גורדי שחקים גבוהים יותר ממגדלי התאומים שקרסו בהתקפת הטרור הרצחנית של ה-11 בספטמבר, יחד עם אתרי זיכרון מסוגים שונים, הם רק חלק מתוך תשע ההצעות שהוצגו ביום רביעי שעבר בניו יורק.
לדברי יו"ר איגוד דרום מנהטן, ג'ון ווייטהד, "מדובר בתוכניות הטובות לא רק לימינו אנו, אלא לילדינו ולילדי ילדינו, ולילדיהם. עלינו לשלוח מסר אלמותי לדורות הבאים, על מנת שלא ישכחו לעולם את אשר אירע".
כל ההצעות, הן למעשה סבב ההצעות השני, לאחר שהראשון נחל כישלון חרוץ בלשון המעטה, לבנייתו מחדש של מרכז הסחר העולמי, בו קיפחו את חייהם למעלה מ-2,800 בני אדם.
איגוד הפיתוח של דרום מנהטן, שהוקם על מנת לרכז את עבודות הבנייה מחדש במקום, בחר כאמור שבע קבוצות מתוך 407 גורמים שהגישו את מועמדותם.
שבע הקבוצות שהכינו את תשע התוכניות כוללות 27 פירמות שונות, אדריכלים פרטיים, אמנים ויוצרים שהפורטפוליו שלהם כולל פרויקטים דוגמת מרכז גטי בלוס אנג'לס, המוזיאון היהודי בברלין, המטה של מורגן סטנלי בניו יורק, מוזיאון קיאסמה לאומנות מודרנית בהלסינקי, ועוד רבים אחרים.
יצוין, כי אין זו הפעם הראשונה שנעשה ניסיון לתכנן את איזור גראונד זירו מחדש. הניסיון הקודם הוגדר על ידי רבים ככישלון קולוסאלי, מאחר והתוכניות שהוצגו ספגו ביקורות קשות, שלא נאמר מלגלגות, הן על ידי הציבור והן על ידי בעלי המקצוע.
ארבע מתוך תשע ההצעות מציעות את בנייתו של הבניין הגבוה בעולם, שיעבור בגובהו את מגדלי הפטרונאס בקואלה לומפור, בירת מלזיה, המתנשאים לגובה של 452 מטר. הצעה אחת מציעה מגדל בגובה 649 מטר, כ-175 קומות, בעוד אחרת מציעה בניין ספיראלי בגובה 540 מטר, כ-140 קומות.
בין הקבוצות והאדריכלים שנבחרו, ניתן למצוא שמות גדולים דוגמת: דניאל ליבסקינד מברלין, משרד פוסטר ושו"ת מלונדון, ריצ'ארד מאייר ופיטר אייזנמן מניו יורק, שיגורו באן מטוקיו, ועוד רבים וטובים אחרים. הקבוצה שבחרה את שבע הנבחרות הסופיות כללה 21 חברים, וביניהם ארכיטקטים, מהנדסים, מתכנני ערים ומעצבים. הבחירה הסופית צפויה להתקבל לקראת סוף חודש ינואר 2003.
כל אחת משבע הקבוצות קיבלה 40 אלף דולר להכנת התוכניות לגראונד זירו והאיזור מסביב לו, על פי דרישות איגוד הפיתוח של דרום מנהטן ורשות הנמלים, שהיא למעשה בעלת הקרקע.
הצגת התוכנית החלה עם תוכניתו של הארכיטקט דניאל ליבסקינד מברלין, שתכנן בין היתר את המוזיאון היהודי בבירה הגרמנית. הצעתו של ליבסקינד כללה בניין בגובה 540 מטר עם מוזיאון זיכרון בתחתיתו. לדבריו, "גורד השחקים יעלה מעל לקודמיו, בכך שיחדש את הפסגה הרוחנית של העיר בפני הסכנה, וסממן לאופטימיות שלנו בטרגדיה הנוראית".
בדבריו האחרונים כראש עיריית ניו יורק, אמר רודולף ג'וליאני, כי על העיר ליצור במקום דבר שלא יישכח לעולם, וימחיש לכולם את תחושת הגאווה בלהיות אמריקני.
רבים גורסים, כי האדריכלים נחלקים לשני עולמות חופפים - תכנון וביצוע. אדריכל התכנון הוא יוצר ההופך רעיונות אבסטרקטיים למוחשיים, ועבודתו היא לקבוע את "תפארתו" או "עליבותו" של הבניין. אדריכל הביצוע מתרגם למעשה את עבודתו של המתכנן לבניין שירקום עור וגידים.
