ענף המלונאות באירופה: הכנסות מול הוצאות

בחודש שעבר ירד שיעור התפוסה במלונות בלונדון לרמה של 67%, לעומת 83% בתקופה המקבילה אשתקד

הירידה החדה בתיירות באירופה פגעה קשות בקבוצות המלונאות הילטון ולה-מרידיאן (Meridien), שמלונות היוקרה שלהם פזורים מלונדון ועד רומא. אלה נאלצות לעמוד מול תשלומי ליסינג קבועים, לאחר שמכרו בשנים האחרונות מספר נכסים וחכרו אותם בחזרה.

קבוצת הילטון באירופה, בעלת השליטה על מותג הילטון מחוץ לארה"ב, גייסה מאז שנת 2001 כ-648 מיליון לירות שטרלינג באמצעות מכירה של 21 נכסים בעסקאות של מכירה וליסינג חוזר. הקבוצה מכרה 11 נכסים לרויאל בנק אוף סקוטלנד, במסגרת חוזה שבו תשלם הילטון בגין החכירה 28% מההכנסות או מינימום של 17.5 מיליון לירות שטרלינג.

בעסקה השנייה נמכרו והוחכרו חזרה 10 מלונות לבנק אוף סקוטלנד וללווים אחרים. לקבוצת הילטון יש גם מלונות בארצות הסקנדינביות בהם היא משלמת ליסינג קבוע.

"בשנים האחרונות "נגררו" מלונות אירופאים לעסקאות מכירה וחכירה חוזרת, בכדי לגייס כספים לצורך מיזוגים. מלונות כמו לה-מארידיאן, שבהם מתאכסנים עשירים וסלבריטאים רבים, מצאו עצמם עם הוצאות קבועות שעליהם לשלם לחוכרים - הוצאות שאינן מתאימות כלל לעסקי הקבוצה", אמרו יועצים הפועלים בענף.

המשקיעי הלונדוני, גיא האנדס, אשר מימן את מרבית העסקאות המכירה והחכירה החוזרת של לה-מארידיאן, שמפעילה את מלון וולדורף בלונדון ואת מלון עדן ברומא, בהיקף של 1.25 מיליארד לירות שטרלינג (כ-1.6 מיליארד דולר), מנסה כיום לעזור לרשת מפני פשיטת רגל. במהלך אפריל מכרה הקבוצה שלושה מלונות תמורת 45 מיליון לירות שטרלינג ובשבוע האחרון של אפריל, הסכימה הקבוצה למכור את מלון ריץ' במדריד תמורת 125 מיליון לירות שטרלינג. קבוצות מלונות שלא מצליחות לעמוד בתשלומי החכירה, נאלצות ללוות כספים נוספים, או למכור נכסים שברשותן בכדי לעמוד בהתחייבויות.

על פי נתוני חברת הייעוץ העולמית HVS, בשלוש השנים האחרונות מכרו והחכירו בחזרה 10 חברות בענף נכסים בהיקף של 4.5 מיליארד דולר. בין הקבוצות הבולטות ניתן למנות את Accor, NH Hotels, ולה-מארידיאן.דירוג האשראי של מלונות הילטון שונה לאחרונה לשלילי על ידי כלכלני בית הדירוג העולמי, סטנדרד אנד פורס', כתוצאה מהירידה בהכנסות והגידול בהיקף ההוצאות של הקבוצה.

"הוצאות ליסינג קבועות מעלות את מבנה ההוצאה הקבוע של הקבוצה", אמרה האנליסטית של בית הדירוג. לדברי דובר מלונות הילטון, כמעט מחצית מחובות הליסינג של הקבוצה הן קבועות, ולהילטון אין שום בעיה לעמוד בהתחייבויות שלה. מלונות שלקחו על עצמם הוצאות חכירה קבועות, נפגעים קשות כאשר יש ירידה בהכנסות", אמר ברנרד פורסטר, יועץ בחברת HVS העולמית. מנגד, ישנם מלונות שחתמו על הסכמי חכירה משתנים אשר נקבעים בהתאם לרמת ההכנסות של החברה - הסכמים אלו מאפשרים גמישות מסוימת ואינם פוגעים במלונות בימים קשים.

חוכרים מסוימים דורשים לרוב חוזים קבועים, או לחילופין תשלום מינימלי בכדי שיהפכו את השקעתם לכדאית. לדבריו של דובר הילטון, הוצאות הליסינג הקבועות של הקבוצה יסתכמו השנה בכ-107 מיליון לירות שטרלינג, בעוד שההוצאות המשתנות יהיו גבוהות במקצת ויסתכמו בכ-119 מיליון לירות שטרלינג.

חוזי הליסינג של לה מארידיאן, נקבעו לפי תעריף של 25% מההכנסות, או מינימום של 50 מיליון לירות שטרלינג לשנה. לפי הערכות של גורמים בענף, ביקשו הקבוצות הללו הלוואות של כ-400 מיליון לירות שטרלינג בכדי להתמודד עם הירידה בעסקים ולמנוע מצב של פשיטת רגל.

כאמור, בשנה האחרונה נפגעו עסקי התיירות באירופה באופן משמעותי. בין הגורמים לירידה בעסקים ניתן למנות את ההמתנה הממושכת למלחמה בעיראק, עלייה במפלס אי הוודאות כתוצאה מהטרור העולמי, המצב הכלכלי הקשה באירופה, ועל כל אלה מתווספת לאחרונה מגפת ה-SARS, שמאיימת להשבית כלכלות שלמות. שיעור התפוסה במלונות בערים הגדולות באירופה ירד לרמה של 60%.

על פי נתונים של חברת יעוץ אירופאית, ירד בחודש שעבר שיעור התפוסה במלונות בלונדון לרמה של 67%, לעומת רמה של 83% בתקופה המקבילה אשתקד.

במינכן, קבוצת אינטרקונטיננטל, מציעה כיום חדרים במלון חמישה כוכבים במחיר נמוך של 62 לירות שטרלינג ללילה. לעומת זה, במלון אלדון שבברלין, ישנן סוויטות יקרות המוצעות במחיר של 7,700 אירו (כ-9,000 דולר) לילה כאשר מחירו של חדר נע סביב 230 אירו ללילה.