ברד ירד בדרום ספרד, לא כן מחירי הדיור

שוק הדיור הספרדי רושם שיאים לאחר גידול תמידי בעשרים השנה האחרונות, ובקצב גבוה יותר מכל מדינה אירופאית אחרת

ברד ירד בדרום ספרד, לא כן מחירי הדיור שם. למען האמת שוק הדיור הספרדי רושם שיאים לאחר גידול תמידי בעשרים השנה האחרונות, ובקצב גבוה יותר מכל מדינה אירופאית אחרת. שוק הנדל"ן האירופאי בכלל, רושם רגיעה מסוימת אך לא כך המצב בספרד.

שעורי הריבית למשכנתאות הנמוכים והגידול בכוח העבודה הם רק חלק מההסבר לביקושים הגבוהים והמחסור הבלתי נסבל בדיור לספרדים. בשל כך, מחירי הדיור התייקרו השנה ב-14% ולא עזרה גם העובדה כי 200 אלף יחידות נמצאות בבנייה (מרביתם עם יעוד כבתי נופש).

כל הנתונים הללו מפתיעים למדי, מאחר וספרד נחשבת לאחת המדינות הפחות צפופות אוכלוסין עם ממוצע של 80 איש לקילומטר רבוע. יחד עם זאת, הצפיפות בערים הגדולות, במיוחד במדריד, גבוהה אפילו מזו של טוקיו - 21 אלף איש לקילומטר רבוע.

העילה לכל הייקור הבלתי נסבל במחירים היא עלות הקרקעות הנוגסת כיום בכ-60% מעלות בית חדש, בהשוואה ל-25% בלבד ב-1985. חלקו של הדיור המסובסד מגיע רק ל-10% מכלל הבתים שנבנו ב-2001 ובשל כל אלה, סופג הממסד הפוליטי ביקורת נוקבת.

אלה מפנים את האצבע המאשימה דווקא לעבר החלטת בית המשפט הקונסטיטוציוני מ-1997, המעניקה לרשויות מקומיות ועירוניות בספרד את הבעלות על הקרקעות בסביבתן, ומותיר בידן כוח רב מדי.

הרשויות הללו חולשות על הקרקעות שבסביבתן, ועושות בהן כבשלהן. בין השאר, נרמז גם על מעורבותן של הרשויות הללו בספקולציות ושחיתויות, שמסייעות לייקור מחירי הקרקעות.

אם לא די בכך, זרימת השקעות זרות לספרד גדלה ב-30% בשנה מאז 1999, כשאיחוד המטבע באירופה ודאי תורם לכך.

יחד עמם זרם לשוק הנדל"ן הספרדי גם הון שחור של הספרדים עצמם. יש כמובן פרשנים הסבורים כי הייקור יצר בעצם בועה שתפקע עם השלמת בנייתם של 200 אלף יחידות הדיור החדשות.