פירוש רש"י

כל אובייקט שיצרה זויה צ'רקסקי בקולקציית יודאיקה שופע כישרון מזהיר ונדיב ביופי ובאירוניה, לצד מחשבה ופתוס

תערוכה יפהפייה בגלריה רוזנפלד, של זויה צ'רקסקי, מטאור בשמי עולם האמנות הישראלית (לשעבר חלק מצמד האמניות רותי וזויה).

בציור על בד, על עץ ועל נייר, ברקמה, בתכשיטים, בצילום ובפיסול, צ'רקסקי מבצעת מהלך חכם בבואה להראות את דמות היהודי, שיוצרה באירופה. קולקציית יודאיקה זכתה, עוד טרם הצגתה, לאיומי חרמות מצד חברת מועצת העיר תל-אביב, בטענה שמדובר בתערוכה אנטישמית. כל אדם המגיע לתערוכה, ויש לו בראשו שתי עיניים, לא רק שייהנה מאיכות העבודות, אלא ודאי גם ייווכח כי אין זה המקרה.

בהסתמכה על האיסור המקראי לפסל ותמונה, צ'רקסקי מביאה את דמותו של היהודי הארוג מקריקטורות אנטישמיות ומדמותו של דניס סולוביב, חברהלחיים. לפי צ'רקסקי, דמות היהודי עוצבה באופן פרדוקסלי, גם בעיני עצמו, על-ידי התרבות האנטישמית. וכך, ניתן למצוא ביצירות יודאיקה מוטיבים אנטישמיים.

בציור היפה "שלושה רבנים" מופיעה דמות חרדי בשלושה מצבים, על-פי החוקיות שהכתיבו שלושה פוסקים מרכזיים ביהדות הגולה: דמות אחת נעלמת - רבי יהודה בן-שמואל חסיד (קבע איסור מוחלט על תיאור דמות); דמות אחת ללא פנים - רבי מאיר בן-ברוך (התיר תיאור דמות ללא פנים); דמות ללא תווי-פנים - רש"י (התיר תיאור דמות ללא תווי-פנים).

שקיק קטיפה כחולה ועליו מגן-דוד רקום חוט זהב; כרית ועליה רקמה של דמות "היהודי הנודד"; בובת פלסטיק יצוקה של יהודי עירום; שלט ה"מזרח" בגואש על נייר, שבו משולבות דמויות מתוך קובץ גלויות אנטישמיות "גן החיות היהודי"; "שלום עליכם וילדים", שבו מתואר הסופר כשהוא מופיע בפני ילדים יהודים במקומות שונים במקביל.

כל אובייקט שיצרה צ'רקסקי שופע כישרון מזהיר ונדיב ביופי ובאירוניה, לצד מחשבה ופתוס. בקומה התחתונה של הגלריה, צ'רקסקי אימצה לעצמה דמות של סופר-סת"ם, והיא כותבת ומאיירת את ה"הגדה של פסח" בצבעי אדום, שחור ולבן. בציורי מכות מצרים, הדף חצוי שמים וארץ, ותוך הארץ נראה כמחילות.

שני פסלי פורצלן, קטנים מגובה מטר, בדמותם של פאני קפלן והרשל גרינשפן בעמדת "אני מאשים" - אצבעם שלוחה קדימה. רוצחים יהודים, הם נקראים: קפלן ניסתה לרצוח את לנין וגרינשפן התנקש בחייו של מזכיר השגרירות הנאצית בפריס, אירוע שבעקבותיו יצאו פורעים נאצים לפוגרום "ליל הבדולח".

שלושת התכשיטים בחלון-הראווה של הגלריה, בצורת טלאי צהוב עשוי זהב, הופכים את אות-הקלון שכפו הנאצים על היהודים לקישוט להתהדר בו. הממד הפרובוקטיבי שבעבודה מתקשר לזעזוע מהזוועה הנאצית. אבל הפרובוקציה עמוקה יותר, היא מעוררת למחשבה. במה התכשיט שערורייתי יותר מהסווטשרטים שהסוכנות היהודית מחלקת לבני-נוער המשתתפים בטיוליה למחנות ההשמדה? אותם צעירים הולכים עם סווטשרט-קפוצ'ון שעל גבו מודפס מגן-דוד בדומה לטלאי, ועליו מופיעה, בכתב מחובר שמדמה כתב גותי, המילה ישראל.

קולקציית יודאיקה, זויה צ'רקסקי. גלריה רוזנפלד, רח' דיזנגוף 147, תלאביב. עד 14.2.03