מגמה בשוק האמריקני: ביטול עסקאות ברגע האחרון

מספר גדל והולך של מתווכים מדווחים על גידול ניכר במספר הקריסות של עסקאות, ודווקא ברגע האחרון, גם לאחר שהמוכרים כבר קיבלו את הצעת המחיר של הקונים

הגיאות במחירי הדיור והביקושים בארה"ב, גם בנישת הדיור היוקרתי, מספקים רק תמונה חלקית על המצב האמיתי בשטח. יותר ויותר מתווכים מדווחים על גידול ניכר במספר הקריסות של עסקאות, ודווקא ברגע האחרון, גם לאחר שהמוכרים כבר קיבלו את הצעת המחיר של הקונים.

באגוד הקבלנים האמריקני טוענים לעלייה של 30% במגמה הזו. לדבריהם, הפער בין הקונים למוכרים נובע מהסברה שהשוק נמצא בירידה (בעיני הקונים), והיפוכה (בעיני המוכרים).

חוסר ההסכמה הזה, מדגישים המתווכים, הופך את מלאכת התיווך למורכבת וקשה הרבה יותר. לכך יש להוסיף גם את העליות והירידות התכופות בבורסה, שמשפיעות על מצב הרוח של המעורבים. קונים, גם כאלה שמצבם הכלכלי מאפשר להם לרכוש בתי מידות, מקפידים לשכור מומחים לבדיקת הנכס. אם בעבר נהגו לעשות זאת רק 50% מהקונים, כיום תפח השיעור ל-80%. הבדיקה אינה מקיפה רק את יסודות הבית, אלא גם פליטת גזים רעילים והמצאות טחב רעיל, כשהקונים דורשים מהמוכרים תיקון ותוספות שונות, לעתים מופרזות.

במקרים אחרים, קונים שנדרשו להפקיד מקדמת בטחון בשווי של עשרות אלפי דולרים, מוותרים על המקדמה ונוטשים את העסקה המקורית, אם נמצאה עסקה כדאית יותר. אחרים פורשים משום שלא הצליחו להשיג מימון לכל העסקה. הגידול במספר העסקאות המבוטלות ברגע האחרון, מקיף את מרבית שכונות היוקרה בערים הגדולות בארה"ב. בסן פרנסיסקו, היכן שמחירי הדיור היוקרתי נפלו ב-20% בשנה, מדווחים על מספר כפול של עסקאות שקרסו, ובסך הכל מדובר בכ-10% מכלל העסקאות.

בשיקאגו ופרבריה נרשם שיעור דומה (8%-10%). בניו יורק, שבה השוק מתבסס על יותר דירות מאשר בתים, נדרשות פחות בדיקות של הנכסים ובכלל יש יותר דרישה. משום כך, שיעור ביטול העסקאות בתפוח הגדול נמוך יחסית ועומד על 1%-2%.

בוושינגטון הבירה ובסן דייגו תפח מספר הביטולים ב-50% למרות הביקושים. בסן דייגו הוא עומד על 8%, ובוושינגטון על 6%-10%. השיא נקבע דווקא בבוסטון ופרבריה, היכן שנרשם גידול של 30% בביטולים, ובסך הכל מסתכם ב-12% מכלל העסקאות, בנישת הדיור היוקרתי.