תוכנית לנתיב אגרה בכניסה לתל-אביב

לפי התוכנית, יוקם נתיב מהיר בקטע שבין מחלף בן-גוריון ועד לכניסה לנתיבי איילון

הסכמה בין משרדי האוצר, התחבורה וחברת חוצה ישראל, לקדם פרויקט נתיב אגרה בכניסה לתל-אביב.

מדובר בתוכנית שיזמה חוצה ישראל, לפיה יוקם נתיב מהיר בקטע שבין מחלף בן-גוריון ועד לכניסה לנתיבי איילון. בנוסף יוקם חניון במחלף שפירים (1,000 מקומות חנייה) ומערך של שאטלים (שירותי הסעה), שיסיעו את החונים בחינם עד למספר מקומות מרכזיים בתל-אביב.

על-פי ההסכם, רכבים פרטיים שיסעו בנתיב המהיר לא ישלמו אלא מעל מכסת נסיעות שתיקבע בעתיד. ככל הנראה, תוקצב לרכב פרטי נסיעה שבועית אחת בחינם. משרד התחבורה, שהתנגד לתוכנית, נתן הסכמתו רק לאחר שהוכנסו בה מספר שינויים.

על-פי התוכנית המקורית, אמור היה רכב פרטי שמשתמש בכביש לשלם אגרת גודש שמשתנה בהתאם לתנועה בכביש. הנתיב שייסלל יהיה רחב מנתיב רגיל, שמיועד בראש ובראשונה לתחבורה ציבורית ובהתאם לתנועה תתאפשר נסיעה פרטית. לתוכנית זו קמו מתנגדים במשרד התחבורה. התוכנית נתקעה זמן רב ורק בשבוע האחרון גובשה הסכמה שתביא לפרסום המכרז בשבועות הקרובים.

משרד האוצר וחברת חוצה ישראל תמכו בתוכנית המקורית, אלא שללא תמיכת משרד התחבורה לא ניתן היה לקדם את התוכנית. בישיבות אינטנסיביות שנערכו בשבועות האחרונים בין מנכ"ל המשרד סלמן בן-ציון, סמנכ"ל כלכלה צ'ארלס סולומון, סגן החשב הכללי דוד גרשונוביץ, רכז התחבורה באוצר אופיר קרני והכלכלן ניצן יוצר מחוצה ישראל, סוכם כאמור לפרסם את המכרז במתכונת שונה.

אתמול אישרה עקרונית ועדת המכרזים הבינמשרדית את הסיכום, ובתוך מספר שבועות יפורסם המכרז בשיטת ה-BOT. מעבר לסלילת הנתיב, הזכיין יהיה אחראי על הקמת החניון, מערכת הגבייה, ניהול התנועה והאכיפה. יצוין, כי התוכנית לנתיב אגרה מהיר בירושלים הוקפאה על-ידי משרד התחבורה.

בן-ציון אמר ל"גלובס": "הפרויקט הוא חדשני ואין לגביו ניסיון רחב בעולם. יש לבחון בזהירות את ההשלכות של כל רעיון. מודלים כלכליים, יפים ככל שיהיו, לא בהכרח יהיו ישימים פרקטית. אני לא מתנגד לקונספט של כבישי אגרה, אבל חשוב לי שנשיג את התוצאה התחבורתית של הקלת התנועות בכניסות לערים, ולמזער הפליה בין אזרחים".