הרכבת הקלה: סוחרי יפו נגד קו שדרות ירושלים

ספיר וקייזר: למנוע העברת הקו לתוכנית אחרת, ולקיים דיון חוזר בדרישה להפוך הקו לתת קרקעי

יו"ר הוועדה המקומית ת"א וסגן ראש העיר, דורון ספיר, ומהנדס העיר, דני קייזר, פנו ליו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, בדרישה למנוע את הוצאת הקו של הרכבת הקלה, העובר בשדרות ירושלים לתוכנית אחרת, ולקיים דיון חוזר בדרישתם להפוך את הקו לתת קרקעי.

סוגיה זו של תוואי הרכבת הקלה בשדרות ירושלים מעורר מחלוקת לא קלה בין עיריית ת"א לבין חברת נת"ע, האחראית על הפרויקט. תוכנית הרכבת הקלה למטרופולין ת"א, הקו האדום, אושרה בשבוע שעבר לאחרונה על-ידי ועדת המשנה לתכנונים עקרוניים (ולנת"ע).

הפרויקט מורכב למעשה משתי תוכניות מתאר מחוזיות בעלות הוראות של תוכניות מפורטות: האחת, תמ"מ 1/5, מכילה את תוואי הרכבת מבת-ים ועד צומת גהה בתחום מחוז ת"א.

השנייה, תמ"מ 12/3, מכילה את תוואי הרכבת מצומת גהה ועד התחנה המרכזית בפ"ת. אורך התוואי כולו הוא 22 ק"מ וזמן הנסיעה המשוער מקצה אחד של הקו לשני הוא 43 דקות. שתי התוכניות הופקדו לעיון הציבור בסוף חודש ינואר 2002. לתמ"מ 1/5 הוגשו קרוב ל-700 התנגדויות, רובן של תושבי יפו וסוחרים לאורך שדרות ירושלים ביפו. מחוץ ליפו הוגשו לתמ"מ 30 1/5 התנגדויות. לתמ"מ 12/3 הוגשו 16 התנגדויות.

המועצה מינתה שני חוקרים לבדיקת ההתנגדויות, יחזקאל הרמלך, לשעבר ראש עיריית רחובות, ונורית ג'רבי, אדריכלית ושמאית מקרקעין במקצועה, אשר הגישו את המלצותיהם בהתנגדויות לוועדת המשנה.

במסגרת הדיון שהתקיים בוועדת המשנה נדונו, בין השאר, שתי סוגיות עיקריות. האחת, פיצול תוואי הרכבת הקלה, כך שיעבור משני צדי שדרות ירושלים ביפו ובצמוד להן, והשנייה - התוויית הרכבת הקלה מתחת לקרקע באיזור בני-ברק.

בסוגיה הראשונה, שוקלת הוועדה לאמץ את המלצת החוקרים בדבר פיצול התוואי, וזאת לאחר תהליך שימוע הציבור בנושא באמצעות שימוע פומבי של השגותיו. משמעות החלטת הוועדה היא, כי תוכנית הרכבת הקלה במחוז ת"א מאושרת, למעט קטע שדרות ירושלים, הצפוי להכרעה לאחר תהליך השימוע.

ספיר וקייזר טוענים, כי ההחלטה לפצל את התוכנית היא החלטה שגויה בהיבט הציבורי ובהיבט של קידום הפרויקט גם יחד. לטענתם, הציבור ביפו רוצה לראות תוכנית שלמה, כאשר הפתרונות לא יהיו מנותקים מקידום התוואי כולו. קייזר וספיר טוענים, כי התחושה שנוצרה בקרב תושבי דרום העיר ויפו, היא שבתחום יפו לא מובטח מאומה בכל הנוגע למערכת הסעת ההמונים.

במכתבם כותבים ספיר וקייזר בין היתר, כי "אנו רואים בהחלטת הולנת"ע טעות חמורה, הפוגעת בתושבי יפו ובסיכוייהם למימוש הקו האדום. אנו מבקשים לקיים דיון נוסף בוועדה בהקדם האפשרי על מנת להציג את עמדת עיריית ת"א-יפו.

מסלול ה"קו האדום" של הרכבת הקלה, שאורכו 22 ק"מ, מתחיל בבת-ים, חוצה את יפו, תל-אביב, רמת-גן ובני-ברק, ומסתיים בפתח-תקווה. בתחום ת"א עובר הקו במפלס פני הקרקע בשדרות ירושלים עד מנשייה, ובמנהרה תת-קרקעית ממנשייה צפונה.

לאורך כ-7.5 מתוך 22 ק"מ, מגבול בני-ברק-רמת-גן ועד מנשייה, יעבור הקו במנהרה תת-קרקעית רצופה. לאחרונה, אישרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את תוכנית הקו האדום להפקדה.

את התוכנית יזמה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ת"א והיא הוגשה על-ידי חברת נתיבי תחבורה עירוניים להסעת המונים (נת"ע). התוכנית הוכנה על-ידי חברת מסילות ומשרד פיטלסון, שילה, יעקבסון אדריכלים.

לאורך תוואי הרכבת הקלה מתוכננות 32 תחנות, מתוכן 11 תת-קרקעיות.