התוכנית הכלכלית החדשה תוגש לאישור הממשלה כבר במהלך השבוע הקרוב ובמרכזה קיצוץ של יותר מ-10 מיליארד שקלים, פיטורים של 6000 עד 10,000 עובדים בשירות הציבורי (2,000-3,000 בשנה) והפחתות של 8%-15% בשכרם של העובדים.
שר האוצר בנימין נתניהו פתח היום (ו') בסבב שיחות טלפוניות עם השרים על מנת לעדכן אותם בקיצוצים בתקציבי משרדיהם. בשבוע הבא צפוי נתניהו לקיים פגישות אישיות עם השרים.
ביום ה', קרוב לחצות, אישר ראש הממשלה אריאל שרון את חבילת הקיצוצים והגזירות הכלכליות שגיבשו ראשי האוצר ועיקרן פגיעה בתשלומי הפנסיה, הקפאת קצבאות הביטוח הלאומי והעלאת גיל הפרישה לפנסיה לגברים ולנשים (מדובר למעשה ביישום תוכנית ישנה שהוכנה עוד ב-1990 ע"י שר האוצר דאז, יצחק מודעי).
חבילת הגזירות כוללת שורה ארוכה של שינויים מבניים ורפורמות כלכליות, שחלקן מחייבות הסכמה של ההסתדרות וועדי העובדים הגדולים, וחקיקה ראשית ב-3 קריאות בכנסת.
בתחום הפנסיה:
* גיל הפרישה לגברים יועלה בשנתיים, ל-67 ולנשים ל-62 שנה.
* ההפרשות לפנסיה יוגדלו ב-3%. העובד יצטרך לשלם עוד 2% והמעביד 1% נוסף.
* תשלומי הפנסיה בגיל הפרישה יחושבו לפי שיטת הממוצעים לאורך כל שנות העבודה של העובד. עד כה חושבה הפנסיה לפי 3 השנים האחרונות (סעיף זה מבטל את ה"פתק הצהוב" שעליו חתם ב-1996 שר האוצר בייגה שוחט, מספר חודשים לפני הבחירות).
* הממשלה תפסיק לחלוטין את הפסקת אגרות החוב המיועדות לקרנות הפנסיה וכספי הקרנות יופנו לשוק ההון המקומי ולשווקים בחו"ל.
* הממשלה תמנה מנהלים מורשים לקרנות הפנסיה הוותיקות של ההסתדרות בעקבות הגרעון האקטוארי הענק שצברו (כ-140 מיליארד שקל).
נציין כי כל "חבילת הפנסיה" חייבת לקבל את הסכמת ההסתדרות והועדים הגדולים.
קצבאות הביטוח הלאומי
* כל קצבאות הביטוח הלאומי יוקפאו עד לסוף 2005, לאחר שקוצצו ב-4% במחצית 2002. מדובר בשחיקה ריאלית של 10%-15% בקצבאות.
* שיטת קצבאות הילדים תשונה. היא תהיה בסכום קבוע של כ-150 שקל לכל ילד בניגוד לשיטת הקצבאות המדורגת הנהוגה כיום.
מיסים
* לא יוטל מס נוסף על פירות וירקות, לאחר שראש הממשלה שרון הטיל וטו על ההצעה.
* הטבות המס ליישובים, כולל לתושבים ביש"ע, בקו העימות ובערי הפיתוח יקוצצו משתעותית או אף יבוטלו.
קיצוצים בתקציבי המשרדים
* תקציב הבטחון ב-2003 יקוצץ ב-3 מיליארד שקלים ובכל אחת מהשנים 2004-2005 במיליארד שקל. מסגרת תקציב הבטחון נקבעה ל-35.2 מיליארד שקל.
* תקציב משרד החינוך יקוצץ במיליארד שקל. במסגרת הקיצוצים צפויים פיטוריהם של 800-1000 מורים ומפקחים.
* תקציבי הקניות של משרדי הממשלה יופחתו ב-10%.
שכר ועובדים
* מתוכננת הפחתת שכר של 8% לכלל העובדים ו-14.5% למנכ"לים ולבכירים. הפחתת השכר לעובדים בשכר נמוך תהיה קטנה יותר.
* הממונה על השכר, יובל רכלבסקי, יפעל להפחתת שכרם של כל שיאני השכר בשירות הציבורי, בעיקר החברות ובתאגידים הממשלתיים ב-10%-20% (המטרה להגיע למקסימום שכר של 50 אלף שקל לחודש).
נציין כי כל הצעדים בתחום שוק העבודה והשכר מחייבים הסכמה של ההסתדרות וועדי העובדים הגדולים, אלא אם כן הממשלה תלך על חקיקה בנושא.
במסגרת התוכנית הכלכלית תינתן הכרזה במסגרתה מתכוונים שר האוצר נתניהו והשר מאיר שטרית מתכוונים לפעול להפחתת שיעור מס הכנסה המקסימלי מ-63% כיום ל-50%. כבר ביולי מתוכננת הפחתה נוספת בתשלומי מס הכנסה, שתגדיל את שכר הנטו במאות שקלים נוספים בממוצע.
השר מאיד שטרית הזהיר היום (ו') כי אם תקציב המדינה לא יקוצץ לא יהיה כסף לשלם קצבאות ומשכורות. "במצבו הקשה של המשק, ואם רוצים להוציאו מהמיתון, אין ברירה וצריך לנקוט בצעדים כואבים. חייבים להפסיק את הדימום ולחזור לצריכה", אמר.
השר שטרית גילה כי ישראל נמצאת כעת בתואי גרעון תקציבי גדול מאוד של 6%-7% תוצר. לדבריו, אם הממשלה לא תעשה שום דבר כדי לתקן את המצב, בהחלט עלול להיות שנגיע למצב של קריסה ולא נוכל לשלם שום דבר. לדבריו, במצב הקשה הזה חייבים לקצץ בהוצאות.
שטרית הדגיש כי האוצר פועל להקטין עד למינימום את הפגישה בשכבות החלשות. העדיפות היא לבטל סעיפים והוצאות שאין צורך בהם או לבצע קיצוצים עמוקים באותם סעיפים שאין מנוס מלקצצם. עוד אמר כי האוצר מסתייג מהנוהג של קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.