פראג: השיטפונות פגעו בשוק הנדל"ן

האפיק הלוהט ביותר כיום בשוק הוא הסגמנט הקמעונאי, שנהנה מהוצאה פרטית גבוהה

המשקיעים על שפת הנהר בפראג, מצאו את ערכי נכסיהם נופלים באוגוסט אשתקד, לאחר שנהר הוולטה עלה על גדותיו והציף את העיר.

יזמים רבים נהרו בשנים האחרונות אל אזורי התעשייה בקרלין, לייבן והוולסביץ' במזרח העיר, בשל מחיר הקרקע הנמוך, וקיומם של מפעלים ישנים הסמוכים למרכז העיר.

על פי נתונים של חברת הנדל"ן DTZ, מתוך 168 אלף מטר מרובע של משרדים שהוצפו בעיר באוגוסט (המהווים כ-15% מכלל השטחים המשרדיים בעיר כולה), 105 אלף מטר מרובע הוצפו בקרלין.

כחצי שנה אחרי השיטפונות הגדולים, אזור קרלין שומם וממתין לתושבים רבים שיחזרו, בתים רבים עדיין לא שופצו, בבתים אחרים ניתן לראות עוד את סימני המים שטיפסו לגובה של שני מטרים.

עם זאת, פעילים בשוק עדיין מאמינים שהמחירים יעלו, ושהפוטנציאל של פראג ימומש. בקרוב יושלם בעיר הקמתו של בניין משרדים ענק, שישתרע על שטח של 21.5 אלף מ"ר ובמיזם ה-Europolis שהוקם על ידי שני בנקים אירופאיים, יושקעו כ-100 מיליון אירו בארבעה אתרים בעיר.

"השיטפונות ללא ספק האטו את ההתפתחות של העיר", אומר בן בניטן, מנכ"ל סוכנות נדל"ן מקומית, שמעריך כי דווקא האסון יעורר את העירייה שמתכוונת להשקיע סכום של כ-1.32 מיליארד קורנות צ'כיות (50 מיליון דולר) באמצעי הגנה למניעת שיטפונות נוספים.

פעיל אחר בשוק הנדל"ן המקומי, מעריך כי השיטפונות בפראג אמנם לא עזרו בכלל לשוק הנדל"ן המקומי בטווח הקצר, אך עשו טוב מאוד בטווח הארוך. "השלטונות והמשקיעים למדו הרבה שיעורים כתוצאה מהשיטפונות" הוסיף הפעיל.

מזרח פראג נחשבת לאחת המקומות האסטרטגים אליהם פנו המשקיעים בשנים האחרונות, בשל המחסור החמור במקום פנוי במרכז ההיסטורי של העיר.

ה-BB צנטרום שבשליטת היטמן האמריקנית, היתה אחד מהפרוייקטים הגדולים ביותר עד היום שנמכרו למשקיעים.

את עיקר קצב הפיתוח בדרום העיר קבעו בשנים האחרונות אזורי הסימשנוב וה-Pankrac. בתקופה האחרונה ישנם מספר פרוייקטים מתוכננים שעשויים להפוך את Pankrac לפרבר נוסח לה-דפנס של פאריז.

תנופת הבנייה בפראג הוסיפה כ-150 אלף מ"ר בממוצע של שטחים משרדיים בכל שנה בסוף שנות התשעים. עיקר הפעילות הזרה התרחשה מצד קרנות גרמניות ואוסטריות, שביקשו להבטיח לעצמן תשואות גבוהות מאלו הנהוגות בגוש האירופאי.

האפיק הלוהט ביותר כיום בשוק הוא הסגמנט הקמעונאי, שנהנה מהוצאה פרטית גבוהה.

נציין, כי למרות הפריחה בשוק הקניונים וחנויות הענק, ברפובליקה הצ'כית בנויים כיום כ-50 מ"ר בלבד של שטחי מסחר קמעונאים לכל 1,000 נפש, לעומת ממוצע של 150 מ"ר לכל 1,000 איש במערב אירופה.

הכניסה של הרפובליקה בשנת 2004 לאיחוד האירופאי, ככל הנראה, תקרין לטובה על המחירים בשוק המקומי. עם זאת, בשוק מעריכים, כי הכניסה המיוחלת עשויה להוריד את מחירי התשואות מרמה של 9%, לרמה של כ-5% הנהוגות כיום במערב אירופה.

"שוק הנדל"ן הוא המקום היחידי שהמחירים בו עדיין לא משקפים במלואם את הכניסה לאיחוד", אמר מתווך נדל"ן בפראג לפייננשל טיימס.