האם בועת שוק הדיור בארה"ב מתחילה להתפקע? כמה נתונים פדרליים מצביעים על כך ששוק זה, שבעבר הקרוב הוגדר כלוהט, נחשב עתה רק כחם.
האפשרות שבאחד מעמודי התווך של הכלכלה האמריקנית מתחילים לבצבץ בקיעים גורמת אי שקט בוול סטריט ובפדרל ריזרב. ביתו של האמריקני, ברוב המקרים, הוא מקור חוסנו הפיננסי. ירידה משמעותית בערך בתי מגורים עלולה לזעזע את המשק יותר מכל שערורייה נוסח אנרון, התפרצות אינפלציוניות או עלייה במחיר דלק בגלל מלחמה בעיראק, ולהחזיר את הכלכלה למסלול המיתון שממנו אך בקושי נחלצה.
נתונים של המשרד הפדרלי לפיקוח על יזמות דיור (OFHEO), יחידה של משרד השיכון והפיתוח האורבני (HUD), שפורסמו שלשום (ב'), מצביעים על בלימת המגמה של עליית ערך בתים ברבעון השלישי. אנליסטים רואים בכך סימן מבשר רעות למשק מפני ששוק בתי המגורים היה אחד מנקודות האור הבודדות בכלכלת ארה"ב.
הדו"ח, שנמצא בניגוד מוחלט לדו"חות חיובים אחרים על שוק הבתים שפורסמו באחרונה, מציין כי מדד OFHEO למדידת מחירי בתים למשפחות יחידות, עלה רק ב-0.84% ברבעון השלישי. ברבעון השני, לעומת זאת, עלה מדד זה ב-2.39%. להוציא תקופה קצרה לאחר פיגועי 11 בספטמבר, צמח מדד זה בכ-2% בכל רבעון בשנתיים שחלפו, בעיקר בגלל ירידה מתמשכת בריביות המשכנתאות. יחד עם זאת, זה הרבעון השישי ברציפות שבו נרשמה האטה בצמיחת ערך הבתים.
נתון מדאיג יותר: הדו"ח מציין שבשבע מדינות צ לרבות אילינוי, שבה שוכנת שיקאגו צ נרשמה ירידה במחירי בתים ברבעון השלישי, בהשוואה לשלוש מדינות בלבד שבהן נרשמה ירידה במחירי בתים ברבעון השני. עוד מראה הדו"ח, שב-33 מתוך 185 אזורים מטרופוליטניים בארה"ב נרשמה ירידה כזו ברבעון השלישי, בהשוואה ל-22 אזורים ברבעון שקדם לו. בין המחוזות המטרופוליטניים שבהן ירדו מחירי הבתים נמצאים יוסטון, סיאטל, סינסינטי ובאטון רוז' (לואיזיאנה).
ירידות המחירים היו זעירות, ברוב המקרים פחות מ-1%. מומחים אחרים גורסים, כי מדובר במגמת תיקון של שוק נכסי נדל"ן למגורים. הם מציינים, כי הריביות למשכנתאות צפויות להישאר נמוכות, ברמות שלא זכורות כמותן מזה עשרות שנים. שערי ריבית קבועה למשכנתא ל-30 שנה נעים סביב 6%, בדרך כלל פחות. הריבית הקבועה למשכנתא ל-15 שנה צ 5.5% ואפילו 5.25%. ברמות כאלה, צפויה התרחבות מתמדת של מעגל בתי-הבתים והדבר מבטיח המשך עלייתם של מחירי הבתים.
אנליסטים מציינים כי למרות הבלימה בצמיחת ערך הבתים ברבעון השלישי, מחירי נדל"ן למגורים בארה"ב עלו השנה ב-6.2%, צמיחה חזקה בהרבה מעליה שנתית ממוצעת בשיעור 4.6% שנרשמה מאז 1980. יחד עם זאת, ברבעון הראשון ב-2001 זינקו מחירי הבתים למגורים ב-9%.
לדברי האנליסטים, שמצוטטים בוול סטריט ג'רנל, האטה בצמיחת ערך הבתים ואפילו קפיאה על השמרים, אין פירושה בהכרח שהשוק מתחיל להתמוטט. אך בעלי בתים, שערך רכושם יורד, או נשאר על כנו, לא ייטו להפגין אמון רב בכלכלה, יוציאו פחות וכך יתרמו להחרפת מגמות האטה במשק.
אך סקר גאלופ, שנערך ביזמת יו.אס.איי. טודיי וסי.אן.אן., מראה, כי בעלי בתים בארה"ב עדיין אינם חוששים מפקיעת הבועה של מחירי הבתים. לפי הסקר, מצפים 44% מבעלי הבתים שערך רכושם יעלה עד 10%. רבים מהם מצפים לעליה בשיעור 5%. רק 6% מצפים לירידה בערך בתיהם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.