תוכנית הרכבת הקלה למטרופולין ת"א, הקו האדום, אושרה אתמול (ג') על-ידי ועדת המשנה לתכנונים עקרוניים (ולנת"ע).
פרויקט הרכבת הקלה מורכב משתי תוכניות מתאר מחוזיות בעלות הוראות של תוכניות מפורטות: האחת, תמ"מ 1/5, מכילה את תוואי הרכבת מבת-ים ועד צומת גהה בתחום מחוז ת"א.
השנייה, תמ"מ 12/3, מכילה את תוואי הרכבת מצומת גהה ועד התחנה המרכזית בפ"ת. אורך התוואי כולו הוא 22 ק"מ וזמן הנסיעה המשוער מקצה אחד של הקו לשני הוא 43 דקות. שתי התוכניות הופקדו לעיון הציבור בסוף חודש ינואר 2002.
מסלול ה"קו האדום" של הרכבת הקלה, שאורכו 22 ק"מ, מתחיל בבת-ים, חוצה את יפו, תל-אביב, רמת-גן ובני-ברק, ומסתיים בפתח-תקווה. בתחום ת"א עובר הקו במפלס פני הקרקע בשדרות ירושלים עד מנשייה, ובמנהרה תת-קרקעית ממנשייה צפונה.
לאורך כ-7.5 מתוך 22 ק"מ, מגבול בני-ברק-רמת-גן ועד מנשייה, יעבור הקו במנהרה תת-קרקעית רצופה. לאחרונה, אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את תוכנית הקו האדום להפקדה.
התוכנית משתרעת על 665 דונם במחוז ת"א, מהם 37 דונם בתחומי העיר ת"א, על קרקע בבעלות המדינה, הרשויות המקומיות ובעלים פרטיים.
את התוכנית יזמה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א והיא הוגשה על-ידי חברת נתיבי תחבורה עירוניים להסעת המונים (נת"ע). התוכנית הוכנה על-ידי חברת מסילות ומשרד פיטלסון, שילה, יעקבסון אדריכלים.
לאורך תוואי הרכבת הקלה מתוכננות 32 תחנות, מתוכן 11 תת-קרקעיות. בתחום העיר ת"א קובעת התוכנית 13 תחנות, 6 מתוכן תת-קרקעיות. המרחק הממוצע בין תחנה לתחנה במפלס פני הקרקע עומד על 400 עד 500 מטר, ואילו בין תחנות מתחת לפני הקרקע עומד המרחק על 750 מטר.
לתמ"מ 1/5 הוגשו קרוב ל-700 התנגדויות, רובן של תושבי יפו וסוחרים לאורך שדרות ירושלים ביפו. מחוץ ליפו הוגשו לתמ"מ 1/5 30 התנגדויות. לתמ"מ 12/3 הוגשו 16 התנגדויות.
המועצה הארצית מינתה שני חוקרים לבדיקת ההתנגדויות, יחזקאל הרמלך, לשעבר ראש עיריית רחובות, ונורית ג'רבי, אדריכלית ושמאית מקרקעין במקצועה, אשר הגישו את המלצותיהם בהתנגדויות לוועדת המשנה.
במסגרת הדיון שהתקיים אתמול בוועדת המשנה נדונו, בין השאר, שתי סוגיות עיקריות. האחת, פיצול תוואי הרכבת הקלה, כך שיעבור משני צידי שדרות ירושלים ביפו ובצמוד להן, והשנייה - התוויית הרכבת הקלה מתחת לקרקע באיזור בני-ברק.
בסוגיה הראשונה, שוקלת הוועדה לאמץ את המלצת החוקרים בדבר פיצול התוואי, וזאת, לאחר תהליך שימוע הציבור בנושא באמצעות שימוע פומבי של השגותיו. משמעות החלטת הוועדה היא, כי תוכנית הרכבת הקלה במחוז ת"א מאושרת, למעט קטע שדרות ירושלים, הצפוי להכרעה לאחר תהליך השימוע.
בסוגיה השנייה, החליטה הוועדה לקבל את המלצת החוקרים לקבוע תוואי תת-קרקעי בבני-ברק, משיקולים של תכנון עירוני ומהיבטים תחבורתיים וכלכליים.
סוגיה נוספת שעלתה בדיון היתה חיבור תוואי הרכבת הקלה לאיזור תחזוקה ותפעול של הרכבת דרך רח' משה דיין בפ"ת. לאור ההתנגדויות הרבות שהוגשו במקטע החיבור, החליטה הוועדה לקבל את המלצת החוקרים להותיר בשלב זה את החיבור מופקד עד להכרעה סופית בסוגיה זו, אשר במסגרתה ייבחנו חלופות נוספות.
משמעות החלטת הוועדה היא, כי תוכנית הרכבת הקלה במחוז המרכז מאושרת, למעט קטע חיבור זה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.