סמיה: "להקטין הריבית בפרויקטים לסקטור הפרטי"

על הממשלה להשוותה לשיעור הריבית שהיא גובה מחברת החשמל ולבטל את האפליה בין הסקטורים

"כדי לתת ליזמים פרטיים הזדמנות להשתתף בפרויקטים של תשתית, על הממשלה להקטין את שיעורי ריבית שהיא גובה מהם, להשוותה לשיעור הריבית שהיא גובה מחברת החשמל ולבטל את האפליה בין הסקטורים". כך אמר יו"ר ברן, אלוף (מיל') יום טוב סמיה, בכנס משותף של רמדור ויבמ שנערך בשבוע שעבר. במהלך הכנס הכריזה רמדור על הסכם שיתוף פעולה שיווקי טכנולוגי עם חטיבת הטכנולוגיה של יבמ, ועל גירסה חדשה למערכת אטוויו לניהול פרויקטים הנדסיים באמצעות האינטרנט.

לטענת סמיה, חברת החשמל משלמת למדינה ריבית בגובה של 5.75% על הלוואות שניתנו לה בעבור הקמת תחנת כוח חדשה ברמת חובב. ברן, לעומת זאת, נדרשת לשלם ריבית בגובה של 8%. להערכתו, הפרש זה גורם ליזמים פרטיים לפרוש מפרויקטים באמצע הדרך מחשש שלא יוכלו להרוויח.

במהלך הכנס אמר נציג חברת הביטוח הממשלתית ענבל, שי איזנברג, ששיטת BOT אינה כלי מימוני עוקף תקציב, אלא שיתוף פעולה בין המגזר הפרטי והמגזר הציבורי. לדעתו, לפרויקטים מסוג זה יתרון בכך שהם יוצרים אינטגרציה בין כל שלבי ביצוע הפרויקט, הם מושכים ידע וניסיון בינל', ויכולים לעודד צמיחה ללא הגדלת הגירעון.

מנכ"ל הנדסת התפלה, אבשלום פלבר, הדגיש את היתרונות הצומחים לשני הצדדים מפרויקטים מסוג זה. לדבריו, המדינה נהנית מהזרמת הון זר; מהעברת הסיכונים ליזם; ומתכנון, הקמה ותפעול אמינים. היזם נהנה מתזרים תזרים מזומנים קבוע וידוע מראש, משוק כבוש שאין בו תחרות, ומתנאים מסחריים וחוזיים קבועים מראש.