בחקלאות אין רווח, בהפקעת פרדסים יש

האם מחקלאות בחוות שיקמים אפשר להחזיר הלוואת ענק, כפי שקיבלה משפחת שרון מסיריל קרן? סקירת החברות החקלאיות מורה שזה קשה * מהדרין הצליחה לעבור לרווח של 6 מיליון שקל בעקבות פיצוי בגין הפקעה לנתב"ג 2000 * מטעי הדר עדיין מפסידה והיא השביתה בית אריזה ומנסה להשכירו

פרשת ההלוואה שניתנה לרה"מ שרון ובניו, שהתפוצצה בשבוע שעבר, מעלה את שאלה מעניינת: כיצד בדיוק בעליה של חווה חקלאית המתפרנסת מחקלאות אמור להחזיר הלוואה של מיליון וחצי דולר? או שמא מצב החקלאות בישראל טוב עד כדי כך, שהוא מהווה ערובה מספיק גדולה לעמידה בהתחייבויות הכספיות של העוסקים בענף?

מרבית החברות העוסקות בחקלאות מנהלות את עסקיהן רחוק מן העין הציבורית. עם זאת, שתי חברות, מהדרין ומטעי הדר, שתיהן עוסקות בתחום שיווק פרי הדר ועיבודו, נסחרות בבורסה המקומית, ומספקות מבט ממוקד אל הענף הזה.

ראשונה, וגדולה יותר יש לציין, היא מהדרין. זו סיימה את הרבעון השלישי של השנה ברווח של 6 מיליון שקל, לעומת הפסד של 9.6 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנת 2001. ומהו ההסבר לכך, העונתיות? נכון באופן חלקי. העונתיות משפיעה על פעילותה החקלאית של החברה, זאת מאחר ובמחצית הראשונה של השנה מבוצע חלק גדול מפעילות האריזה והשיווק של הפרי, בעוד הוצאות הייצור נמוכות יחסית בתקופה זאת. עם זאת, בשאר חודשי השנה, ובפרט ברבעון השלישי של השנה, פעילות השיווק של התוצרת החקלאית מצומצמת ואילו הוצאות הייצור בפרדס גבוהות. אם כן, כיצד עברה החברה לרווח?

חברת מהדרין, האף שפעילותה בתחום ההדרים הנה יותר מצנועה, מצליחה להגיע לרווחיות דווקא בזכות הנדל"ן שלה, ועל כך בהמשך. בינתיים, בכל הקשור לתחום ההדרים, הרי שהחברה מדווחת, כי ברשותה 15 אלף דונם פרדסים החכורים על ידה ממינהל מקרקעי ישראל. במקביל, לחברה הסכמי עיבוד אריזה ושיווק עבור 22.5 אלף דונם נוספים.

בעונת הפרי האחרונה ריכזה מהדרין את מרבית פעילותה החקלאית בתאגיד שהוקם יחד עם חברת תנופורט (בשליטת אליעזר פישמן, בעל השליטה ב"גלובס") ומוחזק בחלקים שווים על ידי החברה הבת, פרי אור, ותנופורט. התאגיד המשותף, הנקרא מת"י, עוסק בעיקר בתפעול המערכות החקלאיות וכולל הן את העיבוד החקלאי הן את האריזה והשיווק של ההדרים, האבוקדו, האפרסמון והמנגו.

וכך, כדי לסכם את עונת הפרי האחרונה, מדווחת מהדרין, כי זו אופיינה בביקושים טובים לזני התפוזים והקליפים, זאת בעקבות מחסור בפרי הדר בשווקים כגון בספרד. למעשה, הביקוש היה כה ער, עד כי לתאגיד היה חסר פרי בכדי לתת מענה מלא לביקושים בזנים החסרים. מנגד, סבלה החברה מעודף היצע בכל הקשור לאשכוליות.

הביקושים הערים בעונת הפרי האחרונה הביאו להגדלה ניכרת של מחזור ההכנסות כתוצאה ממכירת פרי הדר, כאשר זו הסתכמה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה ב-214 מיליון שקל, לעומת 134 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, למרות העלייה הנאה במכירות פרי ההדר, הרי שהחברה רשמה הפסד גולמי כתוצאה מהפעילות החקלאית, וזה הסתכם מאז תחילת השנה ב-3.8 מיליון שקל, לעומת רווח גולמי של 230 אלף שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

מלבד עיבוד ושיווק פרי הדר, עוסקת מהדרין בתחום החקלאות גם בפעילות ייצוא ירקות. פעילות זו מתבצעת באמצעות חברה בת, ומחזור פעילותה של אותה החברה הבת הסתכם בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2002 ב-31.7 מיליון שקל, לעומת 33.4 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. תרומתו של ענף חקלאות זה לרווח הגולמי של מהדרין הסתכם ב-2 מיליון שקל, לעומת 1.6 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. יצוא הירקות מתבצע בעיקר לשוקי אנגליה וארה"ב. בסך הכל רשמה מהדרין בחודשים ינואר-ספטמבר הכנסות של 264 מיליון שקל - עלייה של 45% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ברבעון השלישי עמדו ההכנסות על 38 מיליון שקל, עלייה של 72%.

