בתחתית סקירת המנהלים של חברת סולל בונה בניין ותשתית לרבעון השני של השנה, מבטיחה החברה: "במידה ולא יחולו לרעה שינויים מהותיים בסביבה העסקית ובהחלטות הממשלה בנושא העובדים הזרים ופניית החברה לתוספת עובדים תיענה בחיוב, יישום השינויים שהחברה מבצעת יביא לשיפור בתוצאות העסקיות התקופתיות".
עבר רבעון, ובינתיים לא נראה כי הבטחת החברה התממשה. ברבעון השני של השנה הסתכמו הפסדי סולל בונה, מקבוצת שיכון ובינוי, בכ-13.1 מיליון שקל, וברבעון השלישי דווקא גדלו ההפסדים לרמה של 14.8 מיליון שקל. גם בתחום ההכנסות אין לסולל בונה חדשות טובות במיוחד, לאחר שהכנסות החברה ברבעון השלישי גדלו אך במעט, לרמה של 584 מיליון שקל, לעומת 580 מיליון שקל ברבעון השני של השנה.
נתון פיננסי חשוב נוסף הוא הפסדיה התפעוליים של החברה. אלו גדלו ברבעון לכ-17 מיליון שקל, ומהווים רבעון שלישי של הפסדים בשורה זו. שיעור הרווח הגולמי של החברה ירד מ-7% בתשעת החודשים הראשונים של 2001 ל-2.9% בלבד מאז תחילת השנה. המדובר בנתון מדאיג למדי מבחינת סולל בונה, והיא מסבירה אותו, בין השאר, בשחיקת מחירים והפסדים במספר פרויקטים במגזר הבנייה. הסבר נוסף הוא דחייה בלו"ז של פרויקטים מרכזיים שנתקבלו בסוף 2001, ועליהם נפרט בהמשך. אגב, גם בתחתית סקירת המנהלים לרבעון השלישי של השנה מציינת סולל בונה את אותה ההערה.
אז מה מונע לדעת סולל בונה את השיפור המיוחל? בראש ובראשונה, ענף הבנייה ממשיך להתמודד עם ירידה חדה במספר העולים החדשים, כמו גם המחסור בפועלים והריבית הגבוהה על המשכנתאות. מנגד, מדווחת סולל בונה, אומדני שוק המלט מצביעים על יציבות בהיקף הפעילות בתחום הבנייה והנדל"ן לעומת שנת 2001, ועל עלייה קלה בהיקף הדירות שנמכרו מאז תחילת השנה לעומת התקופה המקבילה בשנת 2001.
כיום מעורבת סולל בונה עם שותפים נוספים בבנייה יזמית בהיקף של 909 יח"ד, מהן נמכרו עד לסוף הרבעון 586 יח"ד. לשם השוואה, בסוף הרבעון השני דיווחה החברה על בנייה יזמית בהיקף של 821 יח"ד, מהן נמכרו במחצית השנה ב-574 יח"ד. ברבעון השלישי, אם כן, מכרה החברה 12 דירות בלבד, בעוד החלה את בנייתם של 88 יח"ד נוספות.
בין הפרויקטים הבולטים לבנייה בהם פעילה סולל בונה תשתיות כיום ניתן למנות את העיר שהם, בה זכתה החברה בשני פרויקטים לבניית 164 יחידות דיור, בהיקף כספי של 57 מיליון שקל. כן פעילה החברה בגבעת טל, שם היא בונה 86 יח"ד בעלות של 30 מיליון שקל, ככר רמב"ם ברמת גן, שם בונה החברה בעלות של 136 מיליון שקל, בניית 116 יח"ד ברחובות ו-83 יח"ד בבאר-שבע. בשנת 2001 סיימה החברה את בנייתם של פרויקט פסגות ים, רמת פולג, כוכב אפקה ואלעד חפציבה.
כל האמור לעיל, נכון כאמור לגבי ענף המגורים. בכל הקשור לבנייה שלא למגורים, מדווחת סולל בונה על המשך ההרעה, כאשר תפוקת הענף בתחום זה ירדה בכ-6% לעומת התקופה המקבילה. כמו כן, אומרים בסולל בונה, הורגשה ירידה חדה במחיר המכירה והשכירות של נכסים שלא למגורים. הפרויקטים הבולטים של סולל בונה בתחום התעשייה והמסחר הוא פרויקט משרד הביטחון-הקריה, בהיקף של 127 מיליון שקל, פרויקט מגדלי ב.ס.ר רמת גן, בעלות של 152 מיליון שקל, ומרכז הירידים בעלות של 34.5 מיליון שקל.
