ע-ייתכן שהבעלים המתוסכל של קבוצת הכדורגל של הפועל חיפה, רובי שפירא, זכה בסוף השבוע פעמיים בפייס: בפעם הראשונה, כאשר ההסתדרות החליטה להעביר לרשותו, ללא מיכרז, מחצית מהזכויות באיצטדיון קריית חיים, ובפעם השנייה, כאשר התברר שקבוצת הפאר האנגלית ליברפול מתעניית ברכישת שחקן הקבוצה, טל בנין. שתי העיסקאות עשויות להכניס לשפירא כמה מיליוני דולרים טובים של רווח נקי, אחרי הפסדים מסוג אחר על המשטח הירוק - מגרש הכדורגל.
אין זה סוד ששפירא, הקשור לקבוצת הכדורגל של הפועל חיפה מזה כחמש שנים, אינו רווה נחת מהישגי הקבוצה. שפירא בנה על השתתפות של הקבוצה באחד מגביעי אירופה, כלומר לפחות מקום שלישי בעונה שעברה או מקום שני (ובסיטואציה מסויימת מקום שלישי) העונה. לא העונה ולא בעונה שעברה, הצליח שפירא להגיע להישגים האלה, אחרי שהזרים מיליוני שקלים, מכיסו הפרטי, לטובת הקבוצה.
השנה, לדוגמא, הסתכם תקציב הפועל חיפה ב-14 מיליון שקל, ולנוכח העונה הבינונית מאוד של הקבוצה, שממוקמת במרכז הטבלה ושנשרה ממשחקי גביע המדינה, סביר להניח שההפסדים של הקבוצה השנה לא יהיו קטנים. בשנה שעברה המאזן של הקבוצה היה משופר יותר, וזאת לאחר שהקבוצה, בהדרכתו של מאמן הצמרת אברהם גרנט, הצליחה להגיע למקום הרביעי, ומשכה קהל צופים רב, לאחר שנים רבות בהן דישדשה בתחתית הליגה או בליגה הארצית.
האופוריה של האוהדים הסתיימה מיד בתחילת העונה הנוכחית, כאשר בהדרכתו של מאמן קרואטי, איבן קאלטליניץ, לא נוצר דבק בין השחקנים. בשלב מסויים, החליט שפירא שצריך להתחיל ולחסוך, בהתחשב בכך שההישגים הדלים לא יובילו את הקבוצה להכנסות גדולות, ושיחרר שניים מהכוכבים: ראובן עטר ועמיר תורג'מן.
במקביל לנסיונות להצליח בליגה, המשיך שפירא להצליח יותר ב"ליגה" בניגריה, שם בבעלותו עיסקי דגים ועסקים נוספים. מחזור עסקיו ורווחיו בניגריה הוא בגדר סוד כמוס, וקשה לאמוד אותם. בארץ מנסה באחרונה שפירא להיכנס לעיסקי נדל"ן, ורכש מעיריית חיפה מגרש לבניית מספר יחידות דיור בכרמל בחיפה.
מבחינה זו, עיסקת רכישת הזכויות באיצטדיון קריית חיים, מסתדרת היטב עם תוכניותיו הנדל"ניות של שפירא. בסך הכל, הסבלנות השתלמה לשפירא, משום שאם היה נשבר בשלב מסויים ועוזב את הפועל חיפה, אחרי שההסתדרות לא היתה מוסרת בידיו את הזכויות באיצטדיון - היא היתה עושה הכל כדי לקיים מיכרז פומבי.
בסוף השבוע פורסם באחד העיתונים, כי שפירא התחייב בפני ההסתדרות להמשיך ולהחזיק בבעלות על הפועל חיפה בחמש השנים הבאות, תוך כדי כך שהוא מפעיל תקציב משתווה לזה שהופעל השנה. כמו כן פורסם, כי הפועל חיפה תהיה חברה-בת של החברה שתנהל את פרוייקט הנדל"ן שיוקם על איצטדיון קריית חיים.
למרות החגיגות של סוף השבוע, הקשורות להכרזת ההסתדרות על מסירת חלק מהמיתחם לשפירא, הרי שהדרך לפרוייקט עדיין ארוכה, ואולי עוד לפני שהפרוייקט ייצא לפועל, אפילו הפועל חיפה תתחיל להצליח יותר בליגה. הקרקע של האיצטדיון היא בבעלות מינהל מקרקעי ישראל, שמחכיר אותה להסתדרות, ועל כן כל צעד, ומובן מאליו שינוי ייעוד הקרקע, דורש אישור של המינהל. לאחר מכן, יש לאשר את תוכניות הבנייה הגרנדיוזיות בעיריית חיפה. לפי ההערכות, כל ההליכים יימשכו לפחות 4-3 שנים, כולל התיכנון הסופי של הפרוייקט.
