משרד התחבורה מקדם תוכנית חומש ענקית להשקעה בתשתיות תחבורה בהיקף של 50.8 מיליארד שקל. מדובר בתוכנית שתגדיל כבר בשנת 2003 את תקציבי פיתוח התשתיות ברשת הכבישים והרכבת בלמעלה מ-50%. משרד התחבורה הכין את התוכנית לבקשת משרד ראש הממשלה, שביקש להגדיל השקעה בתשתיות תחבורה במטרה לעודד פעילות כלכלית במשק.
מנכ"ל משרד התחבורה, סלמן בן-ציון, הגיש את טיוטת התוכנית למשרד רה"מ. מדובר בתוכנית הכוללת את כל חברות התשתית הציבורית במשק: מע"ץ, רכבת ישראל, נתיבי איילון, מוריה, יפה נוף, רכבות קלות, חוצה ישראל. על פי טיוטת התוכנית, תקציב רכבת ישראל לפיתוח מסילות - 14 מיליארד שקל לחמש השנים הקרובות, מע"ץ תקבל 12 מיליארד שקל, חברות העירוניות 7.5 מיליארד שקל, מערכות הסעות המונים (רכבות קלות) 5.6 מיליארד שקל.
אחד הקיצוצים הכואבים במשרד התחבורה היה קיצוץ בתקציב מע"ץ שהשבית באופן ניכר את הפעילות. על-פי התוכנית המוצעת, תקציב מע"ץ ל-2003 יגדל מ-1.3 מיליארד שקל ל-2.2 מיליארד שקל. גידול זה יביא לקידום פרויקטים, שתקועים בשל המגבלה התקציבית: כבישי הבטון בכביש מספר 3 בעלות של 150 מיליון שקל, כביש 90 בצפון הרחבתו מקרית שמונה ועד טבריה בעלות של 450 מיליון שקל, הרחבת כביש החוף (2) מנתניה ועד נעורים בעלות של 90 מיליון שקל.
התוכנית, אותה הכין סמנכ"ל לתכנון וכלכלה במשרד התחבורה, צ'ארלס סולומון, כוללת שורה של עשרות פרויקטים, שחלקם נמצאים בעבודה ומטרת התקצוב הנוסף היא להביא לסיום מוקדם מהמתוכנן ולהתחיל בפרויקטים חדשים. התוכנית לוקחת בחשבון, מעבר לפיתוח תשתיות תחבורה, גם צרכים נלווים. כך למשל, ציוד רכבתי ותחזוקת כבישים - שני נושאים מהותיים שלא קיבלו טיפול הולם במשרד התחבורה בשנים האחרונות.
בן-ציון: "אנחנו מוכנים בכל המובנים. יש פרויקטים מאושרים סטטוטורית, ולחלק מהפרויקטים יש כבר קבלן זוכה. אפשר לעשות את השינוי מייד. הממשלה מדברת כל הזמן על השקעות בתשתיות. יש לה הזדמנות להוציא פרויקטים אל הפועל".
על-פי התוכנית, חברות התשתית העירוניות יקבלו תוספת של 500 מיליון שקל לכבישים העירוניים לשנת 2003. בין הפרויקטים שיקבלו תוספת תקציבית: איילון דרום, מחלף קפלן, מחלף לה גרדיה. בירושלים תקבל חברת מוריה תוספת תקציב לקידום פרויקט כביש - 9 כניסה נוספת לירושלים ממחלף מוצא ועד שכונת רמות. קידום כביש בגין דרום ממלחה ועד לשכונת גילה. השקעות נוספת בכביש הטבעת המערבית, והמזרחית וברחבות של כביש מספר 1.
תוכנית החומש כוללת גידול משמעותי בתקציב תחזוקת הכבישים - מ-500 מיליון שקל בשנה ל-850 מיליון שקל בשנת 2007. לדברי בן-ציון, תחזוקה הכבישים היא מרכיב חשוב לא פחות מהסלילה ומעבר לאפקט הבטיחותי יש לכך משקל כלכלי מהותי.
סולומון אמר ל"גלובס": "לפיתוח תשתיות תחבורה יש שלושה היבטים כלכליים עיקריים: מנגנון של פעילות והעסקת עובדים, חיסכון בהוצאות תפעול של כלי רכב וקיצור זמני הנסיעה. הפרוגרמה שמוצעת היא מהפך תחבורתי, שייתן מענה תחבורתי כלכלי וחברתי".
עם זאת, גורמים בכירים הטילו ספק ביכולת לאשר את התוכנית: "כל שנה מכינים תוכנית וכלום לא קורה. לו באמת רצו להגדיל תקציבים - למה מלכתחילה הקטינו למשל את תקציב מע"ץ? מי שקובע בסופו של דבר אלו הם 'נערי האוצר', שלא מתלהבים מגידול תקציבים אלא להיפך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.