גראונד זירו: עכשיו האדריכלים מתווכחים על קרני השמש באתר הזיכרון

צמרת האדריכלים מתקוטטים מילולית על הצהרתו של אדריכל ליבסקינד בעניין קרני השמש ב-11 בספטמבר

אחרי בחירת התוכניות המנצחות ואישור תוכנית האב הגרנדיוזית לכל איזור דאון טאון מנהטן, מצאו להם אנשי התפוח הגדול נושא חדש להתקוטט - אתר ההנצחה שיוקם על חורבות מרכז הסחר העולמי שקרס בהתקפת הטרור של 11 בספטמבר, וקבר תחתיו כ-3,000 בני אדם.

לאחרונה הודיע האיגוד לפיתוח דאון טאון מנהטן על תחרות לעיצוב אתר הזיכרון להרוגי התקפת הטרור. עיצוב אתר הזיכרון הוא חלק נפרד מהתוכנית הכוללת לבניית מרכז הסחר העולמי.

מעט מהאנשים ששמעו את האדריכל היהודי שזכה בפרויקט, דניאל ליבסקינד, מתאר את הרעיון שלו לבנייה מחדש של מרכז הסחר העולמי, כשבמרכזו המגדל הספירלי שיתנשא לגובה של 1776 רגל, יתווכחו על הסימבוליות של תוכניתו. אבל לא מפתיע כיצד כמה מהארכיטקטים הבכירים טוענים, כי ליבסקינד מעט הגזים, בייחוד בטענתו, כי המרכז החדש ייבנה בצורה כזו, שבבוקרו של כל 11 בספטמבר, השמש תזרח במקום, ללא כל צל.

הארכיטקט הישראלי אלי עטיה, שהיה האדריכל המקורי של מגדלי עזריאלי בת"א, ותיכנן במנהטן את פארק אבניו 101 והנהלת בנק ספרא בשדרה החמישית, טוען כי הצהרת ליבסקינד היא שיקרית, בין השאר כי מלון שהוא עצמו תיכנן, יטיל צל בזמן הרלוונטי על האתר.

עטיה מתח בעבר ביקורת על כל רעיון התחרות. "ההחלטה כיצד ייבנה מחדש מרכז הסחר העולמי הוא מהלך היסטורי הדורש גדולה", כך הגדיר זאת, עטיה. לדבריו, רשות הנמלים של ניו יורק וניו ג'רזי, הבעלים של הקרקע, יחד עם תאגיד הפיתוח של דרום מנהטן האחראי על שיקום כל האיזור, פועלים באופן שיוביל לתוצאה בינונית ואף למטה מזה, אלא אם תיערך תחרות אדריכלית אמיתית.

עטיה, שהוצע לו להגיש רעיון לתכנונו המחודש של גראונד זירו, ודחה את ההצעה מאחר וטען שלא מדובר בתחרות, פרסם לאחרונה מאמר בו הוא טוען, כי התכנון לפיו "השמש תזרח ללא צל" בתוכנית של ליבסקינד, לא יכולה להתממש, מאחר ולטענתו יוטל צל מהמבנים הסמוכים.

הטענה תופשת תאוצה בניו-יורק, ומצד שני, רבים נרתמו להגנתו של ליבסקינד. במאמר שפורסם ב"ניו יורק טיימס" אומר יו הרדי, שותף בכיר בחברת הרדי-הולצמן-פפיפר, פירמה המתרכזת בעיקר בשחזור מבנים היסטוריים במנהטן, ביניהם בית הכנסת המרכזי ו-Radio City, כי הוא אינו מאמין לטענה של עטיה כלל וכלל.

לדברי דיקן בית הספר לארכיטקטורה של אוניברסיטת קולומביה, ברנרד תסשומי, "הדברים מתחילים לאבד פרופורציה, והרבה אנשים מתחילים לחשוב ולדבר בצורה לא רציונלית".

ליבסקינד עצמו פרסם בשבוע שעבר הצהרה בה הוא משנה מעט את גרסתו הקודמת. בעבר נאמר, כי בכל שנה ב-11 בספטמבר בין השעות 8:46 בבוקר, זמן פגיעת המטוס הראשון ו-10:28, זמן קריסת המגדל השני, השמש תזרח ללא הטלת צל במבנה. בהודעתו האחרונה נכתב, כי בשני רגעי הזמן הללו, המבנים סביב האתר לא יטילו כל צל.

חלק מהמקורבים לפרויקט העבירו אף הם ביקורת על ההתייחסות הכה דקדקנית לכל פרט שנאמר. מצד שני, הארכיטקט ריצ'רד מאייר, שהיה בין מגישי אחת התוכניות שעלו לגמר והפסיד בתחרות, חולק על כך. "איך לא ניתן לקחת זאת פשוטו כמשמעו ללא פירושים", הוא שאל.

האוצר המורשה של המחלקה לארכיטקטורה ועיצוב במוזיאון לאומנות מודרנית בעיר, טרנס ריילי, התייחס להיבט ההיסטורי של הסוגיה. לדבריו, לא יכול להיות שכולם הבינו והאמינו שדווקא ב-11 בספטמבר תופעת הטבע הזו תתרחש. "במקום להטיח אחד בשני עלבונות, אולי כדאי שיתרכזו במחשבה הגיונית", אמר.

מכל מקום, התחרות החדשה לעיצוב אתר הזיכרון יצאה אל הפועל זה מכבר. אתר הזיכרון ייבנה לזכר ההרוגים בניו יורק, בהתקפת הטרור על הפנטגון, בהתרסקות המטוס הרביעי בפנסילבניה, ולזכר ששת ההרוגים בניסיון הפיגוע שנכשל בפברואר 1993.

המועמדים, שיבקשו ליטול חלק בתחרות, יצטרכו להגיש את הצעותיהם עד ה-29 למאי, השלב הראשון של הבחירה יסתיים בחודש ספטמבר, וחודש אחר כך ייבחרו הזוכים מבין אלו שיעלו לגמר.