נדחתה תביעה ב-13 מיליון שקל לפיצויים בגין ירידת ערך בשל סלילת חוצה ישראל

המערערים טענו, כי יש לתת פרשנות מרחיבה למונח גובל ולכן הם זכאים לפיצוי בהתאם לחוק התכנון והבנייה (סעיף 197) בגין ירידת ערך נכסיהם. מאמו דחה את טענת התובעים שביקשו להסיט את הקו הכחול ממיקומו בתוכנית המאושרת לצורך תביעת פיצויים

נדחתה תביעת פיצויים בסך 13 מיליון שקל שהגישו 20 מתושבי שכונת יד רמב"ם שבראש העין, לפיצויים בגין ירידת ערך הקרקע כתוצאה מסלילת כביש חוצה ישראל.

יו"ר ועדת ערר מחוז מרכז, עו"ד אייל ד. מאמו, דחה את הערר וקבע כי סוגיית הפיצוי בגין ירידת ערך לבעלי קרקעות הגובלים נדונה בימים אלה בבית המשפט העליון, אבל אך לאור המצב המשפטי החוקי הקיים אין לפרש את המושג מונח גובל מעבר להשקה פיזית ממשית בתוכנית.

המערערים טענו, כי יש לתת פרשנות מרחיבה למונח גובל ולכן הם זכאים לפיצוי בהתאם לחוק התכנון והבנייה (סעיף 197) בגין ירידת ערך נכסיהם. מאמו דחה את טענת התובעים שביקשו להסיט את הקו הכחול ממיקומו בתוכנית המאושרת לצורך תביעת פיצויים.

לדבריו, קביעת הקו הכחול בתוכנית היא חלק מתפיסה כוללת של תחום התוכנית. "הקו הכחול בתוכנית כביש חוצה ישראל לא שורטט באופן מלאכותי, ולכן אין עילה להסיט את הקו הכחול מעבר למיקום בו הוא קבוע".

לעניין קרקעות גובלים אימץ מאמו את הפרשנות המצמצמת, לפיה החובה היא להשקה פיזית ממשית של המקרקעין הנפגעים. לדבריו, "נדמה כי אם תאושר הפסיקה המרחיבה, ייפתח פתח רחב עוד יותר לפסיקה רחבת היקף בשאלות מהו מרחק מהותי ומהו חיץ פיזי המנתק את הקשר, ואולי בצורה בלתי נמנעת ואולי בצורה בלתי נמנעת, יוליכו למבחן הנזק וההשפעה אשר נהגו לפני תיקון החוק.

לגופו של הערר קבע, כי אין המדובר בפגיעה ישירה של הקפאת זכויות או אפשרות מימוש של המקרקעין אלא בטענה לפגיעה עקיפה ולכן קבע לדחות את התביעה.