משרד התחבורה הורה בתחילת השבוע שעבר לחברת חוצה ישראל לפרסם באופן מיידי מכרז לביצוע עבודות סלילה בקטע 18 - הקטע הצפוני בכביש חוצה ישראל. משמעות הוראה זו היא, כי משרד התחבורה התייאש מהמשא ומתן שלא הגיע לידי חתימה עם חברת דרך ארץ, זכיינית כביש חוצה ישראל בקטע המרכזי.
בכיר במשרד התחבורה אמר ל"גלובס": "כל האפשרויות פתוחות. חברת חוצה ישראל נערכת לפרסום מכרז, שיפורסם בתוך חודשיים". משרד התחבורה טרם החליט באיזה שיטה לפרסם את המכרז - בשיטה התקציבית או בשיתוף הסקטור הפרטי.
מקורות אמרו ל"גלובס", כי אם תתבצע העבודה שלא באמצעות דרך ארץ ייחסכו לקופת המדינה כ-85 מיליון דולר. לדבריהם, אומדן עלות סלילת הקטע שהוכנה על-ידי חוצה ישראל עומד על 130 מיליון דולר, והאומדן שהכינה חברת דרך ארץ לאותו הקטע היא 215 מיליון דולר.
לדברי המקורות, הפער הגדול באומדנים נובע מהצורך של דרך ארץ לספק את כל בעלי המניות השותפים לפרויקט, וכמובן עלות המימון. ההחלטה לצאת למכרז, שהתקבלה בדרג מנכ"ל משרד התחבורה, ולא לחתום על חוזה הזיכיון עם דרך ארץ, היא למעשה השתקפות היחסים בין חוצה ישראל לדרך ארץ.
כבר בשלבים הראשונים לעבודת הסלילה בקטע המרכזי אופיינה מערכת יחסים זו במתיחות שהלכה והחריפה. חוצה ישראל הביעה שביעות רצון מהחלטת מנכ"ל משרד התחבורה, סלמן בן-ציון, שלא לחתום על העיסקה.
נודע, כי הסיבה למתיחות בין שתי החברות היא בין היתר הסירוב של דרך ארץ להעביר דו"חות כלכליים לחברת חוצה ישראל. כך למשל, אינפורמציה על מספר הנוסעים בקטע שנפתח לתנועה לא הועברה לחוצה ישראל, לדבריה בטענות שווא. עוד נודע, כי דרך ארץ לא עמדה בהתחייבותה להשלים עבודות בקטעים שנפתחו.
הסיבה הפורמלית להכנת מכרז ולביטול המשא ומתן מול דרך ארץ היא התחייבות של משרד התחבורה בפני ראש הממשלה, אריאל שרון, לסיים את המשא ומתן ולחתום על החוזה בדצמבר 2002. על-פי התוכנית, אמור משרד התחבורה להתחיל את העבודות במאי 2003. משא ומתן בין המדינה לדרך ארץ על קטע 18 החל ברבעון השני של שנת 2001, ואמור היה להסתיים בחודש מארס 2002.
המשא ומתן התמשך על רקע מחלוקת מהותית בין המדינה לדרך ארץ בעיקר סביב יעד הפדיון. על אף שהצדדים הגיעו להבנות בכל הנושאים המסחריים נכשלה העיסקה על רקע סירובה של דרך ארץ לחתום על ערבות כספית שאינה מותנית.
גורמים בכירים אמרו ל"גלובס": "גם אם מחר ייחתם החוזה עם דרך ארץ, הסגירה הפיננסית תיערך לפחות חצי שנה, ואין שום סיכוי להתחיל את העבודות במאי כמתוכנן".
מבחינה סטטוטורית נמצא הקטע, שאורכו 17 ק"מ בין צומת ברקאי לצומת עין תות (כביש ואדי מילק), בשלב ההחלטות של הצוות המלווה לפני התכנון המפורט.
מנכ"ל דרך ארץ, אהוד סביון: "משיחות שלי עם בכירים במשרד התחבורה בשלב זה לא מפרסמים מכרז לקטע 18. דרך ארץ ממשיכה לפעול בהתאם לתוכנית להשיג את המימון. כל ברדעת רואה שיש יתרון כלכלי מהותי מבחינת לוחות הזמנים, עלות, ידע, ניסיון ויכולת ביצוע לדרך ארץ.
"בראייה כוללת לאורך תקופת הזיכיון, דרך ארץ תהיה זולה מכל יזם אחר. הכנסת זכיין נוסף תייקר ותסרבל את קידום הפרויקט. רק לאחרונה קיבלנו אינדיקציה חיובית מחברת מעלות. המשמעות היא, כי יכולת הביצוע והסיכונים של הפרויקט הם נמוכים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.