ובינתיים: גם תקן 16 תקוע

תקן 16 דורש מחברות המחזיקות בנדל"ן, לכלול בביאורים לדו"חותיהן פירוט של שווי המקרקעין נכון ליום עריכת הדו"חות, תוך הסתמכות על שמאים ואנשי מקצוע אחרים. בשלב זה, לא מדובר על ביצוע מחיקות או הפרשות בדו"חות עצמם

אחת התוצאות הישירות של המחלוקת סביב תקן חשבונאות 15, היא קיפאון בהליכי הכנתו של תקן 16, העוסק בקביעת השווי הנאות של נדל"ן. במובן התפיסתי, מדובר ב"תאומים" שמטרתם למסור למשתמשים בדו"חות גילוי מלא על השווי האמיתי של נכסי החברות המדווחות.

תקן 16 דורש מחברות המחזיקות בנדל"ן, לכלול בביאורים לדו"חותיהן פירוט של שווי המקרקעין נכון ליום עריכת הדו"חות, תוך הסתמכות על שמאים ואנשי מקצוע אחרים. בשלב זה, לא מדובר על ביצוע מחיקות או הפרשות בדו"חות עצמם.

ואולם, היו"ר אלי אמיר מבהיר, כי תקן 16 לא יתקדם כל עוד לא ברור גורלו של תקן 15, וכל עוד לא יובהר מי יחליף אותו וכיצד תעוגן פעילות המוסד בחקיקה. "מעכשיו נעביר את התקנים אחד אחד, ולא נתקדם בשום תקן לפני שהקודם יהיה סופי. אי אפשר יותר לעבוד בצורה הזו: כל פעם שמאשרים תקן, חוזרים אחורה ומקיימים שוב דיונים ושימועים והליכים משפטיים".

בכך רמז אמיר למחלוקת הממושכת סביב תקן חשבונאות 12 למעבר לדיווח חשבונאי נומינלי, אשר נתקל גם הוא בהתנגדות קשה במגזר העיסקי, בעיקר מצד חברות בעלות השקעות ניכרות בנדל"ן ובתשתית. עתירה לבג"ץ בנושא, שהגישו חברת מקורות וקבוצת שיכון ובינוי, עדיין תלויה ועומדת, למרות דחיית התקן בשנה לינואר 2004.

בג"ץ עשוי להכריע בשאלת תקינות פעילותו של המוסד בכלל, לנוכח העובדה שחמש שנים לאחר הקמתו, הוא לא עוגן בחקיקה אלא נשען על הסכם בין רשות ני"ע לבין לשכת רואי חשבון.