מאמץ לגבש "משכנתאות מדורגות" לזכאים עוד לפני הבחירות לכנסת

ההחזרים יעלו לאורך חיי המשכנתא, במטרה להקל על זוגות צעירים * המימון - מתקציב משרד השיכון

במשרד ראש הממשלה, משרד השיכון ומשרד האוצר מתנהלים בימים אלה מאמצים קדחתניים לסיים את הדיונים בנושא ה"משכנתא המדורגת" לזכאי משרד השיכון, במטרה להביאו להחלטת הממשלה עוד לפני הבחירות לכנסת. כך נודע ל"גלובס".

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, מסר ל"גלובס", כי המהלך זוכה לתמיכת ראש הממשלה וכי הוא מצוי בדיונים סופים. יצחקי העריך, שהמהלך יושלם תוך שבועות ספורים.

לדברי שר האוצר, סילבן שלום, המהלך יעבור "מאוד בקרוב": "תוכנית המשכנתא המדורגת שגובשה באוצר בשיתוף עם משרד ראש הממשלה, תשפר את איכות חייהים של הזוגות הצעירים, תקל עליהים בשנים הראשונות של הקמת התא המשפחתי ותאפשר רכישת דירה גם לאוכלוסיות שכרגע הדבר נמנע מהן", אמר שלום.

שר השיכון, נתן שרנסקי, מסר ל"גלובס" כי ראש הממשלה, אריאל שרון, ושלום הודיעו לו על תמיכתם ברעיון. שרנסקי העריך, כי תוך מספר ימים יוכרעו מספר נקודות שעדיין שנויות במחלוקת, ולאחר מכן יובא הנושא להחלטת הממשלה ולשינוי תקנות בוועדת הכספים של הכנסת.

רעיון המשכנתא המדורגת עלה לראשונה באפריל השנה והובא לדיון אצל שרון בהשתתפות נציגי האוצר ומשרד השיכון. מטרת המשכנתא היא לענות למצוקה של זוגות צערים, הנאלצים לשלם תשלומי משכנתא גבוהים בתחילת דרכם המשפחתית והכלכלית, בעוד הכנסתם נמוכה יחסית.

לפי המוצע, תשולם המשכנתא בשיעורים לא שווים, כך שבשנים הראשונות התשלומים יהיו נמוכים יותר מתשלומי לוח שפיצר (הלוח לפי מחושבים תשלומים בהלוואות צמודות למדד), ואילו בשנים האחרונות הם יהיו גבוהים יותר.

התשלום הראשון לא יהיה נמוך משכר דירה ממוצע שהוא 500 דולר בחודש. המדרגות ייפרסו על פני תקופה מקסימלית של שמונה שנים, כאשר בין כל שנה לשנה תהיה עלייה של עד 7.5%.

עוד מוצע, כי שיעור ההון העצמי המינימלי שיידרש מהלווים יהיה 15%, כך ששיעור המימון המירבי מכספי המדינה יהיה 85%. בשל התשלומים הנמוכים בתחילת חיי ההלוואה, עלול להיווצר מצב בו שיעור המימון יעלה בשנים הראשונות של חיי המשכנתא, ולכן נקבע, כי לכל אורך חיי ההלוואה, שיעור המימון לא יעבור את 100%.

לפי ההצעה, המשכנתאות יבטוחו בביטוח משכנתאות על-ידי חברת EMI. מכיוון שעריכת הביטוח תהיה חובה שתחול על הבנקים, ומכיוון ש-EMI היא כמונופול בתחום, התחייבה החברה שלא לעלות את הפרמיה ללא אישור מראש ובכתב של החשב הכללי.

הפרמיה הנדרשת על-ידי החברה היא 8.5%-6.5%, בעוד שהפרמיה שהיא גובה על ביטוח משכנתאות רגילות היא 4% בלבד.

הנקודה העיקרית השנויה עדיין במחלוקת היא היקף סבסוד הריבית שיינתן בשנים הראשונות לחיי המשכנתא. העלות התקציבית של המהלך תלויה בהיקף הסבסוד, ולכן לא ניתן בשלב זה להעריכה, אולם נקודת המוצא היא, כי העלות כולה תמומן מתקציב משרד השיכון, שהתחייב לממנה מתקציבו הקיים.

השבוע פורסמה ב"גלובס" יוזמה חדשנית אחרת של משרד השיכון, לפיה תינתן לבנקים למשכנתאות ערבות מדינה להלוואות לדיור, במקום המתכונת הנהוגה כיום של משכנתאות תקציביות. זאת, במטרה לענות לבעיה של זכאים להם ניתן שיעור מימון נמוך יחסית, דבר שמביא לשיעור הולך ופוחת של מימושי משכנתאות לזכאים.