טבע (סימול: TEVA) מתחברת ל-EISAI היפנית. שתי החברות הודיעו היום על הסכם אסטרטגי ארוך טווח לשיתוף פעולה בפיתוח הרסג'לין של טבע למספר שימושים נוספים, לרבות כטיפול במחלת האלצהיימר. כמו כן, ישווקו השתיים במשותף בארה"ב את התרופה לטיפול במחלת הפרקינסון. באירופה תשווק טבע את התרופה יחד עם שותפתה לונדבק השווייצית.
הניסוי הקליני בתרופה זו, שפותחה במשותף עם הטכניון, הושלם באחרונה בהצלחה וטבע צפויה להגיש בקשה לאישור שיווקי מרשות המזון והתרופות האמריקנית (ה-FDA) במהלך המחצית השנייה של השנה. פוטנציאל המכירות של תרופה זו מוערך במאות מיליוני דולרים - בין 300 מיליון ל-500 מיליון דולר.
"EISAI היא שותפה מצוינת", אומר היום ישראל מקוב, מנכ"ל טבע, "מדובר בחברה יפנית המוכרת בכ-4 מיליארד דולר בשנה. היא נחשבת לאחת החברות הנמרצות ביותר בתחום. היא פועלת בכמה תחומים כאשר יש לה מוצר מוביל בעולם לחולי האלצהיימר. מכל מקום, יש לה פעילות רחבה גם בארה"ב, אנו נפעל בעיקר עם החברות בארה"ב".
- מה היקף העסקים שלה בארה"ב?
"היקף גדול. התרופה לאלצהיימר נמכרת בהרבה מאות מיליונים, התרופה השנייה למערכת העיכול קטנה יותר והיא יצאה לשוק מאוחר יותר. מכל מקום, הם עושים שיווק משותף עם פייזר בתחום של האלצהיימר ועם ג'ונסון את ג'ונסון בתרופה השנייה".
- האם לא היה עדיף לבחור באחת מהחברות הגדולות האמריקניות כשותפה להסכם לשיווק הרסג'לין ועם EISAI לחתום רק על הסכם לפיתוח המוצר?
"לא, הם המובילים בתחום האלצהיימר, ובכלל יש הסכם אחד בינינו. אנו רוצים למצות את הפוטנציאל של התרופה עד תום. אנו מאמינים כי התרופה יכולה להתאים גם לחולי האלצהיימר וכדי למצות זאת - ואין זה פשוט - לקחנו שותף שהוא המומחה בעולם בתחום. איתם גם נפתח את התרופה למחלות אחרות הקשורות למערכת העצבים. ברור שאם לוקחים את אותה מולקולה ומפתחים מספר תרופות, אי אפשר שאינדיקציה אחת תמכור חברה אחת ואינדיקציה שנייה חברה אחרת. לכן, ההסכם הזה כולל גם את שיווק התרופה לחולי הפרקינסון. אנו, בעצם, נשווק יחד את התרופה. תועמלנים שלנו ושלהם ינסו למכור לרופאים, כך שנגיע ליותר מקומות".
- מתי אתם צפויים להשיק את התרופה?
"במחצית השנייה של השנה נגיש את התרופה לאישור הן בארה"ב והן באירופה ואנו מעריכים שיש סיכוי סביר שנוכל להוציא אותה בארה"ב לקראת סוף 2004. באירופה זה יכול להיות מאוחר או מוקדם בכמה חודשים".
- מה פוטנציאל השוק בכל אחד מהמקומות?
"פוטנציאל השוק בארה"ב וגם באירופה זה כמה מאות מיליוני דולרים".
- מתי תמצו את הפוטנציאל הזה?
"בדרך כלל, תרופה מגיעה לשיא המכירות שלה בין 5 ל-8 שנים מיום ההשקה. אבל זה משהו סכמטי ואי אפשר לנבא התנהגות מכירות לגבי תרופה מסוימת".
"Eisai היא חברת פרמצבטיקה שבסיסה ביפן, אולם היא מפתחת ומשווקת מוצרים ביותר מ-30 מדינות", מעדכנת אלה אלקלעי, אנליסטית מאי.בי.איי, "החברה דיווחה על מכירות של כ-3.9 מיליארד דולר בשנה הפיסקלית 2002, כשפעילות שלוחתה האמריקנית נאמדת בלמעלה מ-1 מיליארד דולר בשנה. מוצר הדגל של החברה הוא המוצר המוביל בעולם לטיפול בחולי אלצהיימר - Aricept. בשנים האחרונות שווק המוצר בשיתוף פעולה עם פייזר, אולם בתחילת השנה הודיעה Eisai כי היא תמשיך לשווק את המוצר בלעדית בארה"ב".
. ובקשר לתרופה לסימפטומים במחלת הפרקינסון, טוענת אלקלעי, "TVP-1012 היא תרופה הפועלת על ידי עיכוב סלקטיבי ובלתי הפיך של האנזים MAO-B, אנזים המפרק דופמין במוח. התרופה מיועדת לחולים בשלבים ראשוניים של המחלה לפני שהם מתחילים לקבל Levodopa וכן כטיפול משלים ל-Levodopa לחולים בכל שלבי המחלה. במודלים נמצא כי לרסג'לין תכונות נוירופרוטקטיביות, דהיינו היא שומרת על תאי העצב ומאיטה את תהליך הדגנרציה של התאים במוח. ההערכה של צוות הפיתוח היא שלשתי זרועות הפעילות: הן לזרוע של עיכוב האנזים MAO-B והן לזרוע הנוירופרוטקטיבית עשויה להיות השפעה על תהליך ההתדרדרות ואיכות החיים של חולי אלצהיימר.
"ההתמחות של Eisai בפיתוח תרופות לטיפול בחולי אלצהיימר הופכת אותה לשותף אידיאלי מבחינת טבע לשלבי ההמשך של פיתוח הרסג'לין ומגבירה את הסיכויים שהפיתוח יסתיים בהצלחה", מוסיפה אלקלאי, "בתחילת השנה הודיעה Eisai כי היא נערכת להגדלת מערך אנשי המכירות, מ-250 ל-310 איש בשלב ראשון ובכוונתה להגיע למצבת כוח של 500 אנשי מכירות בארה"ב במהלך השנתיים הקרובות. לטבע יש כ-100 אנשי מכירות, המתמקדים כיום בשיווק קופקסון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.