בסיכום ביניים ניתן לראות, כי מעיסוק בחקלאות מהדרין מתקשה להגיע לרווח. הרווח מגיע מעיסוקי החברה בתחום הנדל"ן, ובעיקר מהפקעת פרדס שיועד לפרויקט נתב"ג 2000 (מהדרין דרשה בתחילה לשתף אותה בפרויקט נתב"ג 2000 בתמורה לקרקע המופקעת, אך דרישתה נדחתה). במהלך חודש אוקטובר האחרון פסקה בוררת בין המדינה לחברה, כי הפיצוי המגיע למהדרין, בגין הפקעת קרקעות לטובת פרוייקט נתב"ג 2000, הוא בסך של 13.7 מיליון דולר. מסכום זה, תזוכה מקדמה שנתקבלה בעבר. בעקבות פסק הבוררות רשמה מהדרין ברבעון השלישי רווח הון, נטו, בסך 39.3 מיליון שקל.

רווחי מהדרין היו יכולים להיות גבוהים הרבה יותר, אך בד בבד לפיצוי על הפקעת הקרקע, נאלצה מהדרין לרשום ברבעון השלישי הפחתה של 22 מיליון שקל בגין נכס "קניון הדרים", הנמצא בבעלותה. את ההפחתה הסבירה החברה בהתמשכות האינתיפאדה, המיתון המעמיק במשק ופתיחתם של מרכזי מסחר מתחרים באזור. בעקבות הפחתת שווי קניון הדרים, שבנייתו, באזור התעשייה בנתניה, הושלמה בשנת 91', עומד כיום ערכו של הנכס במאזני החברה על 46.2 מיליון שקל.

בשורה התחתונה, אם כן, מדווחת מהדרין על מעבר לרווח נקי של 6 מיליון שקל ברבעון. בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה מציגה החברה, שבשליטת נכסי הדרים והפניקס, רווח נקי של 21.1 מיליון שקל לעומת הפסד של 1.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

חברה שנייה העוסקת בתחום פרי ההדר והנסחרת היא חברת מטעי הדר, בשליטת משפחת הפרדסנים הוותיקה בן-עזר. ובעוד רווחיותה של מהדרין נובעת מעיסוקה בנדל"ן, מרבית הכנסותיה של מטעי הדר נובעים מפדיון פרי. וכמו שאמרנו, הרבעון השלישי של השנה לא מצטיין בשיווק של פרי הדר, כך שהחברה לא רשמה הכנסות ברבעון זה. אגב, הכנסות החברה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, הכוללים כאמור את עונת הקטיף, הסתכמו ב-474 אלף שקל, לעומת 661 אלף שקל בתקופה המקבילה בשנת 2001.

ההפסד הגולמי של מטעי הדר ממכירת פרי בשלושת הרבעונים המדווחים עמד על 460 אלף שקל, לעומת הפסד של 787 אלף שקל בתקופה המקבילה אשתקד. את הקיטון בהפסד ממכירת פרי מסבירה החברה בקיטון בהכנסות מפרי של 187 אלף שקל. זאת, עקב הפסקת עיבוד של חלק מפרדסי החברה לעומת קיטון גדול יותר בעלות מכירות הפרי בסך 514 אלף שקל, זאת בעיקר עקב צמצום עלויות העיבוד והקטיף. מטעי הדר מדווחת, כי הפסקת עיבודם של חלק מהפרדסים שבבעלותה והימנעות מנטיעות חדשות, לא מצליחות בינתיים לבטל את הפסדי החברה.

פתרון להפסדים, מעריכה החברה, יימצא על ידי השכרת מבנה בית האריזה. הסכם שכירות לחלק המגרש הפנוי של בית האריזה צפוי להיחתם בקרוב. בינתיים, השביתה החברה את פעילותו של בית האריזה ברחובות, ופרי החברה לאריזה מופנה לבתי אריזה של אחרים. רוב הפרי לייצוא משווק על ידי חברת א. בן עזר ובניו בע"מ.