הריביות והפיחות הזניקו חלקן של המשכנתאות צמודות הדולר

בבנקים למשכנתאות מסבירים את הגידול הניכר במסלול הדולרי, בריבית הנמוכה הנגבית במסלול זה. כיום מעניקים הבנקים משכנתאות בריבית של ליבור בתוספת 2% לשנה, כאשר ריבית הליבור הנוכחית היא בשיעור של 1.5%

בחודש דצמבר נרשם גידול ניכר בהיקף המשכנתאות שנלקחו במסלול הדולרי. כך עולה מבדיקת "גלובס".

בבנק משכן, השני בגודלו בענף, נלקחו 40% מכלל המשכנתאות במסלול הדולרי. במסלול הריבית המשתנה צמודת המדד נלקחו 30% מכלל המשכנתאות, ובמסלול הריבית הקבועה - 20%. יתר המשכנתאות נלקחו במסלול ריבית הפריים.

בבנקים למשכנתאות מסבירים את הגידול הניכר במסלול הדולרי, בריבית הנמוכה הנגבית במסלול זה. כיום מעניקים הבנקים משכנתאות בריבית של ליבור בתוספת 2% לשנה, כאשר ריבית הליבור הנוכחית היא בשיעור של 1.5%. כלומר, הריבית הנגבית במסלול הדולרי היא 3.5 בלבד, לעומת ריבית של 7%-6% במסלול הצמוד.

בנוסף לכך, העלייה החדה בשער הדולר הביאה כנראה את ציבור המשתכנים להערכה, כי הדולר לא ימשיך לעלות, ולכן הם נוטים לקחת משכנתאות במסלול הדולרי.

מנכ"ל בנק לאומי למשכנתאות, ראובן צבאג, מעריך, כי בחודש דצמבר נלקחו 25% מהמשכנתאות שניתנו במערכת במסלול הדולרי. להערכתו, בדצמבר העניקו הבנקים למשכנתאות משכנתאות בהיקף כולל של 1.4 מיליארד שקל (מכספי בנק), כך שהיקף המשכנתאות הדולריות מגיע לקרוב ל-400 מיליון שקל.

צבאג מעריך, כי בחודשים שעברו הגיע החלק הדולרי של המשכנתאות מכלל המשכנתאות ל-15% בלבד, אך הריבית הנמוכה והתנהגות הדולר הגבירו את האטרקטיביות של מסלול הדולרי.

לדברי צבאג, המסלול הדולרי אינו מתאים לכלל אוכלוסיית לוקחי המשכנתאות. לגבי עולים חדשים וזוגות צעירים מדובר במסלול בו הסיכון גבוה, בשל האפשרות לעלייה חדה בשער הדולר, בעוד הכנסותיהם הם בשקלים.

לדבריו, המסלול מתאים יותר להלוואות גישור קצרות מועד, שאמורות להיפרע כתוצאה ממכירת דירה שמחירה צמוד לדולר, או כחלק ממשכנתא המורכבת מכמה מסלולים. מנכ"ל בנק טפחות, הגדול במערכת, חיים פרייליכמן, העריך גם הוא, כי בחודש דצמבר נלקחו 25% מהיקף המשכנתאות במסלול הדולרי.