צמנטכל מתפוררת: מפרק לחברה הבת "ייזום"

הגירעון בהון העצמי הגיע ל82.5 מיליון שקל * צמנטכל מתחילה לממש נכסים ומכרה ציוד לסולל בונה בסך 6.8 מיליון שקל * יו"ר הדירקטוריון לשעבר בני קוטיק קיבל פיצויי פרישה בסך שני מיליון שקל

קבוצת חברות צמנטכל מתקשה להתמודד עם הגירעון בהון העצמי שלהן, שתפח נכון לסוף הרבעון השלישי והגיע ל-82.5 מיליון שקל, לעומת 57 מיליון שקל נכון לסוף הרבעון השני. המשמעות הינה כמובן מינוי כונסי נכסים לחלק מחברות הקבוצה. ראשונה בתור היא החברה הבת צמנטכל הנדסה וייזום צפון, או בשמה המקוצר "ייזום".

בשבוע שעבר הודיעה צמנטכל, כי לאחר שבנק דיסקונט הגיש לפני כחודש בקשה לפירוקה של החברה הבת ייזום, אישר ביהמ"ש ב-23 לינואר את מינויו של מפרק זמני לחברה הבת, המוחזקת בשיעור של 51% על ידי צמנטכל. את הבקשה למינוי מפרק זמני הגישה חברת חרות יזום ומקרקעין, שהצטרפה לבקשה בתיק העיקרי.

בכל הקשור לחברת ייזום, הכתובה הייתה רשומה על הקיר מזה זמן. בדו"חות הרבעון השלישי של השנה דיווחה צמנטכל, כי החברה הבת נמצאת בקשיים בתזרימי המזומנים "עד כדי השפעה מהותית על ביצוע העבודות", נוסח הדו"ח. לבנק דיסקונט, שהגיש כאמור את הבקשה לפירוק, חייבת ייזום סכום של 3.8 מיליון שקל, כך שפעילותה הוגבלה בחשבון הבנק העיקרי שלה, ופעילותה מתבצעת ללא כל אשראי מהבנקים.

מכאן הדרך להפסקת פרויקטים הייתה קצרה, וצמנטכל אף מדווחת בדו"חותיה הכספיים, כי עקב הקשיים המתמשכים וחוסר האפשרות לגבות חובות עבר בגין פרוייקטים שהסתיימו, בוטלו חלק עיקרי מההכנסות הצפויות מהחברה הבת, אשר כבר נזקפו בעבר בספרים. ביטול ההכנסות הביא את החברה הבת לדווח על הפסד של 25 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2002, והפסד של 4 מיליון שקל ברבעון השלישי של השנה. ייזום אינה החברה היחידה שבגינה עומדת בקשה לפירוק בפני בית המשפט. גם למול חברת צמנטכל קרקע ומבנים עומדת בקשה לפירוק בגין חוב של 400 אלף שקל, אך דיון בעניין זה טרם התקיים.

עד כאן תמונת המצב באשר לבקשות הפירוקים. ומה באשר להמשך? בינתיים בצמנטכל מדווחים, כי התחזיות לשנת 2003 אינן מבשרות שיפור בענף וכתוצאה מכך הקבוצה תזדקק לשנת גישור נוספת מהמערכת הבנקאית.

האם תקבל אותה? במצב המערכת הפיננסית כיום בכלל לא בטוח. עם זאת, עד היום הצליחה דווקא צמנטכל להגיע להסדר עם נושיה.

כך למשל, במהלך חודש אוגוסט אישר אחד הבנקים הגדלת אשראי משמעותית לחברה, כולל מסגרת ערבויות ומחיקת חלק מהריבית החריגה המצטברת. האישור כפוף עם זאת להשקעת בעלים נוספת בחברה, בשיעור של 50% מגובה הגדלת האשראי שהבנק יהיה מוכן להעמיד לרשות החברה. באותו מועד הצהירה צמנטכל, כי בכוונתה לצמצם את הגירעון בהון החוזר, שהסתכם נכון לסוף הרבעון השלישי בסך של 145.8 מיליון שקל.

וכיצד מתכוונת צמנטכל להתמודד עם הגירעון הענק בהון? כמובן באמצעות מימוש נכסים, על מנת להקטין את הוצאות המימון של החברה, נקיטת הליכים לגביית חובות לזמן ארוך כמו גם הקטנת הוצאות ההנהלה.

בינתיים, בדו"ח הרווח והפסד לרבעון השלישי של השנה נרשמה דווקא הפרשה נאה מאוד בגין הוצאות פרישה ליו"ר לשעבר, בני קוטיק, בסך שני מיליון שקל, הגם שאלה נרשמו תחת סעיף הוצאות אחרות.

