שנה טובה בבנקים למשכנתאות: הרווח גדל ב-11% והאשראי ב-3.7%

דן אנד ברדסטריט: הסיבה העיקרית - ירידת הריבית על המשכנתאות

בשנת 2002 לא נרשמה האטה בענף המשכנתאות, ורווחי שבעת הבנקים הגדולים למשכנתאות גדלו ב-11% יחסית לרווחים בשנת 2001. זאת, למרות שהתחזיות המוקדמות צפו התכווצות גם במגזר פיננסי זה. כך קובעת חברת דן אנד ברדסטריט בדירוג שנתי של הבנקים למשכנתאות.

כלכלני החברה מנמקים את העלייה המפתיעה במשכנתאות, בירידת שיעור הריבית על המשכנתאות במחצית הראשונה של 2002, לצד מבצעי קידום מכירות של משרד השיכון, דוגמת חוק הנגב. במחצית השנייה של 2002 נבלם הגידול בענף, עקב עליית הריבית וכן חוסר הוודאות במשק, שגדל עם הידרדרות המצב הבטחוני והפוליטי.

מדירוג דן אנד ברדסטריט עולה, כי שבעת בנקי המשכנתאות המדורגים - טפחות, לאומי למשכנתאות, משכן, דיסקונט למשכנתאות, הבינלאומי למשכנתאות, אדנים ובנק עצמאות (לפי סדר זה), רשמו גידול בהיקף הנכסים ובהיקף האשראי לציבור. ממוצע הגידול מגיע ל-3% בהיקף הנכסים, ול-3.7% בהיקף האשראי לציבור.

בנק דיסקונט למשכנתאות, מקבוצת בנק דיסקונט, מוביל את טבלת הגידול, עם 4.7% בהיקף הנכסים, ו-4.8% בהיקף האשראי.

הרווח המצרפי של שבעת הבנקים גדל ב-11%, שאותו מייחסים כלכלני דן אנד ברדסטריט להגדלת הפעילות במגזר השקלי הלא צמוד ובמגזר צמוד המט"ח, שבהם המירווחים גדולים מהותית מאשר במגזר צמוד המדד. סיבה נוספת לגידול ברווחים היא התייעלות. התשואה הממוצעת על ההון של שבעת הבנקים היתה 9.3%.

יצוין, כי בדירוג של דן אנד ברדסטריט לא חלו שינויים לעומת הדירוג אשתקד, ושבעת הבנקים המדורגים שמרו על מיקומם.

עוד עולה מדירוג דן אנד ברדסטריט, כי סך הנכסים של שבעת הבנקים שדורגו הגיע בסוף שנת 2002 ל-23.5 מיליארד דולר. האשראי המצרפי לציבור שלהם הגיע ל-23.3 מיליארד דולר, והונם העצמי ל-1.4 מיליארד דולר. מספר המועסקים בשבעת הבנקים הגיע בסוף 2002 ל-1,805 עובדים במשרה מלאה.