ומה באשר לתחום התשתיות והכבישים? בתחום זה דווקא מצליחה החברה, כאשר היא מדווחת על עלייה של 3% בהשקעות מאז תחילת השנה, אשר עיקרה מגיע מכיוון הסקטור הפרטי. עם זאת, על הענף, אומרים בסולל בונה, מאיימת בעיית הפועלים הזרים שאינם בנמצא. ובעוד המדינה מצמצמת את מכסת ההיתרים לעובדים אלה, היא אינה מספקת פועלים חדשים. הדבר, אומרים בסולל בונה, מכביד על פעילות הענף. בעיה נוספת בפניה עומדת החברה היא בעיית הלימות ההון של המערכת הבנקאית, כמו גם החשיפה הגבוהה לענף הבנייה, אשר מקשה על מציאת פתרונות שישפרו את מצבו של הענף.
בתחום התשתיות והכבישים פעילה היום סולל בונה בין השאר בבניית כביש חוצה ישראל, שם היא מחזיקה שליש ממניות הפרויקט. שיעור התקדמות הכביש נכון לסוף הרבעון השלישי עמד על 61%, לעומת 50% ברבעון השני של השנה. עוד פעילה סולל בונה בין השאר בפרויקטים הבאים: בניית בסיס להבים (עלות של 84.2 מיליון שקל), כלא אשל (17.3 מיליון שקל), בניית גשר פז (15 מיליון שקל). בשנה האחרונה החלה סולל בונה בבניית הכבישים הבאים: יפתח פילון (34.8 מיליון שקל), עין אווזים (19.6 מיליון שקל), צומת ראם (19 מיליון שקל), וכביש מספר 5 בעלות של כשלושים מיליון שקל.
שלל הפרויקטים בהם מעורבת סולל בונה מתרכזים בסופו של דבר למספר אינדיקטורים חשובים, המצביעים על מצבה האמיתי של החברה. ראשון הוא היקף העבודות שקיבלה החברה. בשנת 2001 עמד היקף העבודות שקיבלה סולל בונה על 1.7 מיליארד שקל. מאז תחילת שנת 2002 קיבלה סולל בונה עבודות בסך של 1.34 מיליארד שקל, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד. המדובר בהרעה מתונה מאוד לעומת הרבעון השני, אז דיווחה החברה על עבודות בסך 885 מיליון שקל, גבוה בכ-5% לעומת ממוצע קבלת העבודות החדשות בשנת 2001.
בסך הכל עומד מצאי העבודות של סולל בונה היום על 3.2 מיליארד שקל, זאת לעומת 3.4 מיליארד שקל בסוף שנת 2001, נתון שחזר על עצמו גם במחצית השנה. כך, מבחינת מצאי העבודות חלה הרעה בתנאי העבודה של סולל בונה, הרעה גם בהשוואה לתחילת שנת 2001, אז עמד מצאי העבודות של החברה על 3.55 מיליארד שקל, ותחילת שנת 2000, אז עמד מצאי העבודות על 3.4 מיליארד שקל.
את ההכבדה על התוצאות העסקיות שלה מסבירה סולל בונה בין השאר גם בתקציב המדינה לשנת 2002. תקציב זה, אומרים בחברה, מצביע על הפניה מסיבית של תקציבים לתחום התשתית וכן העדפה ברורה של כוח אדם ישראלי בפרויקטים הלאומיים. עוד מדווחת סולל בונה, כי היא נערכת בהתאם לעקרונות אלה וכי היא השקיעה בתשומות ייצור, אשר באו לידי ביטוי בהוצאות שהכבידו כאמור על תוצאותיה העסקיות.
בינתיים, סולל בונה נהנית מצרותיה של אחרים. כך למשל, במהלך חודש יולי האחרון הודיעה חברת חייל אחזקות, אחת מחברות קבוצת פלד גבעוני שקרסה, כי היא מוכרת מחצית מזכויותיה על פרויקט שהחלה לבנות ברמלה לידי השותפה השנייה, סולל בונה, תמורת 17 מיליון שקל. סולל בונה וחייל החזיקו יחדיו בחלקים שווים בהסכם פיתוח עם מינהל מקרקעי ישראל לגבי מקרקעין בשטח של כ-3.6 אלף מ"ר ברמלה. על פי ההסכם, רכשה סולל בונה את זכויותיה של חייל (50%) בפרויקט. היקפה הכולל של העסקה עומד על 17 מיליון שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.