נציב המים דוחה את מסקנות מבקר המדינה

שמעון טל: אילו התחזיות לחורף ממוצע היו מתממשות - היה צורך להתחיל להקציב מים לשתייה

נציב המים, שמעון טל, דוחה את הביקורת שמותח מבקר המדינה על תוכנית האב למשק המים, בעקבותיה הוחלט להתפיל 450 מיליון מ"ק מים.

לטענת טל, תוכנית האב נועדה להוציא את משק המים מהמשבר החמור אליו הגיע, עד כדי חשש מפני קריסה, ולחדול מ"המשחק באש" שאיפיין את מדיניות המים עד כה. "אילו תחזיות השירות המטאורולוגי לחורף ממוצע היו מתממשות, היה נגרם נזק אדיר לחקלאות והיה צורך להתחיל להקציב מים לשתייה", אומר טל, "מעניין איך היה נראה אז דו"ח מבקר המדינה".

לטענת הנציבות, פיתוח רגיל של משק המים אמור אמנם להיעשות ממעבר של ניצול המים הזולים ביותר (קולחים) עד ליקרים ביותר (התפלה), כפי שציינה הביקורת, אך בשל עומק המשבר היה צורך לפתח את כל מקורות המים בעת ובעונה אחת.

טל מדגיש, שגם כיום, למרות החורף הגשום, חסרים במאגרים כשני מיליארד מ"ק מים. מקורות המים נמצאים מתחת לקו האדום, עם סיכון עצום להרעה בלתי הפיכה באיכותם. להערכתו, בשנה שחונה הגירעון ביבולי המים הטבעיים עלול להגיע ל-700 מיליון מ"ק. משמעות הדבר היא הרס מוחלט של משק המים וחוסר חלקי באספקת מים לשתייה.

לדברי טל, תוכנית האב התבססה על החלטת ממשלה, לפיה יש לשמור על חקלאות מושקית בשטח של שני מיליון דונם, שמשמעותם 1.160 מיליון מ"ק מים. טל מדגיש, שבעוד שהמגזר העירוני משלם כבר כיום מחיר הגבוה ממחיר ההתפלה, החקלאות אינה מסוגלת לשאת מחיר גבוה יותר. לדבריו, הממשלה החליטה שלא לצמצם את החקלאות ולכן יש לספק לה מספיק מים.

באשר לביקורת על אי הטיפול הנאות בקולחים ואי הקמת פרויקטים להשבה, קובע טל, שיש להחזיר את המינהלה לתשתיות ביוב לנציבות המים, וכך להשיג ניצול מרבי של קולחים בעתיד. כיום נמצאת המינהלה באחריות משרד התשתיות, ופועלת כגוף נפרד.

עוד טוען טל, שהעיכוב בהקמת פרויקטים להשבת קולחים נובע מהתמשכות התכנון, הקושי לתאם בין הרשויות השונות וממחסור בתקציבים. יחד עם זאת טופלו 43 יזמויות, שמתוכן יצאו לדרך 11.