לדברי אחד הארכיטקטים החשובים בעולם שנטל חלק באחת התוכניות, ריצ'ארד מאייר, התוכנית שלו כוללת אתר זיכרון צף בנהר ההדסון הסמוך לגראונד זירו, שיכלול 2,800 גופי תאורה, כמספר הנספים בהתקפת הטרור.
מאייר, שתכנן בין היתר את מוזיאון גטי בלוס אנג'לס אמר, כי הסממן החשוב ביותר של תוכניתו הוא ריכוז כל המחשבה לזיכרון של הנספים.
תוכנית של חברת הארכיטקטים פוסטר ושו"ת. מציעה מגדל כפול שיחובר בשלוש נקודות, שיכללו נקודות תצפית על העיר. אחת התוכניות הרחיקה לכת והציעה תוכנית של חמישה מבנים, שיכללו אתר זיכרון תת קרקעי עם תקרה שקופה שתאפשר מבט אל אתר הזיכרון מלמטה.
כל אחת מהתוכניות כוללת מן הסתם אתר זיכרון. בחלקן, הוא ממוקם בקצה המגדל, בעוד שבאחר מדובר בגן ירק למרגלותיו. צורתו של אתר הזיכרון תקבע בתחרות בינלאומית נפרדת בשנה הבאה.
"זו התוכנית המרכזית בקריירה שלי", כך התבטא הארכיטקט פרדריק שוורץ שנטל חלק במספר פרויקטים גדולים בעבר, וכיום הוא חבר באחת מהקבוצות שהגישה את תוכניותיה.
כלקח מהניסיון המר, בחרו הגופים האחרים לשנות את הכיוון, ופנו למשרדי האדריכלים והארכיטקטים מכל העולם על מנת שיגישו את מועמדותם, במקום להטיל את מלוא המשימה הכבדה, על פירמת אדריכלים אחת.
על-פי מבקרים רבים, אגב חיפזון להתחיל בפרויקט, פנו במהדורה הראשונה הכושלת רשות הנמלים של ניו יורק ותאגיד פיתוח דרום מנהטן לחברות האדריכלים הגדולות ביותר בעיר, שהיקף ביצועיהן בפרויקטים אורבניים, תחבורתיים ותשתיתיים עלה על 100 מיליון דולר בעשור האחרון.
יש האומרים, כי ההקבלה המתאימה לכך, היא הזמנת שירות קייטרינג לאירוע רם מעלה מחברה המתמחה במזון מהיר - ולו רק בשל העובדה, כי החברה סיפקה מזון למיליוני אנשים בעשרות מיליארדי דולרים. לאחרונה הועלו מספר הצעות לגבי הפתרון החילופי של מרכז הסחר העולמי. בין היתר, דובר על הצעתו של לארי סילברסטיין, היזם העומד בראש הקבוצה שחכרה את מגדלי התאומים שחרבו לתקופה של 99 שנה. "תהיה זו הטרגדיה של הטרגדיות", אמר סילברסטיין, "אם לא ייבנו מחדש מגדלים באתר".
היזם היהודי מכיר מקרוב את הבנייה במנהטן, לאחר שבנה בשנת 1987 את בניין מרכז הסחר העולמי מספר 7, בן 47 הקומות.
על-פי ההסכם שחתם סילברסטיין, חודש אחד בלבד לפני מתקפת הטרור, ישלם היזם מדי שנה 124 מיליון דולר דמי שכירות עבור החכירה. לו גם ניתנת הזכות לנסות ולהקים במקום אלטרנטיבה.
מרכז הסחר העולמי והבניינים שנפגעו סביבו, הכילו שטח של 13-15 מיליון רגל רבוע, ועלות הבנייה מחושבת על-פי 300 דולר לרגל רבועה.
פרשנים סבורים, כי המניע לבניית מגדלי משרדים נמוכים יותר מ-110 הקומות של מגדלי התאומים, עשוי להיות חששם של דיירים להתמקם בקומות העליונות.
התוכניות השונות יוצגו לציבור בתקופה הקרובה וניתן יהיה לצפות בהן גם באתר של איגוד דרום מנהטן (www. renewnyc.org). התוכניות חייבות לכלול בין היתר בין 6.5 ל-10 מיליון רגל רבועה של משרדים, מלון ומרכז קניות גדול, שיכלול עד 3.5 מיליון רגל רבועה של שטחי מסחר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.