אורי שטרוזמן: לבטל זכות השתיקה לנאשמים

לעומתו, ימליצו חברי הוועדה לרפורמה במשפט הפלילי, שבראשותו, על הרחבת זכויות הנאשמים

השופט בדימוס, אורי שטרוזמן, המשמש כיו"ר הוועדה לרפורמה במשפט פלילי מטעם לשכת עוה"ד, מציע לבטל את זכות השתיקה.

הוועדה בראשותו של שטרוזמן אמורה לסיים את עבודתה בקרוב ושטרוזמן עשוי להיות בה בדעת מיעוט, כמי שמציע רפורמה של ממש במשפט הפלילי, בכיוון צמצום זכויות נאשמים.

רבים מחברי הוועדה צפויים להמליץ על הרחבת זכויות נאשמים. בישיבתה האחרונה של הוועדה, בעוד כשבועיים, צפויה להופיע בפניה פרקליטת המדינה, עדנה ארבל; בישיבה שתתקיים בשבוע הבא, צפויה להופיע נשיאת בית משפט השלום בתל-אביב, עדנה בקנשטיין.

בוועדה נטושות מחלוקות מהותיות קשות בין חבריה, כששטרוזמן מוביל עמדה קיצונית של צמצום זכויות נאשמים.

בין חברי הוועדה שופט בית משפט השלום בתל-אביב - חנן אפרתי, הסניגור הציבורי הראשי לשעבר - פרופ' קנת מן, מנהלת המחלקה לתיקים ביטחוניים בפרקליטות המדינה - דבורה חן, דיקן הפקולטה למשפטים בבר-אילן - פרופ' רון שפירא, דיקן הפקולטה למשפטים לשעבר באוניברסיטת ת"א - פרופ' אלי לדרמן, ועוה"ד נבות תל-צור וגיורא אדרת.

שטרוזמן מצדד בשיטת משפט, לפיה כל החומר הפלילי יוגש לשופט, ללא כל סינון של ראיות בלתי קבילות, או מחסומים כלשהם. שטרוזמן הביע דעתו בוועדה, כי אין כיום לחצים בחקירות, המביאים אנשים להודות בעבירות שלא ביצעו.

שטרוזמן מצדד בהגשת כל החומר לשופט בתיק, העדת הנאשם ראשון, לפני העדים האחרים. לטענתו, בניהול תיקים פליליים מתבזבז זמן רב, וכיום השופט, האמור להחליט את התיק, בעצם נחשף לחומר אחרון.

לעומתו, חברים רבים בוועדה, טוענים, כי יש לפעול להרחבת זכויות נאשמים, וכי יש ערכים החשובים יותר מגילוי האמת.

לטענתם, האיסור על נאשם להעיד נגד בן משפחה מדרגה ראשונה, למשל, נועד להגן על התא המשפחתי, שהוא ערך חשוב יותר מאשר גילוי האמת. לטענתם, ניתן לייעל משפטים מבלי לפגוע בזכויות נאשמים. בין היתר, מציעים חברים בוועדה לאפשר נוכחות עורכי דין בעת חקירות.