הקו המשודרג ירושלים-בית שמש: מומחים מחו"ל יניחו המסילות

זאת, בשל התנאים הטופוגרפיים בתוואי * המשרד לאיכות הסביבה: רעיון מצוין - באיחור קריטי; הרכבת כבר גרמה לנזקים סביבתיים עצומים

רכבת ישראל פירסמה מכרז ראשון מסוגו להנחת מסילות בקו המשודרג ירושלים-בית שמש. עד היום עבודת הנחת מסילות נעשתה על ידי עובדי רכבת ישראל, אלא כיוון שמדובר בקו קשה ובעייתי מאוד מבחינה טופוגרפית, העדיפו ברכבת להביא מומחים בינלאומיים לעבודת הנחת המסילות.

תוואי הרכבת העובר בהרי יהודה נחשב לתוואי קשה גם בשל שיפועים גבוהים ורדיוסים קטנים. המכרז שפורסם כולל את עבודת הנחת המסילות בלבד, ללא רכישתן. המכרז מחייב את החברות הישראליות להתקשר עם מומחים בינלאומיים לביצוע העבודה. עלות הנחת מסילה מוערכת במאות אלפי שקלים. עלות ממוצעת להקמת מסילה לק"מ (כולל עבודות התשתית, רכישת המסילה והנחתם) מוערכת ב-2 מיליון דולר. עלות מסילה לק"מ כמיליון שקל.

סמנכ"ל תשתיות ברכבת, יוסי מור אמר ל"גלובס", כי העבודה כוללת רכישת ציוד מיוחד לעבודה בתנאי השטח המיוחדים לאיזור בהיקף של 5 מיליון דולר. לדבריו, הרכבת לא תעשה שימוש בציוד הייעודי מלבד לקו המשודרג ירושלים-בית שמש. הוא הוסיף, כי ציוד כזה נמצא בידי חברות זרות, ולכן הוחלט על פירסום המכרז - וזאת מעבר לעובדה כי מדובר בקו מאוד בעייתי מבחינה נופית.

ברכבת אומרים עוד, כי מעבר למומחיות הנדרשת לתוואי הבעייתי, מדובר גם בצורך נוסף בכוח אדם מקצועי להנחת המסילות. כיום ישנם רק עשרה מניחי מסילות שעובדים בשיתוף עם מחלקת ההנדסה (סה"כ 120 עובדים) וישנו עומס עבודה גדול הנובע מתוכנית עבודה רבות של סלילת קווים ברכבת.

המכרז הראשון מתייחס להנחת מסילות בתוואי ירושלים-בית שמש, אך יש אופציה בתנאי המכרז, שתאפשר להשתלב בפרויקטים נוספים להקמת מסילות. רכבת ישראל תשתף חברות ישראליות רק בקטעים ארוכים, ולא בקווים בהם העבודה נעשית במקביל לתנועת רכבות.

מתכנן המחוז מהמשרד לאיכות הסביבה, שוני גולדברג: "הרעיון להביא מומחים בינלאומיים הוא רעיון מצוין, אך באיחור קריטי. רכבת ישראל גרמה בשל חוסר ידע מקצועי לנזקים סביבתיים עצומים באיזור מאוד רגיש. הרכבת היתה צריכה כבר בשלבי התכנון ייעוץ של מומחים, במיוחד כשמדובר באיזור רגיש בצורה יוצאת דופן ובמקביל שלרכבת אין ידע ויכולת לעבוד בשטח בעל טופוגרפיה מורכבת".

פרויקט שדרוג הרכבת ירושלים-תל-אביב עורר ביקורת נרחבת על עצם ביצועו. מומחים לתחבורה אמרו לא פעם, כי מדובר בפרויקט התחבורתי הטיפשי ביותר שנעשה אי פעם בישראל ובזבוז כספי ציבור.

דו"ח מקצועי של משרד התחבורה קבע, כי משך הנסיעה ברכבת המשודרגת בין ת"א לירושלים יהיה 82 דקות. עוד נקבע, כי משך נסיעה ברכבות מסוג טילטינג (רכבת שירדה מהפרק בקו זה) יעמוד על 73 דקות. משכי הנסיעה שנקבעו בדו"ח הם כחצי שעה יותר מזמן הנסיעה שעליו התחייב משרד התחבורה - 50 דקות. הדו"ח קובע, כי הרכבת תתקשה לתפקד כאמצעי תחבורה ציבורית משמעותי בקו.