חות'ים | שאלות ותשובות

יותר מ־20 מטוסי קרב: למה ישראל תקפה מפעל בטון של החות'ים?

יממה אחת לאחר פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג, חיל האוויר ביצע אמש תקיפה נרחבת נגד יעדי שליחיה של איראן בתימן • מה הותקף, מהן תוצאות המתקפה, ומהי חשיבות היעדים לכלכלה החות'ית? • גלובס עושה סדר

מכליות נפט בוערות בנמל חודיידה, תימן / צילום: ap
מכליות נפט בוערות בנמל חודיידה, תימן / צילום: ap

ישראל לא חיכתה זמן רב, ויממה אחת לאחר פגיעת הטיל החות'י בנתב"ג, ביצע חיל האוויר אמש (ב') תקיפה נרחבת נגד יעדי שליחיה של איראן בתימן. מה הותקף, מהן תוצאות המתקפה, ומהי בכלל חשיבות היעדים לכלכלה החות'ית? גלובס עושה סדר.

אחרי 27 טילים בליסטיים, אחד פגע בנתב"ג: איך נכשל היירוט?
הצליחו לעצבן אפילו את תימן: החות'ים ניצבים בפני איום חדש

מה ישראל תקפה בתימן?

בתקיפה הראשונה של ישראל בתימן בתקופת טראמפ, הותקפו במרחק של כ־2,000 ק"מ מישראל נמל חודיידה, שמהווה משאב כלכלי קריטי לחות'ים, ומפעל הבטון "באג'יל", שמש לבניית מנהרות ותשתיות צבאיות. דרך מרכזית של החות'ים להרכיב ולאחסן אמל"ח ככלל וטילים בפרט היא במנהרות תת־קרקעיות שקשה לנטר, והמפעל באזור באג'יל שסמוך לחודיידה מהווה כלי קריטי למערך.

כ־20 מטוסים הטילו כ־50 חימושים במסגרת המבצע שנקרא "עיר נמלים". לאחר מכן, ערוץ "אל־מסירה" שמהווה את ערוץ התעמולה של החות'ים, במודל דומה למדי לרשת "אל־מנאר" של חיזבאללה, דיווח כי בתקיפת מפעל הבטון נהרגו שניים, ו־42 נוספים נפצעו. בניגוד לדיווחים באל־מסירה וברשתות פרו־איראניות אחרות, התקיפה הייתה כל־כולה של ישראל - והקשר של האמריקאים אליה הייתה תיאום בלבד.

מהן תוצאות המתקפה?

החות'ים סגרו את אזור הנמל ומפעל המלט, כך לפי סוכנות הידיעות רויטרס. לפי אותו דיווח, נגרם נזק משמעותי למעגן המכולות בנמל חודיידה, ושני מקורות ששוחחו עם סוכנות הידיעות העריכו את הנזק בכ־70% מחמשת הרציפים, המחסנים ומתחם המכס.

מהי חשיבותה של חודיידה?

חודיידה היא עיר הנמל המשמעותית ביותר של תימן בים האדום. בפן הכלכלי, החות'ים יצרו לעצמם תעשיית הברחות נפט אדירה דרך נמל חודיידה - נקודת החיבור המרכזית שלהם לסחר בינלאומי. לפי הערכות, הכנסות החות'ים מהתחום מסתכמות בכ־1.8 מיליארד דולר בשנה. דוח של מומחי האו"ם מ־2022 מצא, למשל, כי בין החודשים אפריל־נובמבר של אותה השנה, 69 מכליות שעגנו בחודיידה הובילו כ־1.81 מיליון טונות נפט, ששווים כ־279 מיליארד ריאל תימני (כ־271 מיליון דולר). בה־בעת, דרך חודיידה מגיעים כ־80% מיבוא המזון של תימן.

בהיבט פעילות הטרור שלהם, חודיידה היא כלי קריטי לחות'ים בפגיעה בחופש השיט בים האדום. עד מלחמת "חרבות ברזל", בים האדום נעו כ־14% מהסחר הימי העולמי. כלומר, כ־30 אלף ספינות בשנה שלא באמת יכולות היו להתחמק מהחות'ים באזור באב אל־מנדב, זולת ההחלטה של ענקיות הספנות להאריך את שרשראות האספקה מהמזרח הרחוק לאירופה בלפחות שבועיים - בעצם עיקוף דרך כף התקווה הטובה.

לפי הערכות, מדובר על היקפים של כ־50 מיליון טונות תבואה ו־6.2 מיליון חביות נפט ביום. לצורך ההשוואה, כלל ההפקה של קרטל אופ"ק+ עמד בשנת 2022 על 45.2 מיליון חביות ביום.

האם החות'ים הם ממשלת תימן?

לא. ממשלת תימן שבה מכירה הקהילה הבינלאומית יושבת בעדן, בזמן שהחות'ים שולטים על הבירה צנעא. מאז אפריל 2022, המדינה מחולקת לאזורי שליטה על־פי הסכם הפסקת אש שברירי: החות'ים בצפון המדינה, ואילו ממשלת תימן שמקורבת לאיחוד האמירויות שולטת ביתר השטח. שחקן משמעותי נוסף שמעורב עם הממשלה הוא אסלאח, אנשי האחים המוסלמים וידידיה של ערב הסעודית.

מה האמריקאים עושים כדי לבלום את החות'ים?

החל מחזרתו של הנשיא דונלד טראמפ לבית הלבן ב־20 בינואר, ארה"ב הגבירה באופן משמעותי את קצב ועוצמת תקיפותיה בתימן. ביומיים האחרונים, לפי טענת אל־מסירה, חיל האוויר האמריקאי ביצע 35 תקיפות במדינה, כולל במחוזות מארב ואל־ג'וף. מאז מרץ, לפי הנתונים שהחות'ים מפרסמים, ארה"ב וחברותיה בקואליציה, כמו בריטניה, פגעו ביותר מ־1,000 יעדים בתימן.

כמה זמן לוקח לטיל בליסטי מתימן להגיע לישראל?

טיל בליסטי נודע בשל מהירותו הגבוהה, אך אינו יודע לתמרן. בעקבות כך, מרגע השיגור - טילים בליסטיים מתימן עשויים להגיע לישראל תוך כ־15 דקות. לצורך ההשוואה, זמן ההגעה של טילים בליסטיים מאיראן מוערך בכ־12 דקות. מנגד, אם היה מדובר בטילי שיוט, אלה היו עשויים להגיע מתימן לישראל תוך כשעתיים וחצי, לעומת כשעתיים מאיראן.

יותר איטיים מהם אלה חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים) מתוצרת איראנית, שהם בעלי מהירות של כ־250 קמ"ש. על כן, אם החות'ים משגרים אותם ישירות לישראל, זמן ההגעה שלהם לדרום המדינה מוערך בכ־11 ורבע שעות. הכטב"ם שפגע בתל אביב, לדוגמה, הגיע מהים בתום טיסה של כ־16 שעות.

אילו אמצעים יש לחות'ים?

בגזרת הטילים הבליסטיים, לרשות החות'ים עומדים הטילים עימאד, קאדר־1, חוראמשאהר וסג'יל. במקביל, בארסנל הטילים החות'י נמצאים טילי השיוט פאבה וסומאר. שני המל"טים מתוצרת איראן שמאיימים על ישראל מכיוון תימן הם שאהד־136, בעל יכולת לשאת 50 ק"ג חומר נפץ, וייתכן כי שאהד־171, ללא העמסה מקסימלית, מסוגל להגיע לאזור אילת.