הסכם: המדינה תפצה החקלאים על קיצוץ מים - למרות שלא החזירו מניות מקורות ג'

התשלום עוגן בהסכם שנחתם בשבוע שעבר בין משרד עוה"ד בלטר-גוטאלוני, שייצג את החקלאים, לבין פרקליטות המדינה. בהסכם נקבע, כי האוצר ישלם את הכסף ללא התניה של החזרת מניות מקורות ג' לידי המדינה. עם זאת, המדינה לא חוזרת בה מהדרישה

מאבקם של ארגוני החקלאים נגד האוצר בפרשת מניות מקורות ג' הסתיים בניצחון החקלאים לאחר שהושג הסכם, לפיו יקבלו 72 קיבוצים ומושבים 40.8 מיליון שקל, המגיעים להם כפיצוי עבור הקיצוצים במכסות המים.

התשלום עוגן בהסכם שנחתם בשבוע שעבר בין משרד עוה"ד בלטר-גוטאלוני, שייצג את החקלאים, לבין פרקליטות המדינה. בהסכם נקבע, כי האוצר ישלם את הכסף ללא התניה של החזרת מניות מקורות ג' לידי המדינה. עם זאת, המדינה לא חוזרת בה מהדרישה.

הסכום ישולם למחזיקי המניות בגין פיצוי על קיצוץ מכסות המים בשנים 2001-1999. לגבי 2002 סוכם על ארכה של 3 חודשים (עד ספטמבר), שבמהלכה יוסדר הפיצוי.

מאבקם של החקלאים בעניין המניות החל בספטמבר 2001, בעקבות החלטת הממשלה, כי על מחזיקי מניות מקורות ג' להחזירן למדינה. עוד נקבע בהחלטה, כי גורם שיסרב להחזיר את המניות והוא נהנה מסיוע או מענק של המדינה - יפסיק לקבל את הסיוע.

בין מחזיקי המניות נמנו גם עשרות עיריות ומועצות, אשר נענו לדרישת הממשלה. ואולם, 72 קיבוצים ומושבים סירבו לדרישה ובתגובה עיכב להם האוצר את הפיצוי בגין קיצוץ מכסות המים.

המאבק נמשך בעתירה לבג"ץ, שהוגשה על-ידי ארגוני החקלאים, הקיבוצים והמושבים, אשר טענו כי התניית האוצר לא נעשית כדין.

בדיון המשפטי קבע השופט מישאל חשין, כי דרישת המדינה "אינה ראויה". קביעה זו הביאה בסופו של דבר לחתימה על ההסכם.

דרישת המדינה להחזר המניות קשורה לתוכנית האוצר להפריט את חברת מקורות. המדינה טוענת, כי מניות מקורות ג' נעדרות שווי כספי כלשהו ואף אינן מקנות כל מעמד במינוי דירקטורים או בהחלטות אחרות בעת פירוק החברה.

ואולם, ארגוני החקלאים מעריכים, כי כאשר מהלך ההפרטה יגיע לשלבי סיום, תיאלץ המדינה להציע להם הצעת רכש ולשלם עבור המניות.