שרון ינסה לגבש הערב פשרה למניעת השבתת המחצבות ממחר

השר איתם מציע לתקן את חוק חובת המכרזים בכל הקשור למחצבות * רובינשטיין: רק במכרז

ראש הממשלה, אריאל שרון, ינסה להגיע הערב (ג') להסכם פשרה בין משרד התשתיות, מינהל מקרקעי ישראל ואיגוד יצרני חומרי חציבה, במטרה למנוע את השבתת המחצבות החל ממחר (ד').

שר התשתיות, אפי איתם, מציע שתי הצעות: האחת, שבוועדת הפטור ממכרז יישב גם נציג התאחדות התעשיינים, שייצג את בעלי המחצבות; השנייה - היא להטיל על הכנסת הבאה לבצע תיקונים בחוק חובת המכרזים בכל הקשור למחצבות. על פי ההצעה, עד לחקיקת החוק ינחה היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, את המינהל לתת ארכה זמנית להפעלת המחצבות.

הצעת הפשרה של איתם באה בעקבות איומים שהשמיעו בעלי המחצבות, לפיהם הם מתכוונים להשבית את כל המחצבות בארץ החל ממחר, בעקבות הוראת רובינשטיין מיולי 2002, המחייבת אותם לעמוד בחוק חובת מכרזים.

הנחית רובינשטיין באה בעקבות כישלון הממשלה להסדיר את הנושא באמצעות תקנת פטור, שתאפשר לפטור מחצבות ממכרז לאחר בחינה פרטנית. הצעת הפטור לא אושרה על ידי ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, בעקבות פעילות של שדולת החוצבים שביקשו פטור ממכרז להמשך החציבה עד לגמר החומר במחצבה, וללא כל מגבלת זמן.

בעלי המחצבות התנגדו לחובת המכרז בטענה, שהשקיעו במהלך השנים סכומים גדולים במחצבותיהם, ולכן הם מבקשים הסדר מיוחד להמשך ההפעלה.

יצוין, שמנתוני מינהל מקרקעי ישראל עולה, שגם אם יחויבו בעלי המחצבות לעמוד בחוק חובת מכרזים, הרי ש-30 מחצבות חצץ יוכלו להמשיך לפעול אחרי ה-1 בינואר, בהן שלוש מחצבות גדולות: אבן וסיד במודיעין, שפיר בעציונה והנסון בנחשונים, המספקות כ-10 מיליון טון חצץ בשנה, מתוך שוק המייצר כ-50 מיליון טון. כך גם כ-15 מחצבות המייצרות שיש, מוזאיקה, גבס, סיד וחול.

עוד עולה מהנתונים, שהבעיה העיקרית נובעת דווקא מסגירת מחצבות הסיד, שתוצרתן נרכשת על-ידי המפעלים הפטרוכימיים ומפעלי התרופות. רוב הסיד מיוצר במפעלי שפייה, בסמוך לפרדיס, במחצבה שאין לה היתר. מחצבת גבעת סילון שליד דימונה, המייצרת כ-40% מהצריכה, לא תוכל להגדיל את התפוקה. משרד המשפטים מסר, שבעלי המחצבות מנסים להלך אימים על מקבלי ההחלטות, זאת בשעה שידוע שגם במקרה שלא יחודשו רשיונות החציבה בראשית 2003, לא תיווצר פגיעה משמעותית באספקת חומר הגלם.

רובינשטיין מדגיש, שהקצאת קרקעות מדינה באמצעות מכרזים מתחייבת מהוראות החוק, כמו גם מחויבות המינהל לפעול לטובת אינטרס הציבור. לדעתו, אין לאפשר לבעלי המחצבות להמשיך ולעשות שימוש כלכלי בקרקעות הציבור ללא מכרז, וכי על הנושא כולו להיות מוסדר על פי דין.