להסתדרות לא היו הרבה ברירות בקשר לעיסקה עם שפירא: ההנהגה הקודמת של ההסתדרות בחיפה "סינדלה" את ההסתדרות הכללית, כאשר חתמה לפני כשלוש שנים על הסכם עקרוני עם שפירא, המאפשר לו זכות סירוב ראשונה בפרוייקט, כתנאילהמשך היותו הבעלים של הפועל חיפה. ההסתדרות החדשה בחיפה לא אהבה את ההסכם, וראשיה אף הצהירו על כך בפומבי. ואולם, בסופו של דבר הם, הבינו שאין דרך חזרה, ויחד עם חברת הנכסים של ההסתדרות החלו לגבש מיכרז פומבי, אשר יכלול את עניין זכות הסירוב הראשונה.
הגיזבר הנוכחי של ההסתדרות, שמואל אביטל, הבין שהתמשכות הליכי התיכנון והמיכרז, רק מסבה נזק כלכלי להסתדרות, ובמקביל מרחיקה אולי את שפירא מהפועל חיפה. לדבריו, ההסתדרות הוציאה 1.5 מיליון שקל בשנה עבור המשך אחזקת האיצטדיון בקריית חיים, בה בעת שידוע לה, שיזם מוכן לקחת על עצמו את התחייבויות אחזקת האיצטדיון. יזם זה גם אמור היה לחסוך עבור ההסתדרות חזרה לניהול הפועל חיפה, דבר הכרוך בעלות כספית גדולה. בהסתדרות כבר למדו לקח, כאשר נאלצו להחזיק בקבוצת הכדורגל של הפועל ת"א, שהסבה להם הפסדים כבדים.
ההסכם עם שפירא קובע, כי מיתחם האיצטדיון, הכולל 184 דונם, יימסר לשפירא במחציתו, תמורת 14 מיליון שקל. מדובר בשלב זה בהסכם עקרונות. ההסתדרות מתכננת לבקש לשנות את ייעוד שטח האיצטדיון לטובת שטחי מגורים ומסחר. גם הליכי התיכנון לשינוי הייעוד, מלבד אחזקת האיצטדיון, ייעשו על חשבונו של שפירא. הרווחים יחולקו שווה בשווה בין הצדדים. לפי הערכות, ניתן יהיה להקים במקום לפחות 2,000 יח"ד, והרווח הצפוי מהפרוייקט הוא כ-75 מיליון דולר, לפי הערכות ההסתדרות.
ההשקעה בפרוייקט עשויה להסתכם בכ-400 מיליון דולר. לצורך כך יזדקק שפירא לשותפים נוספים, כאשר אחד מהם הוא הקבלן והיזם החיפני יעקב אנגל. הפרוייקט יכלול גם שטחי חנייה בהיקפים גדולים, וכאמור - שטחי מסחר. בסוף השבוע התבטא אביטל: "היה צורך לשים קץ לביזיון. היתה התחיבות היסטורית ולא מימשנו אותה, ובאותה עת שילמנו מיליוני שקלים בשנה".
ייתכן, שבכל זאת ההסתדרות עשתה כאן עיסקה טובה: היא לא תהיה שותפה בהפסדים, אם יהיו, אלא רק ברווחים - %50 מריווחי הפרוייקט או 24.1 מיליון דולר, הסכום הגבוה מבין השניים. ההסתדרות כבר הרוויחה את שלה: אם האיצטדיון היה נמכר, כפי שהוא, ללא שינוי ייעוד, היתה ההסתדרות מקבלת 3-2.5 מיליון דולר, בהתאם להערכת שמאי מטעמה, בעוד שכעת היא תקבל מיידית מעל 4 מיליון דולר.
לשפירא יש אפשרות לסגת תוך 45 יום, אם מסמך העקרונות לא יהפוך לחוזה סופי. ההסתדרות, כאמור, תרוויח בכל מקרה, משום שהיתה לה התבונה לדרוש חלק ברווחים. השאלה היא, האם רובי שפירא אכן עשה את עיסקת חייו, או שמא יצטרך להמשיך ולסמוך על הדגים בניגריה.
«
דוד חיון
«
שפירא מצא אוצר באיצטדיון
«
העיסקה להעברת מחצית מזכויות איצטדיון קריית חיים מההסתדרות לרובי שפירא, צפויה להניב לשפירא רווחים נאים - אחרי שנים של תיסכול בקבוצת הפועל חיפה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.