"אם הקונצרטינות שלנו טובות נגד החיזבאללה, למה הן לא טובות לגדר ההפרדה?"

משרד הביטחון לא פנה ליצרנית הקונצרטינות חבמ"ל מחיפה, ספק ותיק של קונצרטינות למערכת הביטחון, לצורך אספקת מוצריה לגדר ההפרדה. כך עולה מבדיקת "גלובס".

משרד הביטחון לא פנה ליצרנית הקונצרטינות חבמ"ל מחיפה, ספק ותיק של קונצרטינות למערכת הביטחון, לצורך אספקת מוצריה לגדר ההפרדה. כך עולה מבדיקת "גלובס".

כפי שפורסם שלשום (א') ב"גלובס", פנה המשרד רק לרן פסח, בעקבות הוראתו של סגן השר דאז, ח"כ ויצמן שירי (העבודה) להוציא את עבודת הקונצרטינות מידי קבלני גדר ההפרדה, בנימוק של "עבודות כחוללבן". היקף סעיף הקונצרטינות בגדר ההפרדה הוערך במקור על ידי משרד הביטחון ב-36 מיליון שקל.

הוראתו של שירי ניתנה יומיים לפני שעזב את משרד הביטחון. המשרד הודיע שהוא מוסר את עבודת הקונצרטינות ללא מכרז לפסח, הבעלים של מפעל "מוסרות". פסח מזוהה עם מפלגת העבודה והוא ידידו ושכנו של שירי. המשרד הגדיר את פסח כ"ספק יחיד".

יצחק שומר, מבעלי המפעל חבמ"ל, אמר לעיתון "גלובס": "אף אחד לא פנה אלינו, אם במכרז ואם במו"מ. אם הקונצרטינות שלי טובות מספיק לגדר המערכת על גבול הלבנון נגד החיזבאללה, אני לא מבין מדוע הן אינן טובות לגדר ההפרדה שמוקמת בגדה המערבית".

גורם בענף המתכת אמר: "יש כאן בעיה נוספת שלא ברורה לי. כיצד יכול להיות מצב, שבו היצרן של הקונצרטינות הוא גם המבצע של ההנחה שלהן בקו? "כאשר קבלן מבצע רואה קונצרטינה פגומה, הוא יכול לדרוש מיצרן הקונצרטינה להחליף אותה. אבל אם הגורם המייצר הוא גם הגורם המבצע שמניח את הקונצרטינה בגדר ההפרדה, ותוך כדי העבודה מתגלה פגם בייצור - למי הוא יוכל לפנות?

"בגלל זה, בין השאר, משרד הביטחון מוציא בדרך כלל מכרז נפרד לייצור ומכרז נפרד לעבודות הקבלניות. בארץ יש עשרות קבלני ביצוע ומספר חברות ייצור, שפשוט התעלמו מהם".

עו"ד ברק כלב, מהתנועה לאיכות השלטון, פנה ליועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, וטען, כי ההתקשרות עם פסח נגועה בפגמים חמורים. התנועה מבקשת מרובינשטיין לבדוק בדחיפות את אופן מסירת העבודה לידי פסח.

בני גאון, שהקים את חברת I.D.S העוסקת בהקמת גדרות ביטחון, אמר ל"גלובס", כי אכן פנה לשירי, והציע לו לבצע את עבודת הקונצרטינות בגדר ההפרדה, כאשר הקונצרטינות מיובאות מדרום אפריקה.

"המחיר הבסיסי שלנו היה 150 שקל למטר של פירמידת 6 קונצרטינות", אומר גאון, "ואני הצעתי מחיר של 110 שקל למטר. שירי אמר לי, שכסגן שר ביטחון הוא לא יכול לאשר שימוש בקונצרטינות מתוצרת דרום אפריקה, ובעניין הקונצרטינות הוא הפנה אותי לחברת מוסרות, זו שקיבלה בסופו של דבר את העבודה. לא פניתי יותר, לא נכנסתי לכל המהומה ויותר לא חקרתי במופלא ממני".

משה ליכטמן