המשבר בנדל"ן: הערת "עסק חי" גם לגרנד קניון של זאבי, לרובננקו ולגרנד סנטר

חברת מפל של משפחת בליליוס נדרשת לממש חלקה בפרוייקט בגדרה כדי שתוכל להמשיך לפעול

הדו"חות הכספיים של חלק מחברות הנדל"ן ממשיכים לספק אזהרות לגבי המשך קיומן כ"עסק חי". בשבוע שעבר כתבנו כאן על חברת רותם פיתוח, שהמשך פעילותה מותנה במימוש נכסים (פרוייקט "אדיסון" ומניות בנק אוצר השלטון המקומי). היום מתברר, כי במצב דומה נמצאת חברת מנופים פיננסים לישראל (מפל), הנמצאת גם היא בבעלות יזמים ירושלמים - משפחת בליליוס (אוטו-חן).

רואי החשבון של מפל, קוסט פורר את גבאי, מפנים את תשומת הלב לגירעון של 8.5 מיליון שקל בהון החברה, שנוצר לה מהפסדים בחודשים ינואר-ספטמבר. המשך פעילותה של מפל מותנה בתמיכת בעלי המניות ומימוש פרוייקט המתבצע ע"י החברה-הבת גרנד האוז (בה מחזיקה מפל 25% מהזכויות והיתרה בידי אוטו-חן).

גרנד האוז, הגורם להפסדי מפל בחודשים ינואר-ספטמבר, מחזיקה 338 דונם בגדרה, שנרכשה מגורם פרטי ושעליה אושרה עוד ב-96' בניית 556 יח"ד וכן שטחים מסחריים.

גרנד האוז רשמה בתשעת החודשים הראשונים של השנה הכנסות של 11.9 מיליון שקל והפסד של 33 מיליון שקל, שנבע בעיקר מהוצאות מימון (23 מיליון שקל), וגידול במיסים נדחים (10 מיליון שקל). לגרנד האוז גירעון של 50.1 מיליון שקל בהון העצמי.

במהלך התקופה החלה מפל לרשום לראשונה הכנסות מפעילות שיצקו לתוכה בעלי השליטה בתחום השכרת אוטובוסים. ההכנסות מהשכרת חמישה אוטובוסים עמדו בחודשים ינואר-ספטמבר על 554 אלף שקל.

הערת "עסק חי" מופיע לראשונה בדו"חות של חברת מ.ק.ח שבבעלות גד זאבי, בעלת ה"גרנד קניון" בחיפה, פרויקט מסחרי שנבנה על שטח של כ-200 אלף מ"ר. עד כה הושקעו בפרוייקט 568 מיליון שקל, שמומנו בעיקר מגיוס אג"ח בבורסה וליווי ע"י קונסורציום של ארבעה בנקים. רואה החשבון של מ.ק.ח, שוב משרד קוסט פורר את גבאי, מפנים את תשומת הלב לאי עמידתה של מ.ק.ח בפירעון התשלום השנתי, קרן וריבית, לבעלי האג"ח בחודש שעבר. מ.ק.ח שילמה באותו מועד 10 מיליון שקל ונותרה חייבת 8 מיליון שקל למחזיקי האג"ח. המשך פעילותה כ"עסק חי" מותנה באישור ההסדר המוצע עם בעלי האג"ח, או הסדר מימוני אחר.

בהמשך לאי עמידתה של החברה בהתחייבויותיה, התקיימה אסיפת מחזיקי אג"ח בה הורו הללו לנאמן, בנק הספנות, שלא להעמיד את האג"ח לפירעון מיידי ובלבד שבמהלך 60 הימים הקרובים תפרסם החברה דו"ח מיידי בדבר הסדר יתרת החוב. אם לא תעשה כן, תועמד יתרת החוב לפירעון מיידי. בכוונת מ.ק.ח לשלם את היתרה ב-8 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, בתוספת הצמדה וריבית בשיעור של 7% לשנה, מינואר 2003. כמו כן, תביא החברה לפני מחזיקי האג"ח הצעה לפיה ישמש פיקדון בסך כ-21 מיליון שקל המופקד בידי נאמן, לפירעון מוקדם של קרן האג"ח, שיבוצע לאחר השלמת התשלום שבפיגור. מ.ק.ח, שדירוג האג"ח שלה הורד בידי מעלות לדרגה הנמוכה ביותר (D), חבה לבעלי האג"ח יותר מ-120 מיליון שקל בגין הנפקה שביצעה בספטמבר 1997. החברה מדווחת, כי היא פועלת להגדלת הזכויות במרכז המסחרי ב-20 אלף מ"ר נוספים ושינוי ייעוד כלל שטחי השלב השלישי (העומדים כיום על 12 אלף מ"ר) למגורים. אם החברה תחליט לממש זכויות אלה בדרך של מכירה, צפוי הדבר להניב סכומים מהותיים הגבוהים משמעותיים, לטענתה, מהסכום החסר לתשלום מחזיקי האג"ח כיום.

