אירלנד: למרות ההאטה הכללית, הנמר הקלטי ממשיך לשעוט

על פי הערכות, מחירי הנדל"ן ימשיכו לעלות, בשיעורים נמוכים יותר, אך הרבה מעבר לממוצע האירופי

בתחילת המילניום, רבים הסבו את תשומת ליבם של המשקיעים למדינה אירופאית אחת שקיבלה לא פעם את הכינוי - "עמק הסיליקון האירופאי", הלא היא אירלנד.

לא פעם נאמר, כי שוק הנדל"ן באירלנד הוא כנראה ההשקעה החמה ביותר, המספקת ביטחון כלכלי לטווח ארוך. לפחות כך זה נראה, אם בוחנים את הכלכלה של המדינה הקטנה, שבצפון מערב אירופה.

הבורסות בעולם עברו בשנתיים האחרונות טלטלה רבתי, וההשקעה באפיק זה דמתה יותר לנסיעה ברכבת הרים, מאשר לנסיעה על אוטוסטרדה.

לעומת זאת, שוק הנדל"ן האירי חי בעולם משלו וצומח בקצב מפתיע. כלכלנים רבים גרסו, כי הסיבה המרכזית לתופעה היא הצמיחה הפנומנלית של שוק התוכנה במדינה. כיום, לאחר התפוצצות הבועה המצב מעט נרגע.

הכלכלה של הנמר הקלטי, עם אוכלוסייה המונה פחות מ-3.6 מיליון נפש, נוסקת בקצב מהיר, אך שיעור הצמיחה הפנטסטי של - 8.7% בשנה שנרשם בעבר, כמעט כמו קצב הצמיחה הסיני, הואט וכיום הוא עומד על 3.7% - נתון עדיין גבוה מאוד ביחס לשאר העולם בכלל ולמדינות אירופה בפרט.

יחד עם זאת התוצר לנפש הוא אחד מהגבוהים בעולם, והוא עומד על כ-28.5 אלף דולר. שוק ההיי טק המקומי נפגע קשות, אך שוק הנדל"ן ממשיך בשלו. נתונים שפורסמו לאחרונה מצביעים על כך שרמות המחירים בשוק עלו בשיעור של 15%, אף יותר מ-9% עלייה שנרשמו אשתקד.

על פי הערכות, ב-12 החודשים הקרובים שיעור העלייה ינוע סביב 10%. המחיר הממוצע של בית הנמכר במדינה עומד על כ-210 אלף אירו, כשבדבלין הבירה המחיר נע סביב 280 אלף אירו ובשאר המדינה סביב 180 אלף אירו.

עבור המשקיעים האמריקנים שהשקיעו את כספם במדינה, שיעורי התשואה גבוהים אף יותר, מאחר והאירו חלף על פניו של הדולר, והמרחק רק הולך וגדל.

בניגוד לשוק המניות בניו יורק, שידע תנודות חדות בחודשים האחרונים, שוק הנדל"ן האירי ידע רק עליות. דבר אחד בלבד פוגם בתמונה הפסטורלית הזו - האינפלציה, שבשנה האחרונה עמדה על 4.6%, אחת הרמות הגבוהות בקרב מדינות גוש האירו בפרט, ומדינות האיחוד האירופי, בכלל.

למרות ההאטה, האבטלה כמעט ואינה מורגשת, ואירלנד מדורגת במקום שני בעולם ביצוא תוכנה לנפש, מיד אחרי ארה"ב.

בית בדבלין עם חדר שינה אחד יושכר תמורת כ-1,000 אירו ובית דומה מחוץ לבירה יושכר תמורת כ-850 אירו. אף אחד עוד לא מצא את הנוסחה שתביא לצינון שוק הנדל"ן האירי. זהו, למעשה, ההבדל העיקרי בהשוואה לצדו השני של האוקיינוס האטלנטי.

אירלנד חברה באיחוד המטבע האירופי, משמע, ההחלטות בדבר שערי ריבית ושערי החליפין אינן מתבצעות בדבלין, אלא, נקבעות בפרנקפורט, מטה הבנק המרכזי האירופי.

מחד, אירופה זקוקה לצמיחה כלכלית, על מנת שהבנקאים האירופים לא יעזו לחנוק אותה עם שערי ריבית גבוהים כמו בארה"ב. מאידך, הממשל האירי הפחית מסים בשנה האחרונה בהיקף של מיליארד דולר ארה"ב. הפיחות הנ"ל, מיוחס בעיקר למסי על נדל"ן.

מי שמחפש לרכוש דירת מגורים באירלנד חשוב לזכור, כי קיימת תוספת מחיר של 3% עד 5% עבור מסי ביול, המחושבים פרוגרסיבית, כך שהם גם כן רק עולים.

האנשים המבקשים להשתקע באירלנד מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות: תושבי האיחוד האירופי המבקשים לגור באופן קבוע במדינה ולעבוד בה. להם לא צפויה כל בעיה, שכן כתושבי האיחוד אין הם נדרשים לקבל היתרים לא למגורים ולא לעבודה.

אזרחי מדינות דוגמת ארה"ב, קנדה ואוסטרליה אינם זקוקים לאישור מגורים, אך אם הם יבקשו לעבוד במדינה הם יידרשו להוציא אישור עבודה.

תושבי שאר העולם ייאלצו לספק אישורי עבודה ומגורים גם יחד, כך שהוא לא פשוט, אך הוא בוודאי ניתן לפתרון, בעיקר בצורת השקעה אקטיבית במדינה.

מרכיב כלכלי זה, קרי ההגירה, הנו מרכיב שיכול לנפח את מחירי הנדל"ן. אירלנד הייתה ידועה בעולם, בעיקר במשך שתי המאות שעברו, בזכות הגירה שלילית.

כיום הבעיה הפוכה. בעיית ההגירה לאירלנד, חדשה יחסית עבור הדור החדש. במשך העשור האחרון, בסיוע חברת אינטל, נוצרו במשק למעלה מ-600 אלף מקומות עבודה חדשים.

המדינה ממשיכה למרות ההאטה הכללית בצמיחה מרשימה, והיא זקוקה ללא מעט מומחים זרים על מנת להשלים את החלל. אם יגיעו מספר רב של זרים לחופי המדינה, שוק הנדל"ן צפוי לנסוק עוד יותר.