בשבוע שעבר נחתם חוזה הזיכיון להקמה והפעלת קו הראשון של הרכבת הקלה בירושלים. מדובר ברגע משמעותי - נקודת אל חזור לטוב ולרע. לטוב - אם הכל ימשיך כמתוכנן, הקו הראשון של הרכבת הקלה יפעל בירושלים לקראת 2006. לרע - אם הפרויקט ייתקע מסיבה כלשהיא - המדינה מחויבת ליזם.
מבין כל הנואמים הרבים בטקס (ראש הממשלה אריאל שרון, שר האוצר סילבן שלום, ראש העיר אהוד אולמרט), רק החשב הכללי, ניר גלעד, אמר בכנס כי ידו רועדת לאור גודל המחויבות. לדברי גלעד, הפרויקט יצא לדרך למרות עליות ומורדות, ושיבח את המחויבות של הממשלה לפרויקט.
לכאורה נראה שהמחויבות של המדינה לפרויקט והסיפוק העצום של כל העושים בדבר מבשרים על עידן חדש, "מהפיכה תחבורתית של ממש", כפי שכינה את הפרויקט שר התחבורה היוצא, אפרים סנה. אלא שלפני ימהרו לגזור את הסרט יצטרכו משרד האוצר התחבורה עיריית ירושלים וצוות תוכנית אב לתחבורה לתת את הדעת לעניין שני עניינים משביתי שמחה.
העניין הראשון הוא עתירתה של המפסידה, קבוצת פס ירושלים, בבקשה לבטל את ההתקשרות בין המדינה לסיטי פס. הקבוצה טוענת, כי ועדת המכרזים נמנעת מלמסור את החומר הדרוש על מנת לבחון את ההצעה הזוכה. לטענת פס ירושלים, מעיון חטוף במסמכי המכרז עולה כי נפלו פגמים בהחלטת הועדה שעשויים להביא לביטולה.
בוועדת המכרזים בראשות סגן החשב הכללי, דוד גרשונוביץ, לא התרגשו מהעתירה. מקדמי הפרויקט מאמינים, כי ביהמ"ש לא יעתר לבקשה והעתירה לא תפגע בקידום הפרויקט.
האיום הנוסף על עתיד הפרויקט בפרט ועל הרכבות הקלות בכלל מגיע מכיוון לא צפוי. מנכ"ל די.אס.ג'י טכנולוגיה בע"מ, גדעון גלמן, פנה בתחילת השבוע לשר האוצר סילבן שלום והודיע לו, כי יפנה לקונגרס האמריקני לביטול ערבות אמריקנית להלוואות בסך של 10 מיליארד דולר.
כידוע, מימון הפרויקט על-ידי המדינה ייעשה מהערבויות האמריקניות. גלמן טוען ההשקעה בפרויקט מבוססת על טעויות בהנחת יסוד, וכי קבלת ההחלטות התבססה על נתונים שגויים. לכן הוא יבקש מהקונגרס שלא לממן ההשקעה חסרת אחריות של המדינה שתביא, לדבריו, לחורבן תחבורתי ולהפסד של מיליארדי שקלים.
גלמן אמור להעביר לוועדות הקונגרס והסנאט האמריקני את כל החומר שהועבר למשרדי הממשלה המעורבים בפרויקט הכולל עובדות המצביעות על טעויות ו/או הטעיות בהנחות יסוד, קבלת החלטות על בסיס נתונים שגויים מוטעים. לדבריו, הנתונים מצביעים על השקעה בפרויקט שכדאיותו למשק מוטלת בספק רב.
הנהלת הפרויקט מסרה בתגובה, "גלמן מונע מאינטרס לאחר שאלטרנטיבה תחבורתית שהוא הציע נדחתה על הסף לאחר שנקטל מבחינה מקצועית. מדובר בביקורת לא מקצועית שמעידה על חוסר הבנה".
נראה, כי על אף הביקורת וההליך המשפטי קשה יהיה לעצור את הרכבת. התחנה הבאה היא שלב גיוס המימון והסגירה הפיננסית. נראה, גם לפי ההתנהלות במשרדי התחבורה והאוצר וגם מצד הזכיין, שאף אחד לא יבחן את הטענות - גם אם בדיעבד יתגלה שהביקורת היתה מוצדקת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.