ועדת השרים לענייני תשתיות חיוניות, בראשות שר האוצר בצלאל סמוטריץ', אישרה את המקטע האחרון בתכנית רשת קווי המטרו בגוש דן - M1 צפון (תת"ל 101/ג). ההחלטה התקבלה למרות התנגדותה של שרת התחבורה מירי רגב, ובעקבותיה גם תכניות הבנייה לאורך הקו יוסרו מהקפאה.
● דוח המבקר חושף: אי פינוי מתחמי תע"ש עולה למדינה מיליארדים
● "קנס": הגזירה החדשה שתוטל על רוכשי הדירות
המקטע שאושר מתפרש על פני כ־28 קילומטרים, ויחבר את כפר סבא ורעננה עם מרכז המטרופולין, דרך הרצליה, הוד השרון ורמת השרון. לאורך הקו מתוכננות 20 תחנות, והוא צפוי להציע גישה מהירה ונוחה למוקדי התעסוקה, התרבות והפנאי במרכז גוש דן - ובכך להקל באופן משמעותי על עומסי התנועה באזור.
המטרו, מערכת רכבות תת־קרקעית באורך 150 קילומטרים, צפויה לעבור מתחת ל־24 רשויות מקומיות בגוש דן, ועלותה נאמדת בכ־150־200 מיליארד שקל. תכנית המטרו מקודמת במסגרת מספר תכניות תשתיתיות. תת"ל 103, שבמסגרתה יוקם הקו החצי טבעתי M3, אושרה בממשלה, ותת"ל 102, שבמסגרתה יוקם הקו מזרח־מערב M2, אושרה אף היא.
תת"ל 101, הכוללת את קו האורך בין הצפון לדרום המטרופולין, פוצלה לשלוש תכניות נפרדות. החלק הדרומי והחלק המרכזי של הקו אושרו, בעוד שהחלק הצפוני של קו M1 טרם אושר.
לאחר סדרה של דיונים, שנמתחו על פני שנים, הוועדה לתשתיות לאומיות הכריעה על מיקום מוסך הרכבות, הדיפו, בכפר סבא, חרף התנגדות העירייה ולמרות המלצות חוקרת ההתנגדויות.
בהחלטה נקבע שבהמשך, כדי לא לעצור את כל תכנון המערכת, תיעשה תוכנית נוספת לבחינת חיבור תחבורתי בין קצה הקו אל המסילה המזרחית שתוקם בין חדרה ללוד, על תוואי כביש 6, כדי לחבר גם את מזרח הארץ ואזור השומרון.
לפי חוק תשתיות לאומיות, אם אין התנגדות של אחד השרים לתכנית היא מאושרת אוטומטית, ואם ישנה כזו - הממשלה צריכה לדון בה. לפני כשבועיים רגב ביקשה לדון בתכנית וכך נמנע אישורה האוטומטי.
במכתב ששלחה רגב למזכיר הממשלה יוסי פוקס בשבוע שעבר, היא ביקשה לדון בתוכנית "לאור ההזדמנות התכנונית והתחבורתית המשמעותית הגלומה בהארכת תוואי הקו עד למחלף אייל. ההחלטה הנוכחית, הממקמת את מתחם התפעול והאחזקה (הדיפו) בשטחים חקלאיים רגישים, מתעלמת מחלופה עדיפה הזוכה לתמיכה רחבה".
הדבר התאים לעמדת ראשי הרשויות בשרון שהתנגדו למיקום הדיפו ולעמדת ראשי הרשויות בשומרון שרצו את הקו סמוך אליהם. ואולם לדחייה אפקט דומינו משפטי. תמ"א 70 שנועדה להסדיר את הבינוי סביב התחנות אמורה הייתה לקבל את אישור הממשלה באפריל אך הדיון בה נדחה כי לא ניתן לאשר את התמ"א לפני שכלל תוכניות הקווים מאושרות סטטוטורית.
גם תוכניות התמ"א צפויות לעבור
בעקבות התנגדות רגב ודרישתה לדון בממשלה על התוכנית שהובאה על־ידי מוסדות התכנון, אישור הקו נדחה והתמ"א לא עלתה לדיון. כתוצאה מכך, בעקבות הוראת מעבר בחוק המטרו לא ניתן לאשר תכניות עד לאישור התמ"א ו־300 אלף יחידות דיור שצפויות לקום תחתיה עמדו בפני הקפאה. כעת, עם אישור הקו גם התמ"א צפויה לעבור את אישור הממשלה.
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח אמר כי הוא "מברך את הממשלה על אישור המקטע האחרון ברשת המטרו. מינהל התכנון פועל כדי לקדם מערכת תחבורה ציבורית איכותית במדינת ישראל. אחרי הרכבת הכבדה והרכבת הקלה, המטרו יהווה נדבך נוסף במערכת הסעת ההמונים.
"נדבך זה ישלים רשת תחבורה מתקדמת ואיכותית שתפחית את עומסי התנועה במטרופולין תל אביב, תשפר את איכות חיי התושבים. לצד תכנון תוואי המטרו, אנו מקדמים מהלך משלים למרחב האורבני של תחנות המטרו (תמ"א 70) שישלב מגורים, תעסוקה, מסחר ופנאי. אנו נתחיל את שלב התכנון המפורט שיקרב אותנו צעד נוסף לקראת הקמת המערכת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.