חוצה ישראל: מחלוקת בהרחבת ההסכם לכיוון צפון

בכיר במשרד התחבורה: דרך ארץ מנסה לשנות תנאים בזיכיון לקטע 18 ומציגה אומדן גבוה לעלות העבודות * דרך ארץ: גורמים בעלי שיקולים זרים מנסים לטרפד ההתקשרות

בין משרד התחבורה והאוצר לחברת דרך ארץ התגלעה מחלוקת על הארכת חוזה הזיכיון של דרך ארץ בקטע הצפוני, קטע 18. לדברי בכיר במשרד התחבורה, "החלטה לתת לדרך ארץ את הזיכיון ללא מכרז התבררה כטעות. היא אינה משרתת את המטרה העיקרית, של קיצור הליכים ועמידה בלוחות זמנים, שאינם יוצרים תחרות. המדינה תמיד תהיה נחותה במו"מ ותשלם יותר".

בשבוע שעבר התקיים דיון סוער בלשכת מנכ"ל משרד התחבורה, בן-ציון סלמן, בנושא הארכת הזיכיון של חוצה ישראל בקטע 18. אחד הנושאים המהותיים שבמחלוקת הוא האופציה של המדינה לרכישת הזיכיון (BUY BACK).

הטענה העיקרית של אנשי משרד התחבורה היא, שדרך ארץ מנסה לשפר את מצבה על-ידי שינוי תנאים בחוזה הזיכיון. בין הבעיות שטרם נפתרו, האם להחיל את האופציה לרכישה גם בקטע הצפוני. משרד האוצר קבע, כי דרך ארץ תקבל מענק הקמה בשיעור של 50% בקטע הצפוני. אחת השאלות שהתעוררו בין הצדדים היא, כיצד מענק ההקמה ישפיע על יעדי הפדיון. משרד האוצר החליט על מתן מענק ההקמה כדי להוריד את יעד הפדיון. בדרך ארץ מסרבים להיכנע לדרישה זו.

טענה נוספת נגד התנהלות דרך ארץ היא, כי עלות העבודה שנקבעה על-ידי החברה היא יקרה בכ-35% מהאומדן שנעשה על-ידי חברת חוצה ישראל. האומדן של דרך ארץ לסלילת הקטע, שאורכו 17 ק"מ, 200 מיליון דולר. האומדן של חוצה ישראל: 130 מיליון דולר.

מנכ"ל דרך ארץ, אודי סביון, אמר בתגובה: " החברה השקיעה 3 מיליארד שקל על 86 ק"מ. מי כמונו יודע מהו המחיר לק"מ כביש. אומדנים שנעשים על-ידי הסקטור הפרטי מביאים, בניגוד לממשלה, את הכל בחשבון. הטענה הזו אינה נכונה באופן חד משמעי".

לפני שנה וחצי הוחלט לתת לדרך ארץ את הזיכיון ללא מכרז לקטע הצפוני של חוצה ישראל מוואדי ערה ועד ואדי מילק. לדברי הבכיר במשרד התחבורה, "מתברר שזה לא פשוט להרחיב את ההסכם. דרך ארץ גם נוקבת בסכומים גבוהים בעשרות אחוזים, וגם טרם הציגה יכולת פיננסית. אילו היינו מפרסמים מכרז, אז כבר אפשר היה להתחיל בעבודות בתנאים טובים יותר".

סביון: "יש לנו יכולת מימונית, גם מהבנקים המלווים אותנו וגם מגורמים מוסדיים, עד כדי כך שאנחנו יכולים לגייס הון גם ללא מענק ההקמה. יש גורמים שמנסים לטרפד את ההתקשרות משיקולים זרים. אנחנו נמצאים במו"מ מאוד מתקדם. רוב הסוגיות כבר נפתרו, יש מחלוקת על האופציה לרכישת הזיכיון וזה גם ייפתר בקרוב".

עד סוף דצמבר אמורה דרך ארץ להציג בפני משרד האוצר והתחבורה יכולת פיננסית, ובמידה ויפתרו המחלוקות תצא דרך ארץ לעבודה. ההערכה היא, שדרך ארץ תבצע בכל מקרה את קטע הכביש. "במשרד התחבורה יש מחויבות לא ישירה כלפי החברה". אומר אותו בכיר.

קידום קטע 18 אינו הקטע היחיד המעורר מחלוקת. גם בקטע 20-19 בדרום, בין גדרה וקרית גת, שאורכו 34 ק"מ, ישנה מחלוקת עקרונית בין האוצר למשרד התחבורה על דרך המימון. משרד האוצר החליט על קידום הפרויקט בעלות של 500 מיליון שקל. משרד התחבורה תומך במימון הכביש בשיטת ה-PFI. למרות חילוקי הדעות, תוקצב קטע זה לשנת 2003 ב-200 מיליון שקל, וכיום מבצעת חוצה ישראל, באמצעות קבלני משנה, עבודות בעלות של 50 מיליון שקל.