צודק, חסכוני ושומר על הסביבה

צריך לעצור את הנזק הנגרם כתוצאה של הכשרת חנייה עבור עובדי מדינה, הנובע מעיוות סעיף אחזקת הרכב

בימים האחרונים נכתב על קיצוצים במגזר הציבורי והכוונה לפטר 10,000 עובדי מדינה. במקביל לכוונה זו, המדינה ממשיכה להכשיר, לבנות ולשכור שטחי חנייה חדשים ויקרים במבני הממשלה במרכזי הערים עבור עובדיה, בניגוד לכל הגיון כלכלי.

נוסף לעלויות הכלכליות הישירות של מחיר החנייה לעובד, מדובר בניגוד חריף להחלטת הממשלה בנוגע לעידוד השימוש בתחבורה הציבורית. עיוות זה מתחבר היטב לאבסורד בכל הנוגע לאחזקת רכב לעובדי מדינה. מרכיב חשוב בשכר עובדי המדינה תלוי באחזקת רכב פרטי, וחמור מכך - ככל שהרכב גדול יותר ויקר יותר, כך משלמת המדינה השתתפות גדולה יותר בתשלומי הביטוח.

ההשלכות הנובעות מכך פוגעות קודם כל בעובדים. עובדים נאלצים להחזיק רכב, גם כשהיו מעדיפים שלא לעשות כן, אלמלא שכרם היה תלוי בכך. בנוסף, עובדים שאין להם רשיון נהיגה, אינם זוכים להטבה.

הממשלה מפסידה מכך באופן ישיר על-ידי תשלום מחיר יקר על מקומות חנייה לעובדים, גם במקומות בהם מחיר החנייה מגיע לעלות של כ-700-500 ש"ח לחודש לעובד. ובאופן עקיף, על-ידי עידוד השימוש ברכב הפרטי, בניגוד לאינטרס המוצהר שלה, של מעבר לשימוש בתחבורה הציבורית.

גם הציבור נפגע. הגדלת הנסועה ברכב הפרטי מעצימה את הגודש בכבישים, מייצרת זיהום אוויר מיותר, ומקבעת תלות השימוש ברכב הפרטי.

לעיתים נדירות ביותר ניתן למצוא מהלך ביחסי ממשלה עובדי מדינה של Win-Win .Situation במקרה של שינוי מרכיב אחזקת הרכב יכול להיווצר מצב כזה, משום שהעובדים, הממשלה והציבור הרחב יצאו מכך נשכרים.

יובל רכלבסקי, הממונה על השכר, ניסה לטפל בסוגיה זו, אולם לא עלה בידו לבצע השינוי. כידוע, שינוי הסכם שכר בישראל הוא קריעת ים סוף. גם באגף התקציבים ובאגף החשב הכללי מתחילים להבין, שיש פה עניין שכדאי בשבילו לשנס מותניים. והכל מביטים אל הסכם השכר ואומרים "שינוי הסכם שכר בישראל הוא קריעת ים סוף". אולם ישנם מספר צעדים שיכולים להיות חשובים הן מבחינה הצהרתית והן כראש גשר לקידום הנושא:

מתנה אופניים למי שמוותר על מקום חנייה במקום העבודה; ביטול תשלום אחזקת רכב ללא בדיקה כי אכן קיים הרכב, והעובד בעל רשיון נהיגה; הפסקה מוחלטת של מתן חנייה חינם לעובדים חדשים; חובת פירסום של אמצעי תחבורה ציבורית נגישים לכל משרד; משא ומתן עם העובדים בעת מהלך הקיצוצים: תחליף לפיטורי עובדים תמורת ויתור על חנייה חינם.

כל ההצעות הללו אינן דורשות חקיקה וניתן ליישמן באופן מיידי, ואם הן יחסכו 5% ממקומות החנייה בערים הגדולות, דיינו. בכל מקרה, על משרד האוצר להקים ועדה שתכלול בתוכה נציגי הממונה על השכר, אגף התקציבים והחשב הכללי, שתגבש דרכים להתמודדות עם האתגר החיוני הזה. במקביל, יש לבצע שני מהלכים שילמדו על הרווח הכלכלי הצפוי משינויים בתחום אחזקת הרכב: עריכת סקר בין עובדי המדינה ותחשיב כלכלי של העלות שתיחסך למשק כתוצאה משינוי זה. תחשיב זה צריך לכלול גם נזקי זיהום האוויר, הגדלת הגודש בכבישים ותאונות הדרכים.

אין סיבה שלא כל הנוגעים בדבר יתמכו בתהליך המשלב צדק, חיסכון במגזר הציבורי ושמירה על איכות הסביבה.

הכותבת היא דוברת "ידידי כדה"א המזרח".