אלי אמיר: מקעקעים את התקינה החשבונאית; אלכס הילמן: הגישה שלך גורמת נזק למוסד

חילופי דברים קשים לפני החלטת המועצה הציבורית של המוסד לתקינה חשבונאית בנוגע לתקן 15

המועצה הציבורית של המוסד לתקינה חשבונאית קיים ביום ה' דיון סוער בנוגע לתקן 15, בסיומו החליטה פה אחד על העיכוב בכניסת התקן לתוקף.

רק שני משתתפים תמכו ביישומו של התקן כבר כעת: יו"ר רשות ניירות ערך, משה טרי, אשר העביר את הנושא למוסד לתקינה מיד עם כניסתו לתפקיד; ויו"ר הוועדה המקצועית, פרופ' אלי אמיר. כאשר התברר שקיים רוב לעיכוב ולביצוע שימוע נוסף, הסכים גם טרי להחלטה כפי שהתקבלה.

בדיון התעורר ויכוח בשאלה האם התקן אושר בידי הוועדה המקצועית כבר ב-24 בנובמבר (כך שהוא בתוקף ויש צורך בתקן נוסף על מנת לעכבו), או שהוא אושר רק ב-3 בדצמבר כך שניתן היה לעכב אותו עד יום ה' בחצות. המסקנה היתה שהתקן טרם נכנס לתוקף, ולכן ניתן לעכבו.

סגן המפקח על הבנקים, מוטי שפיגל, הביע בשם הפיקוח תמיכה בתקן 15, וזאת בהנחה שהתקן כבר נכנס לתוקף. לעומת זאת, אמר, אם בשימוע יעלו מסקנות שישפיעו על תהליך היישום, עשוי הפיקוח לשקול את עמדתו. נשיאי הלשכה לשעבר, דני דורון (שייצג את לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים), ישראל שטראוס ויוסי שחק תמכו גם הם בשימוע בקיום נוסף. נציבת מס הכנסה, טלי ירון-אלדר, אמרה, כי יש לקיים את השימוע לצורך ההיגיינה הציבורית.

יו"ר איגוד החברות הציבוריות, עמוס מר-חיים, אמר שהשימוע הנוסף יאפשר לדון במהות ולא בפרוצדורה. יו"ר הבורסה, פרופ' יאיר אורגלר, תמך גם הוא בקיום שימוע נוסף בשל החשיבות הציבורית של קיומו, ובהנחה שיתרום למהות התקן.

המפקח על הביטוח, אייל בן-שלוש, אמר, כי לא היה שש להתערב בצורה בוטה בתהליך, שכן "כולנו יודעים שככל שיהיו שימועים - תמיד זה לא יתאים למישהו". לדבריו, אם יהיה תהליך מסודר, אין לסטות מן הכללים אלא במקרים קיצוניים ויוצאים מהכלל. בסופו של דבר תמך גם בן-שלוש בשימוע נוסף.

רו"ח נחמיה מלך, לשעבר חבר מליאת רשות ני"ע, אמר, כי הוא מקבל את ההרגשה שיותר משיש טענות נגד התקן עצמו, יש טענות כנגד ההליך בו התקבל. "לא הייתי רוצה שתהיה הרגשה שנעשה מחטף", הוסיף.

אמיר השיב: "השימוע נערך. לא היה שם נציג של הבנקים. אנחנו נמצאים כאן במלחמת התשה, שתכליתה לקעקע את תהליך התקינה אבן אחר אבן. השימוע הנוסף הוא יצירת סדק. אחר כך יבקשו עוד שימוע ועוד שימוע. הפרוצדודה נערכה כהלכה, עמדו עליה יום אחרי יום. ברור שהתקן אושר פה אחד בידי חברי הוועדה ב-24 בנובמבר".

בדבריו רמז אמיר ללחצים של החברות הגדולות נגד תקן 12 למעבר לדיווח חשבונאי נומינלי, אשר הביאו לדחייתו בשנה עד ינואר 2004. יצויין, כי עו"ד רם כספי, המייצג את איגוד הבנקים בנושא תקן 15, ייצג את שיכון ובינוי וחברת מקורות בעתירה לבג"ץ בנושא תקן 12.

אמיר הוסיף: "השינוי היחיד בתקן הוא הביאורים בדו"חות הכספיים (בשנתיים שעד הכנסת התקן לגוף הדו"חות כפי שנקבע בו - א.ל). הוועדה הגיעה למסקנה שאין צורך בשימוע לצורך כך". הוא שב והדגיש, כי מדובר באימוצו של תקן בינלאומי בנושא, ולא בתקן ישראלי טהור דוגמת תקן 12.

נשיא הלשכה לשעבר, אלכס הילמן, תקף את אמיר ואמר: "החיים הם לא שחור ולבן. אנחנו צריכים להיות מוסד ידידותי. אין פה פרוצדורה דווקנית. הנימה המזלזלת והבלתי-רלוונטית שלך לא צריכה להיות הנושא שעל השולחן. הראייה שלך של שחור ולבן עוד תדפוק את המוסד. עדיף בג"ץ עם שימוע על בג"ץ בלי שימוע".