יאשה סיטון פורש בסוף החודש: אריה גנגר התמנה לתפקיד מנכ"ל לומניס

כבר לפני כחודש הועלו הערכות בדבר פרישתו אך הוכחשו; סמנכ"ל הכספים של לומניס: "הנסיעות הרבות לארצות-הברית הכבידו על סיטון"

חברת לומניס הודיעה היום כי יאשה סיטון פורש מתפקידו כמנכ"ל עם תום חוזהו בסוף השנה. לפני כחודש הועלו הערכות כי סיטון אכן יעזוב את החברה, אך שמועות אלו הוכחשו נמרצות על ידי החברה.

סיטון מכהן כמנכ"ל לומניס כשלוש וחצי שנים (מאז יוני 1999). את מקומו יתפוס באופן זמני סגן יו"ר החברה ובעל השליטה בחברה, אריה גנגר. כזכור, "גלובס" פירסם לראשונה את האפשרות שסיטון יעזוב את החברה בתום חוזהו בסוף השנה, כבר בתחילת דצמבר. בתגובה לפירסום הידיעה אמר בזמנו סיטון כי "לא היה ולא נברא, שטויות במיץ עגבניות". בכל מקרה, סיטון ישמש לאחר הפרישה כיועץ לחברה.

לומניס החלה בתהליך חיפוש מנכ"ל קבוע לחברה וסמנכ"ל הכספים של החברה, קווין מוראנו, מעריך כי התהליך ייארך מספר חודשים. "ההחלטה היתה של ישה, יחד עם הדירקטוריון. הוא הביע כבר מזמן את רצונו לפרוש ועתה הזמן הטוב ביותר לכך", אומר מוראנו ומוסיף, "הנסיעות הרבות לארה"ב הכבידו עליו, יחד עם העובדה שהחוזה שלו תם, המסקנה היתה שעתה הזמן הטוב ביותר לעזוב. ההנהלה, יחד עם ישה, עשתה תוכניות עתידיות, כלכליות, עסקיות וטכנולוגיות, כדי לאפשר עזיבה מסודרת". ובכן, ייתכן שהנסיעות של סיטון מכבידות עליו, אבל ההפסדים הכבדים של לומניס הכבידו עליו כנראה הרבה יותר, כמו גם הלחץ של בעלי המניות לשינויים בהנהלת החברה.

החוזה של סיטון עם לומניס נחתם בתחילת 2000 למשך שנתיים ונקבע בו כי הוא יסתיים אוטומטית, אלא אם יוסכם אחרת באישור הדירקטוריון. בשנתיים וחצי האחרונות קיבל סיטון שכר ובונוסים בסך 2.3 מיליון דולר. כמו כן, מימש סיטון ב-2000-2001 מניות תמורת 9.1 מיליון דולר, לאחר שקיבל אופציות מהחברה.

לדברי מוראנו, "החברה בת מזל שיש לה מנכ"ל מחליף בדמות אריה גנגר. גנגר מכיר היטב את החברה ומכיר היטב את מצבה הנוכחי היום, מהיותו סגן יו"ר החברה. לאיש ניסיון רב והוא ייכנס בקלות לתפקיד. לא חיפשנו מנכ"ל קבוע בזמן שסיטון הנהיג את החברה, מכיוון שזה בלתי אפשרי לעשות זאת מבלי שהדבר ייוודע ומבלי לפגוע בחברה. עתה, מעוניינים בלומניס למצוא מנכ"ל ראוי במהירות האפשרית. רק התחלנו בתהליך. תישקל מועמדותם של מנהלים גם מתוך החברה".

לומניס פועלת בתחום המוצרים הרפואיים והאסתטיים, המבוססים על טכנולוגיית אור ולייזר. תחום זה סובל מההאטה בשוק האמריקני אשר פגעה במכירות מוצרי החברה בתחום האסתטי. בנוסף, החברה מתמודדת עם קשיים בפתיחת משרד המכירות שלה באמסטרדם ועם עזיבת חלק מאנשי המכירות של החברה בתחום האסתטי בארה"ב.

קרוב לשנתיים נמצאת לומניס בתהליך התייעלות, בעקבות רכישת החטיבה הרפואית של קוהירנט בפברואר 2001. במסגרת הרכישה, סגרה לומניס פעילויות וגם איחדה מפעלים. ביולי פיטרה החברה 150 עובדים בסנטה קלרה, ארה"ב. בסוף החודש מתכוונת החברה לפטר כ-40 עובדים נוספים בישראל.

לומניס מתקשה לייצר תזרים מזומנים חיובי מפעילותה, וחובה לבנק הפועלים מגיע לכ-176 מיליון דולר. החברה לא עמדה באחרונה ביחסים הפיננסיים שנקבעו עם הבנק לצורך מתן האשראי אך בעקבות משא ומתן עם הבנק, הודיעה לומניס כי פועלים הסכים להגמיש את תנאיו (במידה מסויימת מחוסר ברירה).

לטענת מוראנו, בנק הפועלים לא היה שותף להחלטת הפרישה של סיטון. "הבנקים משאירים לדירקטוריון לנהל את החברה, אבל הם דוחפים לשפר את התוצאות, בעיקר של תזרים המזומנים". מוראנו עוד אמר כי מצב מניית לומניס אינו טוב וכי לדעתו היא נסחרת במחיר חסר. "השוק רואה את התוצאות רק בטווח הקצר ומתמחר אותנו בהתאם. אנו מביטים על הטווח הארוך ועל פיו, לדעתי, עלינו להיות מתומחרים. לטווח הארוך התוצאות שלנו יהיו טובות יותר".

מניית לומניס ירדה בימים האחרונים מתחת לכ-2 דולר, שפל של כל הזמנים, המשקף לחברה שווי של כ-70 מיליון דולר. החברה מכרה בתשעת החודשים הראשונים של השנה בכ-268 מיליון דולר והפסידה כ-2.9 מיליון דולר.