ-1% מכלל הנכסים בבודפשט נמכרו לבעלי נתינות זרה.

הצעתו זו של אורבאן הביאה להחלטה של המשרד לאדמיניסטרציה ציבורית בבודפשט, ליצור מכסות על עסקאות נדל"ן המבוצעות על ידי זרים בשנה אחת.

מאז סוף שנת 2000, הוטחו בראש המשרד האשמות לפיהן פעל בשרירות לב ומנע מאנשים שאינם אזרחי הונגריה לרכוש נדל"ן בבירה. כיום, כל אזרח זר המבקש לרכוש נדל"ן במדינה, חייב לקבל את אישור השלטונות לביצוע העיסקה.

כתוצאה מכך, סוכני נדל"ן מקומיים המליצו לכל הזרים המעוניינים לרכוש נדל"ן במקום, להקים חברה מקומית שתבצע את הפעולה, בעיקר כשמדובר במספר עסקאות.

כיום, תחת הנהגתו של ראש הממשלה, פטר מדגאסי, והנשיא הוותיק יותר, פראנק מדל, מדווח כי המשרד הפך ליותר ליברלי. התנאים וההליכים לפיהן יכולים זרים לרכוש נדל"ן במדינה הוגמשו. החלטות אדמיניסטרטיביות שהקשו על ביצוע רכישות בעבר הלא רחוק, בוטלו על פי החלטת בית המשפט.

יתרה מכך, ראש המשרד החדש החליט לאחרונה, כי לא יונהגו יותר מכסות לרכישת נדל"ן על ידי זרים, ובמקרים בהם שלא ניתן אישור של המדינה, על המדינה להוכיח, כי העיסקה שלא אושרה, עתידה לפגוע ברווחתה של הונגריה.

בנוסף, העיקרון של הדדיות לפיו, היתרים יינתנו אך ורק לזרים שמדינות האם שלהם מאפשרות לאזרחי הונגריה לרכוש נדל"ן בארצם, בוטל ואינו רלוונטי יותר.

כעת, סוכני הנדל"ן המקומיים ממליצים למי שמעוניין ברכישת דירה אחת בעיר, לבצע את הפעולה כבודד ולא כחברה. אך כשהמטרה היא למכור את הדירה תוך זמן קצר, עדיף לעשות זאת באמצעות חברה.

ביו ההמלצות הנוספות לרוכשים זרים פוטנציאליים, מומלץ להחזיק במכתבי אשראי מבנקים בארץ מוצאם על מנת להקל ולקצר את ההליכים. בעיקרון, קיימת אפשרות לקבל מכתבי אשראי גם בהונגריה, אך ההליך בדרך כלל ארוך יותר וסביר להניח, כי עד לקבלת האשראי, הנכס כבר יימכר לאדם או חברה אחרת.

הונגריה ככלל היא מדינה שהתאוששה במהירות מהתפרקות הגוש הקומוניסטי. כיום, מדובר במדינה שכלכלתה צומחת בקצב נאה. הסקטור הפרטי במדינה אחראי ליותר מ-80% מהתוצר המקומי, עובדה שהתאפשרה הודות לתהליכי הפרטה מסיביים שביצוע השלטונות המקומיים.

היקף ההשקעות הזרות במדינה עולה בקצה מהיר, ומשנת 1989, כשהונגריה קיבלה הלכה למעשה את עצמאותה, הושקעו בה למעלה מ-23 מיליארד דולר על ידי זרים.

דירוגה האשראי של הונגריה הועלה בשנת 2000, וכיום היא שנייה בדירוג מקרב מדינות מזרח אירופה. שיעור הצמיחה השנתי עומד על כ-3.9%, והתוצר לנפש נע סביב 12 אלף דולר.

שיעורי האבטלה והאינפלציה היו אחד היעדים העיקריים של הממשל ההונגרי בעידן הפוסט קומוניסטי, והם ירדו באופן רציף לאורך שנים. כיום, שיעור האבטלה במדינה עומד על 6.5%, וקצב האינפלציה השנתי עומד על 9.2%, תוך התקרבות גדולה לתנאי אמנת מאסטריכט להצטרפות לאיחוד המוניטרי.