במקביל למימוש נכסים, כוונה שבינתיים כמעט ולא יוצאת אל הפועל, הגיעה צמנטכל להסדר עם מחזיקי אגרות החוב שלה, ובינתיים שילמה 2 מיליון שקל, כהוכחה למאמץ שעושה החברה להפחתת המחויבויות. מאוחר יותר, מתחייבת צמנטכל, תעביר סכום של 18 מיליון שקל החל מחודש לאחר אישור ההסכם ו-28 מיליון שקל נוספים עד לסוף שנת 2008.

אז הרבה כוונות יש לצמנטכל, ומה עם ביצוע? בינתיים ממשיכה החברה להתמודד עם תוצאות כספיות לא מעודדות. ההכנסות אמנם טיפסו מעט במהלך הרבעון השלישי של השנה, לרמה של 71.2 מיליון שקל, אך יחד עם זאת, בהשוואה לרבעון המקביל, מדובר בירידה חדה של 45%. נקודת אור נוספת עבור צמנטכל היא היכולת להקטין ברבעון את ההפסד הגולמי ל-8.2 מיליון שקל לעומת הפסד גולמי של 21.5 מיליון שקל ברבעון הקודם ורווח גולמי של 7.4 מיליון שקל ברבעון המקביל. מאז תחילת השנה הסתכם הפסדה הגולמי של החברה ב-35.7 מיליון שקל, בעיקר מזקיפת הפסד בסך 15 מיליון שקל בגין פרויקט "חלום ראשון" עבור השותפות עם אמריקה ישראל-דנקנר.

פרויקט זה כלל הקמת 404 יחידות דיור בראשון לציון, כאשר עד היום הושלמו 144 דירות ו-115 דירות לקראת השלמה. עם זאת, בחודש יולי הודיעו השותפים לחברה, כי הם מסלקים את ידם מביצוע חלק ממתחמי הפרויקט, בנימוק שחברה-בת של צמנטכל, צמנטכל קרקע ומבנים, כופרת בנכונותם. זו טוענת, כי השותפות הפרה את ההסכם ועקב כך נגרם לה הפסד של כ-26 מיליון שקל, אותם היא מתכוונת לתבוע. עם זאת, בינתיים חלטו שותפותיה של צמנטכל ערבות בסך 6.5 מיליון שקל, אותה לא הצליחה החברה לבטל באמצעות בקשה לצו מניעה. כך או אחרת, צמנטכל טרם רשמה בדו"חותיה הפרשה בגין חילוט הערבות בפרויקט, שממנו אמורה החברה לרשום רווח של 11 מיליון שקל. במהלך חודש נובמבר הוגשה תביעה על ידי דנקנר השקעות בסך 19 מיליון שקל, כתביעת נגד לזו של צמנטכל. דנקנר השקעות טוענים בתביעתם, כי צמנטכל איחרה בביצוע העבודות.

ועוד לפני השורה התחתונה, רושמת צמנטכל בתשעת החודשים הראשונים של השנה הוצאות אחרות של 22.5 מיליון שקל, מרביתם, 19.2 מיליון שקל, בגין הפרשה לחובות מסופקים בהקשר לחברת צמנטכל הנדסה ויזום צפון. מנגד, רשמה צמנטכל רווח הון ממכירת ציוד לחברת סולל בונה בסך 6.8 מיליון שקל (מה שמוכיח כי החברה בכל זאת מממשת אילו שהם נכסים). בשורה התחתונה, רושמת צמנטכל הפסד של 25 מיליון שקל ברבעון השלישי, לעומת הפסד של 43.6 מיליון שקל ברבעון השני של השנה.

ולסיום, אי אפשר שלא להזכיר את האירוע החשוב ביותר בחייה של צמנטכל בשנה האחרונה, העברת השליטה בחברה. כזכור, בחודש פברואר נחתם חוזה בין בעלי השליטה בחברה, בנימין ורות קוטיק, לבין מספר משקיעים למכירת 52.7% ממניות החברה, תמורת כ-600 אלף דולר. במסגרת ההסכם התחייבו בנימין קוטיק ובני משפחתו, שכיהנו כחברי דירקטוריון או עבדו בחברה, להתפטר מעבודתם בחברה. בחודש פברואר בוצע התנאי. מאוחר יותר דווח בעיתונות, כי צפוי שינוי נוסף במבנה השליטה בחברה. בצמנטכל הוציאו הודעה לבורסה ובה הודו, כי מתנהלים מגעים בין בעלי המניות בדבר שינויים בקבוצת השליטה, אך לא דווח לחברה על שינויים באחזקות בעלי העניין.