דיסקונט: גם אם תקן 15 ייושם - לא נרד מתחת לסף הלימות ההון

התקן צפוי לחייב את הבנק להפריש 500-109 מיליון שקל בגין ירידת ערך אחזקתו בבינלאומי

יישום תקן חשבונאות 15, לטיפול בירידת ערך נכסים, עלול להוריד את בנק דיסקונט אל מתחת לסף הלימות ההון הנדרש על-פי תקנות בנק ישראל. ואולם, הבנק אומר, כי הוא אינו צפוי לרדת אל מתחת לסף בגין תקן זה. כך עולה מבדיקת "גלובס".

יחס הלימות ההון הוא ההון העצמי של הבנק, מחולק בנכסי הסיכון שלו. נכסי הסיכון הם תיק האשראי של הבנק, המחושב לפי מגזריו בצורות חישוב משתנות. היחס המינימלי שקבע בנק ישראל לבנקים הגדולים הוא 9%.

יחס הלימות ההון של בנק דיסקונט עמד בסוף הרבעון השלישי של 2002 על 9.27%. ירידה אל מתחת ליחס המינימלי משמעותה, שאותו בנק אינו יכול להעניק אשראי נוסף, אלא אם כן יקבל אישור חריג מבנק ישראל.

בעייתו האפשרית של בנק דיסקונט נובעת מאחזקתו (26%) בבנק הבינלאומי. אחזקה זו רשומה בספרי דיסקונט בשווי של 850 מיליון שקל, בעוד שווי השוק שלה הוא 350 מיליון שקל בלבד. על-פי תקן 15, משמעות הדבר היא מחיקה של 500 מיליון שקל.

עם זאת, בנק דיסקונט יוכל גם להשתמש בהערכת השווי שלו, שהכינה חברת קסלמן פיננסים עבור אי.די.בי. קסלמן מעריך את שוויה של האחזקה בבנק הבינלאומי ב-741-671 מיליון שקל, כך שהמחיקה הנדרשת היא 179-109 מיליון שקל בלבד. בכל מקרה, מחיקות אלו הן מהונו העצמי של דיסקונט, ולכן משפיעות על יחס הלימות ההון של דיסקונט.

במקביל להשלכות תקן 15, השאלה האם בנק דיסקונט ייקלע לבעיית הלימות, תלויה במידה רבה גם בתוצאותיו ברבעון הרביעי. הללו מצידן תלויות בתוצאות הבנק עצמו, בהפרשותיו לחובות מסופקים, ובתוצאות אחזקותיו העיקריות - דיסקונט ניו-יורק, הבינלאומי, בנק מרכנתיל-דיסקונט וחברת CAL.

ברבעון השלישי השנה עברה קבוצת דיסקונט לרווח של 32 מיליון שקל, לאחר כשנתיים של הפסדים. בקרב האנליסטים קיימות תחזיות סותרות לגבי תוצאותיה של הקבוצה ברבעון הרביעי, נתון שכאמור ישפיע גם הוא במישרין על יחס הלימות ההון של הבנק.

יצויין, כי גם אירועים לאחר תאריך המאזן עשויים להשפיע על תוצאותיה של חברה, אם רואי החשבון משתכנעים שלמעשה מדובר באירועים שהחלו לפני סגירת המאזן. לכן, גם הימים הקרובים יהיו בעלי חשיבות מבחינת דיסקונט.

במקרים בעבר בהם חרגו בנקים מהוראות נוהל בנקאי תקין, זימן הפיקוח על הבנקים את נציגי הבעלים וההנהלה וביקש מהם הסברים ותוכניות לפתרון הבעיה. אם הללו השביעו את רצונו, איפשר הבנק המרכזי לאותו בנק לפעול בחריגה לפרק זמן מסוים עד לתיקונה.

אם אכן יירד בנק דיסקונט בשלב כלשהו אל מתחת לסף הלימות ההון, ההערכה היא שבנק ישראל יילך לקראתו בצורה דומה. פיתרון אפשרי יהיה הנפקה של מניות או שטרי הון - צעד ממנו נמנעת המדינה, בעלת השליטה בדיסקונט, מחשש לירידה אל מתחת ל-50% מהון הבנק.

מהלך אפשרי נוסף הוא מכירת השליטה בבנק דיסקונט ניו-יורק, שמגעים עליה מתנהלים מזה מספר חודשים, בעיקר עם בנק הפועלים ובנק לאומי. שר האוצר, סילבן שלום, מסתייג בשלב זה ממכירת דיסקונט ניו-יורק, מחשש שהדבר יפגע בהפרטת קבוצת דיסקונט כולה. שלום מעדיף מכירה של הבנק כולו.

ואולם, אם אכן תיווצר בעיית הלימות הון, לא תהיה לאוצר ברירה אלא לאפשר לדיסקונט לבצע אחד ממהלכים אלו. גורם בכיר בשוק ההון אומר, כי מבחינה זו - עשוי בנק דיסקונט אפילו לצאת נשכר ממצב כזה.

בנק דיסקונט מסר בתגובה, כי הוא אינו צפוי לרדת אל מתחת ליחס הלימות ההון המינימלי. בנק ישראל סירב להגיב, בנימוק שאינו רשאי להתייחס לבנק ספציפי.