מ.ק.ח סיימה את החודשים ינואר-ספטמבר עם הכנסות של 34.6 מיליון שקל, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד ורווח של 1.8 מיליון שקל (לאחר הפסד של 5.4 מיליון שקל ברבעון השלישי). רשת המשביר לצרכן, שנקלעה לקשיים, תופסת 19% משטחי הקניון ודמי השכירות שהיא משלמת מהווים כ-12% מהכנסותיו. במגעים עם המנהל המפעיל של הרשת מטעם ביהמ"ש, נמסר על כוונתה לשלם את דמי השכירות לחודש נובמבר בימים הקרובים, וכן לשלם את דמי השכירות העתידיים באופן רציף ומסודר.

הערת "עסק חי" נוספת המתקבלת בטבעיות היא זו שפירסמה בדו"חותיה חברת רובננקו שמואל אחזקות (בהקפאת הליכים) והפעם, המשרד האחראי לכך הוא ליובושיץ קסירר. לפני כשלושה שבועות התברר, כי היזם שמואל רובננקו, בעל השליטה בחברה, נקלע לקשיים וכי היקף חובותיו לבנקים מגיע למאות מיליוני שקלים.

קבוצת רובננקו הפרטית, שהחברה הציבורית היא חלק ממנה, משמשת קבלן ראשי בפרוייקטים שמבצעת החברה הציבורית בישראל. בנוסף, מעמידה רובננקו הפרטית שירותים שונים לחברה הציבורית (כוח אדם, כספים, הנה"ח וכדומה) ואפילו משרדיה שוכנים במשרדי רובננקו הפרטית. כמו כן, שותפות השתיים בשני פרוייקטים בהם העמידה החברה ערבות מוגבלת בסכום כנגד חלק מהרווחים שינבעו מהם.

רובננקו הציבורית נקלעה לבעיה תזרימית ועליה לגשר בין התחייבויותיה השוטפות לבין עיתוי קבלת העודפים שינבעו מהפרוייקטים שבבעלותה (ככל שיהיו) ו/או מכספים שיתקבלו ממכירת זכויותיה בפרוייקטים, במידה ומכירה כאמור תפיק תזרים. לאור אי ההצלחה לפתור את הבעיה התזרימית באופן מיידי מול המערכת הבנקאית, החליט דירקטוריון רובננקו הציבורית כי הדרך הטובה ביותר עבור החברה היא המשך הפעלתה כ"עסק חי", ולפיכך הוחלט כי החברה תפנה לביהמ"ש בבקשה להקפאת הליכים. ב-26 בנובמבר ניתן צו הקפאת הליכים. ביהמ"ש מינה את רו"ח חיים קמיל כנאמן והורה לו להגיש בתוך 21 יום דו"ח על פעילותו ועל מצב החברה.

נכון לסוף ספטמבר היה לחברה גירעון של כ-2 מיליון שקל בהון העצמי, לאחר הפסד של 3.5 מיליון שקל ברבעון השלישי, שנבע בעיקר מעלייה בהוצאות המימון, כתוצאה מהריבית הריאלית.

הערת אזהרה ותיקה יחסית נושאת על גבה חברת גרנד סנטר, של האחים עזרא ואליהו קחטן. החברה סיימה את החודשים ינואר-ספטמבר בהפסד של 12.1 מיליון שקל, שהגדיל את הגירעון בהון העצמי שלה ל-9.5 מיליון שקל. רואה החשבון ממשרד בריטמן אלמגור ושות', מציינים כי החברה חתמה על הסכם ליווי פיננסי להמשך בניית "פרויקט דיזנגוף". נכון למועד אישור הדו"חות טרם הופעל ההסכם האמור, ואם לא יופעל או לא יימצאו חלופות למימון הפרוייקט וכן מימון נוסף להמשך פעילותה העסקית הסדירה של החברה, קיימים ספקות משמעותיים להמשך פעילותה כ"עסק חי".

גרנד סנטר רשמה הפסד של 5.3 מיליון שקל ברבעון השלישי. החברה מציינת, כי תוצאותיה משקפות רק חלק מפעילותה, מאחר שהפרויקטים העיקריים בהם היא מעורבת הם בשלבי הקמה מוקדמים, ולכן טרם נרשמו הכנסות כלשהן בגינם. מאידך, בשל עיכוב בהקמת הפרויקטים נרשמות עלויות הפרויקטים ברובן - לדו"ח רווח והפסד.

בדומה למ.ק.ח של זאבי, מתקשה גם גרנד סנטר לעמוד בחובותיה לבעלי האג"ח. בתחילת החודש האחרון לא שילמה החברה את סכומי הקרן והריבית למחזיקי האג"ח, ובשל כך קיבלה הודעה מהנאמן, אינווסטק, כי בכוונתו לדרוש ממנה להעמיד לפירעון מיידי את כל היתרה הבלתי מסולקת של האג"ח ו/או לממש את הנכסים המשועבדים לטובת הנאמן אם החברה לא תפרע את הסכומים המגיעים למחזיקי האג"ח עד סוף החודש. גרנד סנטר מדווחת, כי היא מנסה לאתר מקורות מימון לתשלום הסכומים המגיעים למחזיקי האג"ח ולחילופין, להגיע להסכמה עימם על דחייה ו/או פריסת התשלומים (יתרת חוב של כ-15.5 מיליון שקל).